Pure chocolade verkleint de kans op alzheimer en dementie Onderzoek toont aan dat ouderen die veel pure chocolade eten minder kans hebben op dementie. Dit komt door de antioxidanten die in cacao zitten, die gaan het risico op het krijgen van dementie tegen.
Je hersenen houden ook van pure chocolade.
Dit blijkt uit een onderzoek dat werd gepubliceerd in Frontiers of Nutrition. Andere resultaten van deze studie: je aandacht verbetert, je kunt beter en sneller nadenken en je geheugen verbetert ook.
Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat pure chocolade, en een groot aantal andere voedingsmiddelen, krachtige antioxidante flavonoïden bevatten die goed zijn voor de hersenen , legt Dr. Small, directeur van het University of California-Los Angeles Longevity Center, uit.
Verzadigde vetzuren en transvetten aanwezig in melk(producten), vlees(waren), gebak en fast food zijn schadelijk voor de hersenen. Bietsuiker moet je vermijden, omdat het het risico op diabetes, hartproblemen en obesitas verhoogt, wat schadelijk kan zijn voor de hersenen.
Het voordeel van pure chocolade met een hoog cacaogehalte is dat één blokje al behoorlijk vult. Daardoor zult u minder snel overeten en de negatieve effecten van te veel suiker ondervinden. Geniet dus elke dag van een beetje pure chocolade.Uw lichaam zal u er dankbaar voor zijn!
Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.
Galantamine, rivastigmine en donepezil worden gebruikt bij de behandeling van de ziekte van Alzheimer, Parkinson-dementie en Lewy body dementie. Artsen schrijven deze medicijnen voor in de eerste fase van Alzheimer. Voor Parkinson-dementie en Lewy body dementie worden ze ook in een latere fase van de ziekte gegeven.
Rood vlees: Hoewel magere stukken rood vlees deel kunnen uitmaken van een uitgebalanceerd dieet, associëren sommige onderzoeken overmatige consumptie van rood en bewerkt vlees met verminderde cognitieve functie. Ultrabewerkte voedingsmiddelen : Deze voedingsmiddelen kunnen extra zout, suikers en vetten bevatten en kunnen het risico op dementie vergroten.
Diabetes en hart- en vaatziekten zijn risicofactoren voor dementie. Daarnaast lijken vezels ook nog bij te dragen aan het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Ook ontstekingen spelen vaak een rol bij dementie.
30% van het aantal gevallen met dementie kan voorkomen worden door een gezonde leefstijl. Gezond eten, voldoende bewegen en stoppen met roken helpen bij de preventie.
Eieren . Hele eieren zijn een rijke bron van choline, luteïne en omega-3-vetzuren die bekend staan om hun ondersteunende werking op de hersenen. Wekelijkse consumptie van eieren (meer dan 1 ei per week) werd zelfs geassocieerd met een 47% reductie in het risico op het ontwikkelen van Alzheimerdementie.
Uit chronische onderzoeken die acht weken tot drie maanden duurden, blijkt bijvoorbeeld dat de dagelijkse consumptie van flavonoïderijke cacao gepaard gaat met positieve effecten op het werkgeheugen en de uitvoerende functie bij gezonde ouderen [4,5,6].
Als je stopt met chocolade eten krijg je geen ontwenningsverschijnselen.Dat is pijn in je lichaam van het niet eten van chocolade. Dus kan je niet echt aan chocolade “verslaafd” raken.
Fu Wan #1 Ping Tung 62% - bekroond als beste pure chocolade ter wereld.
Pure Chocolade (>85%)
Chocolade bevat veel antioxidanten, die ontstekingen tegengaan. Het zijn de flavonolen die verantwoordelijk zijn voor deze ontstekingsremmende eigenschappen. Zo kan chocola bijvoorbeeld de wanden van je aderen gezond houden en ervoor zorgen dat je gezond ouder kunt worden[2].
Eet meer fruit, groenten, peulvruchten (bijvoorbeeld bonen, erwten en linzen) en noten en zaden. Eet minder rood vlees – bijvoorbeeld rundvlees en lamsvlees, en vooral bewerkt vlees zoals worst en spek.
Voor nootjes is dus ook geen hard bewijs dat het dementie kan voorkomen. Het bewijs dat nootjes in het algemeen gezond zijn is wat sterker. Het voedingscentrum beveelt dan ook een handje noten (25 gram) per dag aan. Ook pindakaas valt hieronder.
Cacao of de flavanolen erin kunnen de bloedstroom naar de hersenen vergroten [6], die vaak afneemt met het ouder worden [17] en bij neurodegeneratieve ziekten zoals de ziekte van Alzheimer [18]. Cacaoflavanolen kunnen ook ontstekingsremmende of antioxiderende rollen hebben en kunnen ook direct de gezondheid van de hersenen beïnvloeden [19].
Leeftijd is de grootste bekende risicofactor voor Alzheimer . De meeste mensen met Alzheimer ontwikkelen de ziekte wanneer ze 65 jaar of ouder zijn, met minder dan 10% van de gevallen die zich voor die tijd voordoen. Naarmate iemand ouder wordt dan 65, neemt het risico op Alzheimer toe.
In een kleine studie werden 28 ouderen met dementie blootgesteld aan rozemarijn en citroenolie in de ochtend en lavendel en sinaasappel in de avond. De onderzoekers vonden dat alle patiënten een verbetering van hun symptomen hadden ervaren (Jimbo 2009).
Dementie kunnen we helaas niet voorkomen. Wel is uit onderzoek gebleken dat een gezonde levensstijl een gunstige invloed kan hebben op het ziekteproces. Voldoende beweging, gezond eten, matig alcohol gebruik en niet roken zijn daarom aan te raden.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Biologische pure chocolade, zoals Mast 80%, Theo 85% en Alter Eco 85% , staat bekend om het gebruik van schone producten en kwaliteitsingrediënten. Deze opties verminderen uw blootstelling aan chemicaliën en genetische mutaties in cacaoplanten, wat opmerkelijke gezondheidsvoordelen biedt.
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet, ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.