Tomaten zijn een van de weinige voedingsmiddelen die voedzamer worden zodra ze worden gekookt. Dit betekent niet dat ze niet gezond zijn als je ze rauw eet, maar door ze te verwarmen komt er wel meer
Regelmatig tomaat eten kan bijdragen aan een gezond hart- en vaatstelsel. Tomaten zijn namelijk rijk aan kalium; een mineraal dat goed is voor de bloeddruk. Een te hoge bloeddruk is een grote risicofactor voor diverse hart- en vaatziektes.
Wat opmerkelijk is bij tomaten: bereide tomaten zijn gezonder dan rauwe. Als een tomaat verhit wordt, worden de celwanden in de tomaat afgebroken waardoor meer lycopeen vrijkomt. Daarnaast wordt lycopeen onder invloed van hitte ook omgezet in vorm die gemakkelijker door het lichaam wordt opgenomen.
Om één portie van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 5 porties van fruit/groenten te bereiken, zou je één medium tomaat of 7 cherrytomaten moeten eten.
Tomaat is een heerlijke groente die net als fruit rauw gegeten kan worden als snack. Tomaat is bovendien supergezond. De tomaat helpt tegen obesitas en werkt het als preventief middel tegen de ziekte van Alzheimer.
Wat doen snacktomaatjes met je gezondheid? De snoeptomaatjes zijn een bron van kalium.Kalium zorgt er samen met natrium voor dat je spieren goed werken.Snacktomaatjes zijn ook rijk aan vitamine C, dat een hele gezonde werking heeft.
Tomatensaus is gezonder dan verse tomaten
Onder invloed van de verhitting worden de celwanden in de tomaat afgebroken waardoor meer lycopeen vrijkomt. Daarnaast wordt lycopeen onder invloed van hitte ook omgezet in een meer biologisch beschikbare vorm.
Vitamines en mineralen in groente
Als we kijken naar de meest gekochte groentesoorten in Nederland komen we tot een opvallende conclusie. In deze groenten zitten nauwelijks vitamines en mineralen. Vooral komkommer, tomaat en sla zetten weinig zoden aan de dijk als het om vitamines en mineralen gaat.
Ontgiften van het lichaam
Tomaten bevatten natuurlijk chloor en zwavel. Deze stoffen helpen je nieren en lever om giftige stoffen uit je lichaam te verwijderen. Verder draagt een gezonde lever bij aan een natuurlijke stoelgang.
In tomaten zit nog een type anti-oxidant: quercetin. Quercetin is speciaal goed in het remmen van ontstekingen. Omdat juist die ontstekingen maken dat je huid er slap en ouder uitziet dan je bent, helpen tomaten ook op deze manier tegen huidveroudering.
In grote hoeveelheden is tomatine of solanine giftig voor de mens. Te veel tomatine of solanine kan leiden tot koorts, slaperigheid, lusteloosheid, buikpijn, diarree, overgeven, zwakheid en depressie.
Donkergroene bladgroenten bevatten het meeste ijzer van alle groenten. Denk aan groente als spinazie, boerenkool, postelein, andijvie, snijbiet, raapstelen en paksoi. Maar ook groente als bieten, zoete aardappel, pompoen en zongedroogde tomaat zijn ook mooie bronnen van ijzer.
Gina Sam adviseert daarom om niet meer dan twee stuks sinaasappelen en tomaten per dag te eten en deze zelfs te vermijden als je veel last hebt van brandend maagzuur.
In de tomatenplant en in het steeltje zit de stof 'solanine' wat op zich behoorlijk giftig is. Daarom is het beter om naast het kroontje ook sowieso de groene aanhechting uit de tomaat de snijden. Dus: feit.
Zo bevat een kerstomaat niet alleen bijna twee keer zo veel vitamine C, maar ook veel meer bètacaroteen (die wordt omgezet in vitamine A) en lycopeen (een antioxidant) dan een gewone tomaat. Ook zit er meer foliumzuur in, een vitamine (B11) waar veel Nederlanders een tekort aan hebben.
Tomaten zitten vol met magnesium en kalium. Dat maakt deze vruchtgroente geschikt voor de gevoelige maag en gevoelige darmen. Door de aanwezige mineralen en voedingsstoffen zoals lycopeen bevordert een tomaat het spijsverteringsproces.
Leververvetting veroorzaakt meestal geen klachten. Sommige mensen hebben last van (vage) pijn rechtsboven in de buik en vermoeidheid.Heel soms is er sprake van geelzucht. Geelzucht is het geel zien van het oogwit en de huid.
Pompelmoes ontgift de lever door de aanmaak van sommige enzymen te stimuleren. Citroen stimuleert de galproductie en maakt het de lever dus makkelijker om vetten te verteren.
Hoe reinig je je lever? Het reinigen of ontgiften van je lever kan je door veel water te drinken (minimaal 1,5 liter per dag) in combinatie met een strikt dieet of een sapkuur. Water spoelt een groot deel van de toxische stoffen uit je lichaam en reinigt zodoende je lever.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
net als andere basisproducten zoals rode paprika (41) en broccoli (34). Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat. Ja, botanisch gezien worden tomaten als fruit beschouwd. Ze scoren een 20 op de schaal van de CDC, net onder wortelen en vlak boven citroenen.
Tomaten zijn een van de weinige voedingsmiddelen die voedzamer worden zodra ze worden gekookt. Dit betekent niet dat ze niet gezond zijn als je ze rauw eet, maar door ze te verwarmen komt er wel meer lycopeen vrij.Lycopeen werkt als antioxidant en beschermt je tegen ziektes, waaronder prostaatkanker bij mannen.
Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.