Sekt. Sekt is de Duitse en Oostenrijkse versie van wijn met bubbels, gemaakt van Riesling, Pinot Gris en Pinot Blanc druiven. De meeste Sekt wordt volgens de traditionele Champagne methode gemaakt, maar sommige goedkope versies worden geïnjecteerd met koolstofdioxide.
Smaak: champagne heeft een frisse smaak, cava is vaak licht gekruid en prosecco smaakt meestal wat zoeter.
Sekt is de Duitse benaming voor schuimwijn, maar niet noodzakelijk voor schuimwijn die volgens de champagnemethode wordt gemaakt. Meer dan 90 procent van de jaarlijkse productie van 400 miljoen liter Duitse schuimwijn wordt sekt genoemd. Er gaat dus ook goedkope, vaak zoete, industriële rommel onder die term schuil.
Cava is iets milder van smaak dan champagne. Door het klimaat zitten er namelijk minder zuren in. Voor cava wordt vaak gebruik gemaakt van de druiven Macabeo, Parellada en Xarel-Lo. Ook cava komt tot stand volgens de Methode Traditionelle.
Wat champagne zo duur maakt, is de exclusiviteit. Er zijn strenge regels voor de streek en de druiven, maar ook voor het productieproces. Champagne wordt eerst gegist en gebotteld, zoals normale wijn. Vervolgens wordt er aan de fles wat extra suiker en gist toegevoegd voor de tweede gisting, die voor de bubbel zorgt.
Er is nog een verschil: crémant is doorgaans goedkoper dan champagne. Terwijl een crémant, die door een kwaliteitsbewust domein werd gemaakt, beter kan zijn dan een champagne uit een industriële fabriek. Niet alle schuimwijnen buiten Champagne worden volgens de champagnemethode gemaakt.
Lambrusco is een variant op prosecco en komt eveneens uit Italië. Het drankje wordt gemaakt van de lambruscodruif, wat het een rode kleur geeft. De vergisting gebeurt verder ook in een tank en de sprankelende wijn wordt meestal licht gekoeld gedronken.
Sekt is mousserende wijn uit, dat oorspronkelijk stamt uit Duitsland. De Duitse sekt is zeer geschikt voor feesten en partijen. Een echte goede sekt is vrijwel altijd gemaakt van de Riesling druif.
Bij al deze bubbels is 'brut' een aanduiding voor de droge smaak die je proeft. In andere woorden: het is de variëteit van champagne waar de minste suiker aan toegevoegd wordt. Wanneer je een brut champagne koopt, mag je er dus vanuit gaan dat deze een absoluut droge smaak heeft.
Brut: betekent in het Frans letterlijk 'droog, rauw en ongeraffineerd' en bevat minder dan 15 gram suiker per liter. Extra sec: deze wordt al iets zoeter en bevat meestal tussen de 12 en 20 gram suiker per liter. Sec: bubbels met een lichtzoete smaak, met een suikergehalte tussen 17 en 35 gram per liter.
De naam Champagne
Champagne mag Champagne genoemd worden als: De mousserende wijn afkomstig is uit de champagnestreek. De mousserende wijn bereid is volgens de Méthode Champenoise. Het gemaakt is van o.a. de Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier, Pinot Blanc, Arbane en/of de Petit Meslier druifsoort.
Als het je echt puur om het aantal calorieën te doen is, dan maakt het eigenlijk helemaal niet uit of je champagne, cava of prosecco neemt. Alle drie de drankjes bevatten namelijk gemiddeld zo'n 77 calorieën per glas.
De Belgische schuimwijn Cuvée Prestige 2014 Brut Blanc de Blancs is verkozen tot de beste schuimwijn ter wereld op het Brusselse Concours Mondial, een jaarlijkse wedstrijd waar schuimwijn en champagne worden beoordeeld. De fles haalt het van 730 andere inzendingen.
Cava is een mousserende wijn uit Spanje die wordt gemaakt van inheemse druiven als macabeo, xarel-lo en parellada. Prosecco komt uit de regio Veneto in het noordoosten van Italië en wordt gemaakt van de Glera-druif.
Prosecco. Deze wijn met bubbels is in Amerika erg populair, al kan het prijskaartje daar voor zorgen. In vergelijking met champagne is prosecco veel goedkoper, en het is een droge, witte wijn die gefermenteerd is.
Crémant is een mousserende wijn uit Frankrijk. Het lijkt op champagne maar het mag niet champagne genoemd worden.
Crémant is mousserende wijn (schuimwijn) uit Frankrijk en andere Franssprekende gebieden. De wijn wordt gemaakt volgens de méthode traditionnelle. Vóór 1993 werd deze vinificatie méthode champenoise genoemd. Sedert 1989 is de term crémant door de Franse wetgeving beschermd.
Crémant de Bourgogne komt voornamelijk uit de Côte Chalonnaise. Ze worden meestal gemaakt van chardonnay en pinot noir omdat dat ook de druiven zijn die Bourgogne groot maken. Het ligt zuidelijker dan Champagne, dus het is iets warmer. Dat proef je in je bubbel: iets rijpere fruittonen dan Champagne.
Wanneer een fles champagne, cava, prosecco of andere mousserende wijn niet direct op gaat. Dan kan deze nog wel even in de koelkast bewaard worden. Wel in de koelkast dus en niet op het aanrecht of in een kastje. Champagne is dan maximaal drie tot vijf dagen houdbaar.
'Comte de Brismand'
Editie NL ging namelijk champagne voor ons testen. Bij die test kwam de champagne van de Lidl als winnaar naar voren. De champagne kwam zelfs beter uit de test dan de bekende, maar relatief dure, Moët champagne. De winnende champagne van de Lidl is de 'Comte de Brismand'.