Rogge zit boordevol goede voedingsstoffen die u helpen met het verkrijgen van een goede weerstand. Daarnaast heeft het een gunstige invloed op uw bloedsuikerspiegel en helpt het u met het verkrijgen van een lager lichaamsgewicht. Het eten van rogge helpt u tevens uw cholesterol op peil te houden.
De gezonde eigenschappen van rogge: Het draag bij aan verlaging van het LDL-cholesterol. Dit vooral door de lignanen erin.
Voordat tarwebrood de belangrijkste soort brood werd in Nederland, was roggebrood onderdeel van de hoofdmaaltijd. Maar elke dag een sneetje roggebrood eten is geen slecht idee. Op een aantal punten is roggebrood zelfs gezonder dan volkorenbrood. Er zitten bijvoorbeeld meer vezels in en minder koolhydraten.
Rogge bevat bijzonder veel voedingsvezels, variërend van 18 tot 22%, en het bevat aanzienlijke hoeveelheden extraheerbare β-glucanen en arabinoxylanen, die kunnen bijdragen aan de verlaging van het cholesterolgehalte via een soortgelijk mechanisme als β-glucanen uit haver en gerst [17], [44].
Roggebrood bevat veel goede voedingsstoffen, maar het bevat ook antinutriënten. Dit zijn stoffen die de opname van bepaalde voedingsstoffen verstoren. Een grote hoeveelheid roggebrood kan ervoor zorgen dat je lichaam weinig zink of ijzer op kan nemen.
Bloeddrukverlagende werking. Roggebrood bevat nog een ander element dat voor ons van belang is: kalium. Kalium heeft een gunstig effect op onze bloeddruk en zorgt voor een goede vochtbalans. Het werkt onder andere het bloeddrukverhogende effect van zout (natrium) tegen.
Omdat roggebrood meer voedingsvezels dan koolhydraten bevat, blijft je bloedsuiker stabiel. Dit is weer gunstig voor het afvallen, omdat je bloedsuikerspiegel invloed heeft op je energie en schommelingen in je hongergevoel kan veroorzaken.
Volkorenbrood is bijvoorbeeld een goede optie als u een hoog cholesterolgehalte hebt. Hoewel studies een hogere consumptie van koolhydraten hebben gekoppeld aan hogere niveaus van triglyceriden en lagere niveaus van HDL, is het type koolhydraten van belang.
Roggebrood beleggen
Al met al is roggebrood dus een goed alternatief voor een boterham of cracker. Maar hoe gezond roggebrood echt is, heeft natuurlijk ook te maken met hoe je het belegt. Een plak roggebrood rijkelijk beleggen met kaas of spek is héérlijk, maar niet het meest gezond.
Voor roggebrood wordt echter vaak juist geadviseerd om het in de koelkast te bewaren. Vooral wanneer het om bijvoorbeeld Fries roggebrood gaat. Dit brood bevat meer vocht waardoor het sneller kan gaan schimmelen.
Rogge was tot het begin van de 20e eeuw het meest gebruikte graan voor brood. In rugbrød worden alle delen van het graan gebruikt. Naast het voorzien van het lichaam van energie, bevat het graan ook veel vitaminen, mineralen en vezels, wat het brood erg voedzaam maakt en de spijsvertering op gang houdt .
1 doosje Fries Roggebrood weegt circa 500 gram ℮ en bevat 10x2 sneetjes brood.
Wees matig met suiker en zout. Beperk het gebruik van sterk gezouten en erg zoete producten zoals kant-en-klare sauzen en soepen, zoutjes, snoep en frisdrank. Eet voldoende bonen, soja, noten en zaden (een bron van onverzadigde vetten). Kies volkoren graanproducten voor voldoende vezels.
Is roggebrood gezonder dan volkorenbrood? Voor het antwoord hierop moeten we het met elkaar vergelijken. In een snee volkorenbrood zitten wat minder calorieën, namelijk 82. Het bevat ook iets minder vet (0,7 gram), minder koolhydraten (13,8 gram), minder suikers (0,7 gram) en minder vezels (2,3 gram).
Zo kan bijvoorbeeld het eten van een banaan cholesterol helpen verlagen omdat ze rijk zijn aan die onverteerbare vezels. Daarnaast vind je deze vezels ook in biologische peulvruchten, psyllium, zoete aardappelen, appels, aardappels, citrusvruchten en peren.
Soja-eiwit, blauwe bessen, avocado, bonen, appels en donkergroene bladgroenten zoals spinazie moet je meermaals per week eten. Voeg knoflook toe aan je gerechten. Het verhoogt de goede cholesterol en verlaagt de slechte cholesterol. Hetvoorkomt bovendien dat slechte cholesterol blijft hangen in de aderen.
Yoghurt of andere zuivelproducten zijn niet positief of negatief voor het cholesterolgehalte in uw bloed. De Gezondheidsraad raadt dagelijks 2 porties zuivel, waaronder melk en yoghurt aan omdat het bijdraagt aan een gezonde voeding. Met name yoghurt beschermt tegen diabetes.
Kies voor magere vleessoorten en vleeswaren. Kies voor halfvolle of magere melkproducten en magere kaas. Beperk het gebruik van snacks zoals gefrituurde producten, slaatjes, chocolade en gebak. Kies andere, vetarme bereidingsmethoden (bijvoorbeeld grillen in plaats van bakken).
Magere yoghurt met granola en bessen
Magere yoghurt, met name magere Griekse yoghurt, bevat veel eiwitten om je een verzadigd gevoel te geven. Door bessen toe te voegen, voeg je oplosbare vezels toe om je cholesterol te verlagen. Afhankelijk van je smaakvoorkeuren en honger kun je ook chia- of lijnzaad en granola toevoegen.
Het type pizza, merk, ingrediënten en portiegrootte hebben allemaal invloed op de hoeveelheid cholesterol in pizza . Een pizza zonder kaas of vlees heeft misschien helemaal niet veel, terwijl een pizza met gevulde korst en pepperoni relatief veel cholesterol kan bevatten.
Roggebrood wordt als voedzamer beschouwd dan tarwebrood . Het is niet alleen super vullend, maar bevat ook meer vezels en B-vitamines dan tarwebrood. En hoewel het niet helemaal glutenvrij is, bevat het wel minder gluten dan gewone alternatieven voor tarwebrood.
Bolletje roggebrood is een gezond en vetarm product. Daarnaast bevat roggebrood een hoog gehalte aan voedingsvezels, waardoor het past in een gezond eetpatroon.
Het brood bevat alleen granen en geen zout. Dat maakt Terrasana het gezondste roggebrood. Logisch ook dat Terrasana roggebrood op het suboordeel 'Zout' verreweg het beste scoort. Terrasana is van nature zoetig van smaak doordat zetmeel tijdens het kiemen wordt omgezet in suikers.