In melkchocolade zit 50 tot 60 procent suiker en ruim 30 procent verzadigd, ongezond vet, in pure chocolade zit weliswaar minder suiker maar des te meer vet. Daardoor zitten er in pure chocolade ongeveer evenveel calorieën als in melkchocolade, dus beter voor de lijn is pure chocolade ook niet.
Pure chocolade helpt bij afvallen
Dat hangt er maar net vanaf wat voor chocolade je eet. Als je een stukje pure chocolade eet, krijg je minder trek in zoete, zoute en vette voedingsmiddelen. Daarnaast is pure chocolade ook vrij heftig in smaak (vinden we op de redactie), dus je hebt aan één stukje echt wel genoeg.
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet, ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Pure chocolade is erg gezond en kan verschillende gezondheidsvoordelen opleveren, zoals een verminderde kans op bloedklontering, een verhoging van het goede cholesterolgehalte, een verlaging van de bloeddruk en een verminderde kans op dementie of alzheimer.
Goed nieuws voor de liefhebbers van chocolade. Het eten van chocolade zou namelijk helemaal niet dik maken. Spaanse onderzoekers hebben ontdekt dat mensen die vaker chocolade eten doorgaans minder vet op hun gehele lichaam hebben.
In melkchocolade zit 50 tot 60 procent suiker en ruim 30 procent verzadigd, ongezond vet, in pure chocolade zit weliswaar minder suiker maar des te meer vet. Daardoor zitten er in pure chocolade ongeveer evenveel calorieën als in melkchocolade, dus beter voor de lijn is pure chocolade ook niet.
De meeste chocolade die wij consumeren is helaas zodanig bewerkt dat ze maar weinig cacao en veel meer suiker en vet bevat. Veel chocolade eten werkt dan ook gezondheidsproblemen in de hand, zoals overgewicht, tandbederf en een verhoogd risico op diabetes en hartziekten.
Het eten van pure chocolade met een hoog cacaogehalte met mate kan antioxidanten en mineralen leveren en kan u helpen beschermen tegen hartziekten. Maar het kan ook veel suiker en calorieën bevatten . Pure chocolade zit boordevol voedingsstoffen die een positief effect kunnen hebben op uw gezondheid.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Ze kunnen bijvoorbeeld de bloeddruk helpen verlagen, de bloedtoevoer naar de hersenen verbeteren en bloedstolsels voorkomen.Ze kunnen ook helpen ontstekingen en celschade te verminderen. Sommige studies hebben aangetoond dat mensen die regelmatig pure chocolade eten minder risico lopen op hartziekten en beroertes.
Er zijn inderdaad onderzoeken die aantonen dat het eten van pure chocolade gunstige gevolgen heeft voor de spijsvertering. Zo zou de ontlasting een vastere consistentie krijgen en zou de passagetijd in de darm vertragen.
Ook voor chocolade bestaat er een hardnekkige mythe dat het niet goed zou zijn voor de lever. Te veel chocolade eten geeft waarschijnlijk wel een lastig gevoel op de maag, maar dat kan niet verward worden met de lever. Je mag dus gerust een stukje chocolade eten, zelfs als je al een leverprobleem hebt.
Kleine hoeveelheden pure chocolade (ruim 6 gram of 30 kilocalorieën per dag) verlagen de bloeddruk, zonder dat ze leiden tot gewichtstoename. Dat melden Dirk Taubert c.s. van het universiteitsziekenhuis in Keulen in JAMA van 4 juli. Deze onderzoekers voerden een gerandomiseerde, gecontroleerde trial uit.
Uit onderzoek is gebleken dat pure chocolade, rijk aan polyfenolen, een gunstig effect heeft op de vet- en koolhydraatstofwisseling en op het verzadigingsgevoel. Ook is de hypothese geopperd dat een kleine, zoete snack de trek in eten vermindert en daardoor kan bijdragen aan gewichtsverlies.
Pure chocolade — bekend om zijn rijke en robuuste smaak — is populair geworden vanwege de verschillende gezondheidsvoordelen, waaronder het bevorderen van gewichtsverlies. Begrijpen hoe u pure chocolade in uw dieet kunt gebruiken zonder uw calorie-inname te verhogen, is de sleutel tot het oogsten van deze voordelen en het bereiken van uw gewichtsverliesdoelen.
Als je stopt met chocolade eten krijg je geen ontwenningsverschijnselen.Dat is pijn in je lichaam van het niet eten van chocolade. Dus kan je niet echt aan chocolade “verslaafd” raken.
Chocolade bevat veel verzadigd vet (ongeveer 20 gram op de 100 gram). Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterolgehalte van het bloed en een te hoog LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten. Ook bevat chocolade veel calorieën. Een reep pure chocolade van 75 gram bevat zo'n 400 calorieën (kcal).
Of chocolade gezond is, hangt af van de hoeveelheid vet en suiker die aan de chocolade is toegevoegd. Hoe meer cacao aan chocolade wordt toegevoegd, hoe gezonder de chocolade. Een reep met 90% cacaopoeder is dus gezonder dan een reep met 54% cacaopoeder.
De populariteit van 100% pure chocolade neemt toe naarmate meer mensen zich bewust worden van de negatieve gezondheidseffecten van het eten van te veel suiker. Rond 2016, toen meer mensen het keto- en paleodieet probeerden, zochten ze ook naar gezonde snacks. De meest basale definitie van 100% pure chocolade is dat het geen suiker bevat .
Stap over op pure chocolade
In pure chocolade zit veel minder vet en suiker dan in melkchocolade. Kies daarom tijdens jouw dieet voor chocolade die minstens 75% cacao bevat. Pure chocolade kan in het begin een beetje bitter smaken. Om het makkelijker te maken, kun je geleidelijk overschakelen.
Cacaopoeder is rijk aan antioxidanten, polyfenolen genaamd. Deze natuurlijke chemicaliën zijn geweldig voor de cardiovasculaire en algehele gezondheid . Ze kunnen helpen om cholesterol te reguleren en uw bloedvaten te ondersteunen. Ze kunnen ook ontstekingen verminderen en kanker helpen voorkomen.
De oorzaken van een chocolade verslaving zijn vooral de stoffen in chocolade die verschillende neurotransmitters in de hersenen activeren: suiker, cafeïne en theobromine. Suiker zorgt dat er meer vrijkomt van de neurotransmitter dopamine, waardoor je een fijn gevoel ervaart wanneer je chocolade gaat eten.
10. Chocolade helpt je lever niet om zeep. Nog zo'n wijsheid uit grootmoeders tijd die niet blijkt te kloppen: chocolade veroorzaakt géén leverproblemen. Sterker nog, onderzoekers beweren nu zelfs dat donkere chocolade leverschade door alcoholmisbruik of ziekte net kan helpen herstellen!
Chocolade bevat veel antioxidanten, die ontstekingen tegengaan. Het zijn de flavonolen die verantwoordelijk zijn voor deze ontstekingsremmende eigenschappen. Zo kan chocola bijvoorbeeld de wanden van je aderen gezond houden en ervoor zorgen dat je gezond ouder kunt worden[2].