Het is voor ons misschien nauwelijks voor te stellen, maar in Suriname staan diverse steden en dorpen al weken, soms maanden, onder water. Onbewoonbare huizen, onbereikbare dorpen, weggespoelde akkers en overal een laag (vervuild) water.
Bepaalde delen van Paramaribo staan geregeld onder water, maar wat zich de afgelopen week tweemaal heeft voltrokken is ongekend. In veel straten staat het bruine water zo hoog dat auto's op vaartuigen lijken. Sommige hebben het begeven midden in de vaargeul.
Na maanden van extreme regenval kampt Suriname met wateroverlast en overstromingen. Door de regen staat de Afobaka-dam onder druk. Deze dam levert bijna 60% van de energie in Suriname. Om een dambreuk te voorkomen, is het teveel aan water geloosd, wat tot overstromingen leidde in het Brokopondo-district.
Hier speelt vooral de verstopping van riolering en/of hoofdafwa- teringskanaal. Zuid-Paramaribo vormt een probleemgebied hoofdzakelijk vanwege de lage ligging. De vele aanwezige open riole- ringsslootjes blijven vol water staan, mede vanwege verstopping.
Het Zuid-Amerikaanse land heeft een tropische klimaat, waarbij er in sommige seizoenen veel regen kan vallen. Maar nu heeft het ook geregend in maanden waarin er normaal gesproken niet zoveel regen valt. Suriname heeft door de overstromingen spullen nodig om mensen in het land te helpen.
In Suriname zijn de temperaturen zeer voorspelbaar. Elke dag wordt rond 6 uur 's morgens de laagste temperatuur gemeten, zo tussen de 21 en 24 graden. Na zonsopkomst stijgt de temperatuur snel naar tropische waardes van 31 tot 34 graden.
Het klimaat van Suriname maakt deel uit van een tropisch regenwoudklimaat, met een relatief hoge luchtvochtigheidsgraad van tussen de 75% en 80%. Het gehele jaar door is er een relatief constante passaatwind uit het noord- en zuidoosten.
Het paspoort moet tot 6 maanden na vertrek geldig zijn. Nederlanders hebben vanaf 1 juli 2022, als het reisdoel toerisme en/of familiebezoek is, geen visum nodig om Suriname in te reizen. Wel moeten Nederlanders als zij naar Suriname reizen een toegangsprijs betalen (de entry fee). Dit kost 25 euro of 25 US dollar.
Suriname, officieel de Republiek Suriname, is een republiek aan de noordkust van Zuid-Amerika met als hoofdstad Paramaribo. Het land was van 1667 tot 1954 een kolonie van Nederland en daarna een land binnen het Koninkrijksverband. Op 25 november 1975 werd Suriname onafhankelijk.
Stranden heeft het niet, maar het groeit als vakantieland voor eco, avontuur en spiritualiteit. Suriname is 'hot'. Steeds meer Nederlandse toeristen gaan erheen, aangetrokken door de Oudhollandse geschiedenis, het uitgestrekte regenwoud en de multiculturele samenleving.
De Surinaamse natuur bestaat uit grote meren, parelwitte stranden, reusachtige bomen, hoge bergen en magische eilandjes. Laat je zintuigen prikkelen door de hitte van de jungle, het gekwetter van tropische vogels en de brulapen die je al van verre kabaal hoort maken.
Ongeveer 59% van het Nederlandse landoppervlak loopt een overstromingsrisico: 26% ligt onder zeeniveau, 29% kan overstromen als rivieren massaal buiten hun oevers treden en 4% ligt buitendijks. Gezien de potentiële gevolgen behoren overstromingen tot de ergste rampen die Nederland kunnen treffen.
Net na de Tweede Wereldoorlog waren er enkele duizenden Surinamers in Nederland. In 1970 waren dat er 40.000; in 1980 145.700, in 1990 219.000; in 2000 302.500, in 2010 342.000 en in 2017 350.000. Door de koloniale geschiedenis is Suriname een smeltkroes geworden van creolen, marrons, Hindoestanen, Javanen en Chinezen.
De eerste Surinamers die hier gebruik van maakten, kwamen naar Nederland om te studeren of te werken. In 1975 werd Suriname onafhankelijk van Nederland. De inwoners van Suriname konden nog tot 1980 gebruik maken van het recht om naar Nederland te emigreren. Dit deden ongeveer 300.000 Surinamers.
Oorzaken overstromingen en wateroverlast
De zeespiegel stijgt en het klimaat verandert door opwarming van de aarde. Klimaatverandering veroorzaakt extreme regenbuien en langdurige natte periodes. Door bodemdaling groeit het niveauverschil tussen de zee en de bodem. Veengronden zakken in.
Verboden is het invoeren van:
Fruit ( vruchten ), vleeswaren ( rauw vlees, maar ook worst, ham, salami, kip enz ), planten, ( of delen van planten zoals bladeren stekjes, ook groenten ), koffie, cacao, rijst, vis en alle verdovende middelen ( ook hash en marijuana.
Suriname staat bekend om zijn ongerepte regenwoud, met exotische planten en dieren, gevaarlijke stroomversnellingen, grote rivieren en prachtige bergachtige gebieden in het zuiden van het land. Maar ook om savannes, waar witte zandstranden, magische jungle en koloniale steden.
Hoe lang mag ik met mijn visum in Suriname blijven? Met het toerisme e-visum mag u maximaal 90 dagen in Suriname verblijven.
Surinamers geven elkaar bij een normale begroeting een hand. Als ze een vriend of vriendin begroeten geven ze elkaar een 'brasa', oftewel een omhelzing. Ook vragen ze bij een begroeting hoe het gaat: 'fa waka'. Je hoeft dan niet een uitgebreid antwoord te geven.
De criminaliteit in Suriname is de voorbije jaren teruggedrongen maar blijft op een gemiddeld niveau. Zij concentreert zich in de hoofdstad en neemt meestal de vorm aan van (gewapende) roofovervallen. Het stadsdeel van Paramaribo waar zich de meeste internationale hotels bevinden kan als veilig worden beschouwd.
De vlucht Amsterdam- Paramaribo duurt ongeveer 9 uur. Je kunt natuurlijk ook via Parijs naar Suriname vliegen.