"Soep telt absoluut mee als portie groenten! Het is een makkelijke manier om extra groenten te eten. Het is een bron van vitaminen, mineralen en vezels. Uiteraard gaat het dan over een groenterijke soep, met minstens 400 gram groente per liter vocht."
Gekookt — Wanneer groenten gedurende een lange periode in water worden gekookt, gaan er wat voedingsstoffen verloren. Als het water echter met de groenten wordt geconsumeerd — zoals bij soepen, stoofschotels of curry's — blijven veel van de vitamines in het uiteindelijke gerecht behouden .
Soep bevat essentiële voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen, antioxidanten en voedingsvezels: onmisbare troeven voor een evenwichtige voeding. Omdat je zoveel verschillende ingrediënten kan gebruiken om ze te maken, wordt soep nooit eentonig. Je kan er dus zonder probleem alle dagen van smullen.
Soep als maaltijd? Een maaltijdsoep is pas een gezonde maaltijd als deze ook de voedingsstoffen levert die een maaltijd moet leveren.
Voordelen van soepdiëten
Algemene richtlijnen bevelen aan dat volwassenen elke dag ten minste vijf porties groenten consumeren. Soep kan een geweldige manier zijn om uw inname te verhogen . Kan het risico op hartziekten verminderen: Studies hebben aangetoond dat plantaardig eten het risico op hartziekten en andere gezondheidsproblemen kan helpen verminderen.
Als het gaat om gewichtsverlies, kan soep bijzonder nuttig zijn. Als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet kan soep weinig calorieën bevatten, maar veel voedingsstoffen , waardoor het een uitstekende keuze is voor mensen die willen afvallen.
Soep draagt op verschillende manieren bij tot een gezond voedingspatroon. Een gezonde soep op basis van groenten (400 g per liter) levert kostbare vitaminen, mineralen en vezels. Verder is soep een gezonde hongerstiller. Zowel voor de grote als de kleine honger.
Als soep het enige is dat u eet, kan het zijn dat het u niet voldoende voedingsstoffen levert . Het is het beste om soep te eten als onderdeel van een uitgebalanceerde maaltijd met een verscheidenheid aan fruit, groenten, volkoren granen en magere eiwitbronnen.
Bouillon is eigenlijk alleen gezond als u het zelf maakt. Wie bouillonblokjes gebruikt, krijgt vooral veel zout binnen. Eerder dit jaar doet de Consumentenbond onderzoek naar de bestanddelen van deze blokjes en wordt duidelijk dat 16 van de 49 onderzochte exemplaren vooral veel zout bevatten.
Hoe gezond is soep? Soep op basis van verse groenten of diepvriesgroenten bevat relatief weinig vet en is energie- of caloriearm (op voorwaarde dat je niet te gul omspringt met boter en room natuurlijk, en het is een goede bron van vitaminen (o.m. foliumzuur, vitamine E, beta-caroteen…), mineralen en vezels.
Verbetert de spijsvertering
Een ander geweldig gezondheidsvoordeel van het eten van meer soep is het stimuleren van je spijsverteringsstelsel. Veel soepen bevatten hele voedingsmiddelen die vol vezels zitten, wat helpt de darmmotiliteit te verbeteren en de gezondheid van de darmen te reguleren.
Volgens experts wordt soep door ze te mixen niet armer aan vitaminen en vezels. Maar kant-en-klare gemixte soep bevat wel minder groenten dan kant-en-klare ongemixte soep. Daarom beoordelen we de stelling als eerder onwaar.
Omdat het soepdieet meestal maar 7-14 dagen duurt, wordt het op de lange termijn niet aanbevolen . De NHS benadrukt ook hoe zeer caloriearme diëten zoals deze vaak leiden tot gewichtsverlies op de korte termijn, maar het is waarschijnlijk dat u een deel of al het gewicht weer terugkrijgt zodra u weer normaal gaat eten.
Voedingswaarde van ingeblikte soep
Soepen uit blik bevatten wel wat vitaminen en wat vezels . Hoewel verwerking sommige voedingsstoffen, zoals in water oplosbare vitaminen, kan verwijderen, kunnen andere voedingsstoffen, zoals vezels, gemakkelijker te verteren en te absorberen zijn.
Uit ander onderzoek is gebleken dat soep, vergeleken met vast voedsel zoals kaas, crackers en meloen, beter werkt bij het beperken van het eten van later . Waarom soep? Volgens wetenschappers is textuur de sleutel. Hoewel vloeistoffen sneller uit de maag verdwijnen dan vaste stoffen, zijn dikkere vloeistoffen zoals soep anders.
Het kan een specifiek probleem zijn met vitamine C en de B-vitamines en mineralen zoals kalium, omdat ze in water oplosbaar zijn en dus uitlogen in het kookwater . Dat is prima in soepen en stoofschotels omdat je het water consumeert, maar het is een probleem als je het water weggooit.
Tijdens het bereiden van de soep, kook je groenten door en door. Hoe komt het dan toch dat soep wél zo gezond is? „De vitamines die verloren gaan tijdens het koken, blijven achter in het water.Soep is daarom top, de vitamines blijven in het kookvocht waardoor je ze goed binnenkrijgt.”
Zijn MAGGI-blokjes slecht voor de gezondheid? MAGGI-blokjes zijn veilig en vormen geen gevaar voor de gezondheid van consumenten . Ze zijn gemaakt van zorgvuldig geselecteerde ingrediënten, die zijn goedgekeurd door regelgevende instanties.
Geconcentreerde toevoegingen, zout, soms zelfs suiker en palmolie... Onze culinaire assistenten zijn verre van onberispelijk. In vrijwel alle blokjes zitten glutamaten en smaakversterkers. Natriumglutamaat wordt ervan verdacht verantwoordelijk te zijn voor het "Chinese restaurantsyndroom" .
Op zijn tijd een kopje soep als lunch of avondeten is heerlijk. Een makkelijke manier om veel groenten binnen te krijgen en het vult goed. Maar, wat is lekker voor bij de soep? Naast een snee brood of pannenkoeken kun je eindeloos variëren met gerechten voor bij de soep.
Soepdieet: in plaats van normale maaltijden, eet je een zelfgemaakte soep van verse producten of een gezonde maaltijdvervanger waar je alleen water bij hoeft te doen. Deze crash dieet soep mag je onbeperkt drinken. Op deze manier kun je per week 4 tot 7 kilo kwijtraken.
Het is aan te raden om soepen zo vroeg mogelijk in de avond te eten, uiterlijk om 19:00 uur als u thuis bent en uiterlijk om 20:00 uur als u uit eten gaat. Soep bevat namelijk veel zout, wat kan leiden tot vochtretentie in het lichaam als u het te laat eet.
"Soep telt absoluut mee als portie groenten! Het is een makkelijke manier om extra groenten te eten. Het is een bron van vitaminen, mineralen en vezels. Uiteraard gaat het dan over een groenterijke soep, met minstens 400 gram groente per liter vocht."
Er zit wetenschap achter de dieettip om vullende soep te eten als de soep een dikke, gepureerde puree is. Een onderzoek gepubliceerd in het Journal of Nutrition ontdekte dat je je een uur langer vol voelt dan wanneer je dezelfde ingrediënten in hun geheel eet terwijl je een glas water drinkt .