Wat is cement en waarom waterdicht maken? Cement is een bindmiddel bij de bereiding van beton en mortels waardoor het een van de meestgebruikte bouwmaterialen is. Cement als bindmiddel is een fijngemalen materiaal dat door toevoeging van water of Hydramix verhardt. Cement is van nature en poreus en niet waterdicht.
Waterdicht cementeren is belangrijk om de buitenmuur te beschermen tegen vuil en vocht. Daarom wordt na het cementeren een waterafstotende coating, meestal tot zo'n 50 cm boven de grond, aangebracht. Deze beschermlaag zorgt ervoor dat de cementlaag zelf niet vochtig wordt.
Door toevoeging van Hydramix wordt je beton of cement zelf permanent waterdicht. Beton dat waterdicht gemaakt is met toevoeging van Hydramix heeft minder (tot geen) onderhoud nodig. Vloeistoffen zoals Hydramix zijn verkrijgbaar bij o.a. 123vochtbestrijding.nl en vochtbestrijdingsmiddelen.nl.
Hierboven is de gangbare methode beschreven om cement te maken, of beter: metselspecie te maken. Hoewel het de meest gebruikte en ook goede methode is, heeft die wel één belangrijk nadeel: de specie is namelijk niet waterdicht. Het metselwerk is dus ook niet waterdicht en optrekkend vocht wordt niet tegengehouden.
Beton is van zichzelf waterdicht vanaf een dikte van 30 centimeter, maar in veel gevallen wordt deze dikte niet bereikt. U kunt het beton dan extra sterk maken door hydrofuge toe te passen. U voorkomt hiermee een veelvoud aan problemen zoals betonrot, omdat vocht niet meer diep in het beton kan dringen.
Gebieden in de buurt van water zoals rivieren, meren en kanalen hebben een hoge grondwaterstand. Als er veel regen valt dan zal het water niet snel weg kunnen lopen. Door de druk die hierdoor ontstaat kan het water door het poreuze beton heen sijpelen.
Beton is van zichzelf niet volledig waterdicht. Uiteraard stroomt regenwater niet direct door 10 centimeter dik betonnen wanden heen, maar onbewerkt beton heeft wel degelijk poriën en scheurtjes waar water binnen kan dringen en uiteindelijk ook doorheen kan gaan.
Voor de beste waterdichting van muren in en om huis kun je ze het beste behandelen met waterglas of een epoxy coating toepassen. Een buitenmuur kun je waterdicht maken door hem te impregneren met een impregneermiddel, de gevel te voorzien van gevelbekleding of door deze te schilderen met vochtwerende verf.
Als we het over cement hebben bedoelen we eigenlijk cement, mortel of specie. Cementmortel droogt niet waterdicht op. In veel gevallen is het wel echter wel belangrijk dat het cement waterdicht is. Zelf waterdicht cement, specie, mortel maken is makkelijk te doen.
Stabilisatiezand is zand dat bestaat uit betonzand met circa 10% cement. Het cement geeft het zand (extra) stabiliteit en hydraulische eigenschappen waardoor deze uithardt. Door de toevoeging van cement is deze zandsoort veel stabieler dan standaard zand en zorgt het voor een stevigere ondergrond.
Wat is het verschil dan tussen cement, beton en mortel? Het fundamentele verschil is dat cement een fijn bindend poeder is (dat nooit alleen wordt gebruikt), mortel is samengesteld uit cement en zand, en beton is samengesteld uit cement, zand en grind.
Van nature zijn zandcement en beton niet volledig waterdicht. Door de poriën in het materiaal kan er vocht de vloer binnenkomen en bij doorlopende poriën lekt het vocht zelfs door. En uiteraard bestaat er later de kans dat poriën iets groter worden en er scheurtjes ontstaan.
Voor het aanmaken van het waterdichte cement, mortel of specie, vervangt u de geadviseerde hoeveelheid water met Hydramix Pro. Hydramix Pro verdicht het cement waardoor er meer water nodig kan zijn dan op de verpakking van het cement vermeld staat.
Het nadeel van buiten stuccen is dat je precies de juiste weersomstandigheden nodig hebt. Bij regen spoelt de stuclaag weg, maar bij te veel zon en wind droogt deze te snel op. Een bewolkte, droge dag is het beste. Gebruik voor buiten stuccen altijd een cementgebonden stucmortel.
Bij het aanleggen van een nieuwe vijver is het een must om Hydramix cement sealer te gebruiken. Bestaande vijvers die lek zijn kunt u, of behandelen met Hydrablock beton sealer (die bestaand beton waterdicht maakt) of bekleden met cement dat gemengd is met Hydramix, zodat er een waterdicht membraan van cement ontstaat.
Een normale vloer, die helemaal droog is en nog geen last heeft van vochtproblemen, behandel je best met een speciale polyurethaancoating. Maak de vloer zuiver en stofvrij en breng een grondlaag (primer) aan met een verfrol (gebruik een verlengsteel). Na de grondlaag breng je de polyurethaancoating aan.
Weer en wind kunnen uw muur snel laten verweren, zeker als er vocht in uw muur kan trekken. En dat kan helaas, want zowel bakstenen als metselspecie zijn van nature niet waterdicht. Het materiaal heeft poriën waar water in kan trekken. Het effect is dat de stenen en het metselwerk vocht en vuil opzuigen.
Een bak van beton maakt u waterdicht met Hydrablock Pro beton impregneermiddel. Hydrablock is een milieuvriendelijk en eenvoudig toe te passen impregneer oplossing, om de capillaire werking van het beton te stoppen. Hydrablock is onschadelijk voor mens en dier, en kan gebruikt worden in vijvers en waterbekkens.
Bestaat je keldermuur uit bakstenen, dan is het gebruik van kelder-epoxy aan te raden. Dit hecht zich goed met metselwerk. Met een harde kwast breng je de kelder-epoxy aan. Na ongeveer een kwartier drogen kun je de tweede laag aanbrengen.
Een buitenmuur waterdicht maken gebeurt vaak door hem te impregneren, ook wel hydrofoberen genoemd. Deze techniek houdt in dat er een impregneermiddel op de gevel wordt aangebracht. Dit product vormt een doorzichtige laag op de gevel die bescherming biedt tegen de weersomstandigheden en tegen het indringen van vocht.
Waarom is een baksteen niet waterdicht? Een baksteen mag dan wel erg duurzaam en sterk materiaal zijn, waterdicht is het zeker niet. Via de poriën en kleine scheurtjes in de baksteen kan vocht makkelijk binnenglippen en jouw woning beschadigen.
Door je gevel te bekleden met crepi bescherm je de onderliggende constructie tegen vocht en vorst. Het vocht kan onmogelijk nog doordringen tot aan de binnenmuren. Crepi is dus waterdicht en beschermt zelfs tegen de felste regen.
Stappenplan beton impregneren
Breng het beton impregneermiddel voldoende over het gehele oppervlakte aan. Nadat het impregneermiddel volledig in de ondergrond is opgenomen, de behandeling nog één- of tweemaal nat-in-nat herhalen. Op wanden wordt impregneermiddel voor beton drukloos en vloeiend aangebracht.
Compaktuna hydro is 100% waterdichte mortel om binnen en buiten te gebruiken voor waterdichte voegen in je badkamer, een droge kelder, snelle herstellingen, enzovoort. De specie heeft een verwerkingstijd van 180 minuten en een droogtijd van 24 uur.
Is de schade nog relatief beperkt, dan kunnen we betonrot behandelen met een speciale primer. We verwijderen het aangetaste beton tot op de wapening, we halen het roest weg en leggen er de primer op. Die gaat dan verdere roestvorming tegen.