Smetplekken zijn overigens geen schimmel, zoals liesschimmel. Bij smetten raakt de huid door warmte en vocht geïrriteerd, waardoor er kloofjes kunnen ontstaan.
U kunt smetplekken behandelen met een crème tegen gisten en schimmels, zoals miconazol op de huid of clotrimazol op de huid. U kunt dit zonder recept kopen bij de drogist of apotheek. Smeer de crème 2 keer per dag. Als de plekjes weg zijn, smeer dan nog 1 week door.
Smetten is een oppervlakkige huidaandoening in de huidplooien. De aandoening ontstaat door een combinatie van warmte, vochtigheid en onvoldoende luchtstroom langs de huid. Deze informatie gaat over smetten in de grote huidplooien zoals de liezen, oksels, bilnaad, buikplooi en onder de borsten.
Zijn smetplekken besmettelijk? Nee, gelukkig zijn smetplekken niet besmettelijk.
U kunt last hebben van pijn, jeuk en/of een onaangename geur. Bij smetten is de huid gevoeliger voor het ontstaan van een infectie. De huid is dan felrood en u ziet dan bijvoorbeeld puskopjes of groen/geel vocht op de aangedane huid. De onaangename geur wordt dan vaak erger.
Voor de behandeling van smetten adviseert de huidige richtlijn verschillende maatregelen, zoals toepassing van Zinkoxidesmeersel. In de praktijk gebruikt men echter soms producten anders dan de richtlijn beschrijft. Soms gebruikt men ook producten die de richtlijn helemaal niet noemt, zoals Sudocrem.
Bij smetplekken heeft u rode plekken op uw huid. Meestal in de liezen, onder de borsten of op uw buik. Het komt door een schimmel of gist. De plekken kunnen jeuken en vies ruiken.
Bij acute of ernstig nattende smetplekken geven natte kompressen snel verlichting. Gist en schimmel infecties worden behandeld met een antischimmelmiddel, bijv. miconazolnitraat of ketoconazol. Een bacteriële infectie wordt bestreden met een lokaal middel bevattende zwavel, fusidinezuur of mupirocine.
Liesschimmel wordt veroorzaakt door een van de vele schimmels of gistsoorten die op de huid leven. Schimmels en gisten houden van vochtige, warme plekken. In de huidplooien bij de liezen kunnen ze zich dus prima uitbreiden. Soms dringen ze dieper door in de huid.
Wat kunt u doen als u last van smetten heeft
Dep daarna de huid voorzichtig maar wel goed droog. Daarna kunt u de huid heel dun insmeren met een zinkoxidesmeersel (zinkolie of 60% zinkoxide in 40% arachideolie). Dit is te koop bij drogist of apotheek.
De op deze pagina beschreven soorten wonden zijn een teken dat de huid ontstoken is. We hebben het dan met name over smetplekken en schuurwonden. Deze soorten wonden heten ook wel intertigo. Smetplekken en schuurwonden ontstaan wanneer er een weking van de huid plaatsvindt.
Smetten veroorzaakt een jeukende, schrale huid, die branderig aanvoelt. Soms gaan de plekken bloeden omdat de huid stukgaat. Er kunnen ook ontstekingen ontstaan als er niets tegen gedaan wordt. Smetplekken kunnen ook heel onprettig gaan ruiken, doordat er geen lucht circulatie in de vochtige huidplooi kan komen.
Zinkzalf werkt adstringerend op de huidporiën, waardoor de kans bestaat dat de huid wordt afgesloten. Zinkpasta koekt snel aan en is daardoor moeilijk aan te brengen en te verwijderen. De huid onder de pasta is vervolgens moeilijk te observeren.
Bij huidschimmel heeft u 1 of meerdere plekken met kleine schilfers op uw huid. De plekken hebben vaak een andere kleur dan uw huidskleur: lichter, donkerder of rood. Het komt door een schimmel of gist. Huidschimmel kan meestal geen kwaad.
Uit de jaarlijkse Landelijke Prevalentiemeting Zorgproblemen (LPZ) blijkt dat smetten bij 7% voorkomt van alle onderzochte cliënten in de chronische sector en de thuiszorg. In de thuiszorg is de prevalentie hoger dan in de chronische sector waar de dalende trend zich voortzet.
De huidaandoening, intertrigo, kan eruitzien als zweetuitslag of een opvallende rode vlek op de borst. Smetplekken zijn overigens geen schimmel, zoals liesschimmel. Bij smetten raakt de huid door warmte en vocht geïrriteerd, waardoor er kloofjes kunnen ontstaan.
Een schimmelinfectie in de lies (tinea cruris) komt vooral voor bij mannen. Typisch zijn de eenzijdige circelvormige rode tot bruine ringen. Soms bevat het letsel of het deel er rond kleine zweertjes. Schimmelinfecties op de romp (tinea corporis) zien eruit als rode, schilferende, ringvormige letsels.
Hoe voorkom je smetplekken
Draag goed sluitende, niet knellend ondergoed (bijvoorbeeld met pijpjes), een katoenen BH en eventueel eerst een katoenen hemd of t-shirt en daaroverheen de BH. Mannen kunnen een suspensoir dragen. Draag verder een katoenen pyjamabroek in plaats van nachtjapon.
Sudocrem bevat zinkoxide, wat verzachtend en beschermend is voor de huid. Omdat er zinkoxide in zit, wordt Sudocrem ook wel een zinkzalf genoemd. Daarnaast bevat het hypoallergeen Lanoline, wat ook beschermend werkt.
Smetten in de huidplooien kenmerkt zich door de volgende objectieve symptomen: ▪ erytheem (roodheid); ▪ maceratie (verweking); ▪ natten/vochtig; ▪ dunne/glanzende huid; ▪ ontvelling/schaafwondjes/beschadiging/erosies van de huid.
Schimmelinfecties kunnen ontstaan voornamelijk door directe besmetting van een andere persoon of dier met een schimmelinfectie. In andere gevallen ontstaan schimmelinfecties door een veranderde huidomgeving, waardoor schimmels kunnen overgroeien. Schimmels houden bijvoorbeeld van een vochtige en vette huidomgeving.
'Gewone' merkloze zinkzalf bevat meestal 10% zinkoxide, niet zo erg veel dus. Zinkolie bevat weer heel veel zinkoxide, namelijk 60%. Maar dit is weer niet zo heel prettig in gebruik; de grote hoeveelheid zinkoxide mengt niet met de olie, waardoor je steeds moet roeren en mengen voor gebruik.
Zinkoxide beschermt en droogt de huid. Het kan jeuk stillen en de huid verkoelen. Dat hangt af van de vorm waarin u het gebruikt (zalf, crème, lotion, smeersel). Bij huidaandoeningen zoals eczeem, jeuk, koortslip, doorligwonden, herpes genitalis en kapotte mondhoeken.
Voetschimmel, ook wel zwemmerseczeem genoemd, is een schimmelinfectie aan je voet die ontstaat wanneer de huid van de voet in contact is geweest met schimmelsporen of gisten (candida). Voetschimmel begint vaak tussen de kleine teen en de teen ernaast.