Stoom inademen bij een verkoudheid kan leiden tot brandwonden. Ook is het nut van de stoominhalatie niet wetenschappelijk bewezen, waarschuwt het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis. Het ziekenhuis nam de afgelopen twee maanden drie patiënten die bij een 'stoomongeluk' ernstige brandwonden opliepen.
De arts en de Nederlandse Brandwonden Stichting adviseren niet meer te stomen. De gevolgen van hete stoom of een teiltje heet water dat omvalt kunnen desastreus zijn. Tientallen patiënten moesten de afgelopen jaren met brandwonden worden opgenomen in een ziekenhuis of in een brandwondencentrum.
Helaas is stomen maar een kortetermijnoplossing, volgens KNO-arts Ingrid van Rooy van het KNO Medisch Centrum. 'Met stomen verwarm en bevochtig je je neusslijmvlies, waardoor het even comfortabel kan voelen als je verkouden bent. Echter spoel je verder niks schoon, waardoor virusdeeltjes en snot gewoon blijven zitten.
Door te stomen met warm water wordt u niet sneller beter. Maar uw klachten kunnen door het stomen wel minder worden. Doe dit bijvoorbeeld 3 keer per dag een kwartier.
Stoom is de gasfase, een aggregatietoestand, van water. Vaak wordt de naam stoom gegeven aan een nevel van water: kleine zichtbare druppeltjes water boven bijvoorbeeld een fluitketel. Echte stoom (waterdamp) is onzichtbaar.
We zouden kunnen zeggen dat verzadigd droog stoom gewone normale stoom is, maar dan warmer, meestal hoger dan 140 °C. Bij deze temperaturen heeft stoom geweldige reinigende en diepe reinigings-eigenschappen.
Hij vertelde mij dat wanneer ik in een ruimte van ongeveer 400 graden 1 liter water inbreng, dit meer als 1700 liter stoom produceert.
Stomen helpt ook. Adem warme, vochtige lucht in. Het maakt het slijm in de longen losser en het verlicht je klachten. Stoom boven een bak met heet water, met een handdoek over je hoofd.
Ga daarnaast ook nooit voor kokend water: zorg dat de temperatuur niet hoger dan zo'n zestig graden is. Op die manier voorkom je dat de stoom zo heet is dat je je eraan kunt verbranden. Als je een kind wilt laten stomen, wordt afgeraden dit boven een kom heet water te doen in verband met de grote kans op brandwonden.
5. Het stomen van je gezicht is het beste om je poriën te reinigen. Stomen kan helaas een blijvend negatief effect op je huid hebben, hoe lekker de warmte ook aanvoelt. Kleine bloedvaatjes kunnen springen (couperose) en rosacea kan - als je er aanleg voor hebt - verergeren.
Door kruiden aan het stoomwater toe te voegen, kun je de ingeademde stoom extra antiseptische, ontstekingsremmende en slijmoplossende effecten meegeven. Maar let op: gebruik niet te veel.
Toch kunnen ze wel prettig zijn en daarom raadt Van der Borden het ook niet af: 'Met stomen of spoelen reinig je de neus mechanisch. Je haalt het snot en slijm weg. Dat kan tijdelijk als prettig worden ervaren, maar de verstopte neus is niet verholpen, dus slijmvliezen blijven opgezwollen. '
Een kwartier stomen boven een warme kom met water - max. 60 graden - helpt tegen uw hoofdpijn.
Stomen! Door te stomen boven een kom met heet water kan je ervoor zorgen dat het vastzittende slijm loskomt. Doe trouwens niets extra in het water; dingen als menthol of eucalyptus helpen niet (al wordt dat wel vaak beweerd). Die extra middelen kunnen je slijmvliezen namelijk extra irriteren.
Slaapt u op uw linkerzij, dan stroomt het bloed gemakkelijker naar de zwellichamen van uw linker neusgat. Uw rechterneusgat gaat dan meer open staan. Bij mensen met een scheef neustussenschot kan het voor komen dat het ene neusgat minder ruimte heeft dan het andere en daardoor sneller verstopt.
Knoflook is namelijk een natuurlijke manier om je verstopte neus te openen. Het heeft sterke antibacteriële eigenschappen. Door dagelijks zo'n drie à vier keer op een stukje knoflook te kauwen, zorg je ervoor dat er etherische oliën vrijkomen. En juist dié gaan je verstopte neus openen.
De onderste neusschelpen filteren, bevochtigen en verwarmen de geïnhaleerde lucht. Tijdens het liggen stroomt er meer bloed naar het hoofd en neemt de doorbloeding van de neusschelpen toe. De doorgang kan hierdoor geblokkeerd raken.
Het inademen van stof kan leiden tot gezondheidsklachten. Wat begint met onschuldig lijkende klachten als prikkeling van de luchtwegen, niezen en hoesten, kan overgaan in ernstiger en chronische klachten als bronchitis, benauwdheid, astma of een verminderde longcapaciteit.
Diep in- en uitademen: Luchtstroming in de longen brengt het slijm in beweging. Breng slijm dat vastzit in beweging door diep in- en uit te ademen. De lucht moet vooral langs de plaats stromen waar het slijm vastzit.
Water komt in vaste toestand voor in de vorm van ijs, in de gasvormige toestand, waterdamp of stoom genoemd, is het onzichtbaar.
Droge stoom, ook wel verzadigde stoom genoemd. Dit is stoom waarvan de watermoleculen niet condenseren (waterdamp die weer in vloeibaar water verandert). Droge stoom wordt gevormd wanneer water wordt verhit tot het kookpunt en vervolgens verdampt met behulp van extra warmte.
Reacties. dat kan, maar op dat moment veranderd het van fase en wordt het ijs of stoom. Dit is wel mogelijk als je water gaat koken onder druk (in een snelkookpan bijvoorbeeld), dan wordt het kookpunt verhoogd. Toegevoegd na 2 minuten: Een deel van het water wordt bij 100 °C stoom, en zorgt dat de pan op druk komt.