Soave is misschien wel de meest bekende witte wijn DOC in Italië. Toegekend in 1968, dekt de DOC-titel wijnen gemaakt van Garganega-druiven die zijn aangeplant in wijngaarden op de heuvels ten oosten van Verona, in de wijnstreek Veneto in het noordoosten van Italië. Een droge, frisse, fruitige witte wijn.
'Droge' witte wijn is jargon voor witte wijn die weinig suikers bevat. Geen zoete wijn, dus. Goede voorbeelden zijn chardonnay, sauvignon blanc, pinot blanc, viognier … De meeste mensen drinken graag droge witte wijnen, maar ze zijn ook prima bruikbaar om een verfijnde, frisse toets te geven aan je gerechten.
Bij droge wijn wordt tijdens het vergisten vrijwel alle suiker omgezet in alcohol. Dit zorgt ervoor dat de wijn niet zoet is. Wanneer minder dan 1% van het volume van de wijn uit suiker bestaat, is de wijn droog. Bij een zoete wijn blijven er wél restsuikers over, waardoor de wijn zoet zal smaken.
Soave is een van de bekendste Italiaanse witte wijnen en is afkomstig uit een gebied in het oosten van de stad Verona. De wijn wordt uit de wijnsoorten Garganega, Trebbiano di Soave, Chardonnay en Pinot Blanc geperst.
De wijnen afkomstig van dit type terroir zijn fris, elegant en bloemig met smaken van steenfruit, citrus en tonen van amandel. Vulkanisch basaltgesteente: dit type terroir zorgt voor de meest complexe, minerale en spannende wijnen uit het Soave Classico gebied.
Soave betekent: lieflijk, zacht, aangenaam.
Het verschil tussen zoet en droog
In het proces van wijn maken worden deze suikers omgezet in alcohol. Bij een droge wijn worden alle suikers omgezet in alcohol, hierdoor is de wijn dus “minder zoet”. Bij een zoete wijn is dit niet het geval en blijven er restsuikers over, waardoor de wijn zoeter zal zijn.
Desondanks kun je over het algemeen wel vanuit gaan dat een Chardonnay wordt gemaakt als een droge wijn, tenzij deze zeer vroeg vergist is, wat bijna niet voorkomt bij de Chardonnay. Dus op de vraag is een Chardonnay zoet of droog? Vaak is het droog.
1. SAUVIGNON BLANC. Misschien wel dé meest bekende droge witte wijn ter wereld. Denk je aan sauvignon blanc, dan denk je aan fris, fruitig een tikkeltje hoog in het zuur.
Kenmerken fris-fruitige wijnen
Fris-fruitige witte wijnen staan bekend om hun droge en verfrissend rinse smaak. De meeste fris-fruitige witte wijnen zijn bedoeld om jong te drinken.
Zoete witte wijn kan van verschillende druivensoorten worden gemaakt. De druivensoorten die bekend zijn om hun mooie zoete witte wijn zijn: Riesling, Malvasia, Trebbiano, Sémillon, Muscadet, Sauvignon Blanc en Grillo.
De zoetheid varieert van droge rode en witte wijnen zoals Cabernet Sauvignon of Chardonnay tot zeer zoete dessertwijnen zoals Port. Voor veel beginners zijn de niet-droge wijnen zoals Moscato d'Asti en Pinot Noir een geweldige entree in de wijn.
Houd je van een droge witte wijn en mag hij vrij vol zijn van smaak? Dan is de Southern Creek Prestige Chardonnay uit 2020 zeker wat voor jou. Deze Chardonnay is één van mijn favoriete witte wijnen en dat gewoon bij de Aldi! Ook anderen hebben deze wijn getest en hij heeft een 8 gekregen als score.
We gaven het al aan: Chardonnay is een droge wijn.
Donkere Rosé is zoet(er)
Een grote misvatting is de gedachte dat donkere rosé zoet is en de lichte rosé droog. De kleur van de wijn heeft echter niets te maken met de zoetheid. Het enige wat de kleur over de rosé zegt, is hoe lang de druivenschillen zijn ingeweekt bij het maken van de wijn.
Kenmerk van de Vermentino wijnen:
Het belangrijkste kenmerk van de Vermentino wijnen is wellicht wel dat de wijn licht aromatisch is, droog met een knisperende frisheid, hoge zuurgraad, wit fruit, appel, citrus, perzik.
Smaak sensatie: Pinot grigio / gris in het kort
De pinot gris is een overwegend droge, frisse witte wijn met medium tot hoge zuurgraad. De wijn smaakt naar citrus en perzik waardoor 'ie een fris en fruitig karakter krijgt. Ook proef je bij sommige pinot gris wijnen tonen van amandelen, honing en gember.
Vermentino is een autochtoon wit druivenras uit Ligurië. Hoewel vermentino ook in Frankrijk voorkomt, is het ras ontstaan in Italië en uitgezwermd naar Piëmonte – waar het favorita heet – en, via Toscane, naar Ligurië en Sardegna.
Wat eten we bij Verdicchio Classico van Vignamato? Deze frisse maar volle Verdicchio past bij alle soorten anti-pasti. Als een van de weinige witte wijnen is hij ook een goede begeleider van artisjokken. Prima keus in combinatie met vis (zeebaars!) of gamba's, met name als ze gegrild zijn.
De Roero Arneis smaakt het beste in combinatie met wat lichter eten. Daarbij kunt u denken aan gerechten met schelpdieren of bijvoorbeeld een frisse ricotta-salade met munt en erwten.
De sauvignon blanc staat bekend als een droge en frisse witte wijn. De frisheid wordt enorm gewaardeerd door wijnliefhebbers over de hele wereld en daarom vindt er vrijwel nooit een tweede gisting plaats. De sauvignon kan in koude en warme klimaten worden aangeplant. Een koel klimaat levert de meest frisse wijnen op.
Beste witte wijn voor beginners
Grasevina – Frisse halfdroge witte soort met een licht aangenaam aroma en een smaak van honing en appel. Gewürztraminer – Heel aromatisch, aroma van bloemen en tonen van lichte pepertjes, vaak ook een beetje zoet. Riesling – Kan zowel droog als zoet zijn, vaak met intense fruitsmaken.
Witte wijn kan variëren van zeer droog, zoals sommige soorten Pinot Grigio, tot heel zoet, zoals zoete Riesling en eiken Chardonnay wijn. Maar ook een Riesling hoeft niet zoet te zijn, net als een Pinot Gris. Van beide wijnen zijn zowel droog als zoete varianten te vinden.