Alle slagroom die je in Nederland in de winkel kan kopen, is gemaakt van gepasteuriseerde melk. Deze is voor verwerking verhit tot een temperatuur van minimaal 70°C, waardoor schadelijke bacteriën zijn gedood. Wees wel voorzichtig met slagroom die je direct bij de boer haalt.
Op het etiket van de kaas staat dan altijd 'gepasteuriseerd'. Het proces van pasteuriseren dient ervoor om bepaalde bacteriën, waaronder listeria, onschadelijk te maken. In de supermarkt bestaat het merendeel, dan al niet alle kazen uit deze gepasteuriseerde variant.
Je eet dus best geen producten waar rauwe eieren in verwerkt zitten (zelfgemaakte mayonaise, chocolademousse, ...). In een thuissituatie kan je niet weten of de eieren die je gebruikt vrij zijn van micro- organismen. Daarom wordt er geadviseerd om rauwe eieren te vermijden wanneer je zelf gerechten klaarmaakt.
Monchou is een roomkaas gemaakt van gepasteuriseerde melk: je mag het dus gerust eten als je zwanger bent. Gepasteuriseerd betekent dat de melk is verhit tot minimaal 70 graden waardoor de listeria bacterie die er wellicht in de melk kan zitten, wordt gedood.
Behandelde melk kan je herkennen aan de vermelding 'gepasteuriseerd' of 'UHT' op de verpakking. Meestal is de melk die je in de supermarkt koopt, behandeld en dus ook veilig. Melk die je op een boerderij koopt, zal waarschijnlijk niet behandeld zijn.
Voor biologische yoghurt wordt meestal gepasteuriseerde melk gebruikt, al zijn er ook een paar biologische boerderijen die rauwe melk gebruiken voor hun yoghurt. Dat kan alleen met een onberispelijke hygiëne. De yoghurt die je in de biowinkel of supermarkt vindt, is altijd op basis van gepasteuriseerde melk.
Crème fraîche is room waaraan melkzuurbacteriën zijn toegevoegd. Als je dit product in de supermarkt koopt, is het in principe altijd veilig om te eten. Melkproducten uit de supermarkt worden namelijk gepasteuriseerd of gesteriliseerd.
100 gram magere kwark bevat:
In de fabriek wordt de melk gestandaardiseerd (vetgehalte vaststellen), gehomogeniseerd (vetbolletjes gelijk verdelen) en gepasteuriseerd (kort verhitten op 72 ºC).
Ingrediënten: gepasteuriseerde MELK, MELKeiwitten, zout (1,6%), zuursel, vegetarisch stremsel, in de korst: kleurstof E160b.
Kant-en-klare taarten uit de supermarkt kun je veilig eten. Maak je zelf een taart en gebruik je rauw ei in het recept, eet het dan alleen als het heel goed verhit is. Taarten die in de oven gebakken zijn, kun je veilig eten. Let op bij zelfgemaakte taarten met rauw ei zoals meringue taart of tiramisu.
Chocolade, ijs, meringues, zandkoekjes, het kan allemaal! Beter vermijden: let op met desserts die rauwe eieren bevatten (chocolademousse, ganache, enz.), informeer je goed!
Dit is een bloedverdunnende stof. Een grote hoeveelheid van dit stofje kan leiden tot leverschade of bloedingen.Tijdens je zwangerschap kan coumarine via de placenta ook bij je kind komen en bloedingen veroorzaken. Deze bloedingen zorgen voor aangeboren afwijkingen bij de baby.
Feta, witte en Mediterrane kaas
Griekse feta kun je gerust eten tijdens de zwangerschap, zolang de kaas maar is gemaakt van gepasteuriseerde melk. Ook de varianten op feta die gemaakt zijn van gepasteuriseerde koemelk (witte kaas en Mediterrane kaas) kun je gerust eten als je zwanger bent.
Enkele druppels urine volstaan om te weten of je al dan niet in blijde verwachting bent. Al ben je met een zwangerschapstest nog niet 100% zeker. Wil je héél zeker zijn, dan ga je na een doe-het-zelf urinetest best naar de huisarts. Alleen een bloedtest bevestigt een zwangerschap met 100% zekerheid.
Elke zwangerschapstest meet het zwangerschapshormoon hCG in je urine. De hoeveelheid die daarin aangetroffen wordt, bepaalt de uitslag van de test. Dit hormoon wordt door jouw lichaam aangemaakt direct na de innesteling. In het begin is dat hormoon nog heel erg weinig, maar het wordt al snel heel veel meer.
Vissen zoals koolvis, Alaska pollak of kabeljauw (deze vissoorten worden veelal gebruikt voor kibbeling en vissticks) mag je wel eten, maar liever niet te vaak. Beperk het tot een maximum van eenmaal per twee weken. Voor alle vissoorten geldt dat het belangrijk is om deze goed te verhitten voor je ze eet.
Mozzarella uit Italië, vervaardigd uit gepasteuriseerde koemelk. Formaat voor veelzijdig gebruik in allerlei gerechten.
“De melk die wij als verse melk kopen in de supermarkt wordt circa 20 seconden bij 72°C verhit. Dit wordt pasteurisatie genoemd. Het is de minimale verhitting waarbij alle mogelijke ziekteverwekkende bacteriën worden gedood en waarna de melk veilig is voor consumptie.
Omschrijving. Puntje brie - Zachte kaas met gepasteuriseerde koemelk. 60% V.G. op droge stof.
Skyr (spreek uit als 'skir') is een typisch IJslands melkproduct, dat lijkt op kwark. Skyr wordt gemaakt van gepasteuriseerde, afgeroomde melk en verschillende soorten (positieve) bacteriën.
Kwark, cottage cheese, hüttenkäse, smeerkaas en kruidenkaas zijn geen rauwmelkse kazen. Ook deze zijn dus veilig om te eten als je zwanger bent.
WAT IS KWARK? Kwark is een zachte niet-gerijpte kaas met een verfrissende melkzuursmaak. Het is ontstaan in Duitsland maar wordt steeds populairder in de rest van Europa. Kwark wordt ge- maakt uit gepasteuriseerde magere melk die is geënt met Streptococcus lactis en S.
Alle slagroom die je in Nederland in de winkel kan kopen, is gemaakt van gepasteuriseerde melk. Deze is voor verwerking verhit tot een temperatuur van minimaal 70°C, waardoor schadelijke bacteriën zijn gedood. Wees wel voorzichtig met slagroom die je direct bij de boer haalt.
Crème fraîche is niet gemaakt van rauwe melk en kun je dus met een gerust hart eten tijdens de zwangerschap.