Grana Padano mag je overigens wel Parmezaanse kaas noemen, doordat hij in de Italiaanse streek Parma is geproduceerd. Grana Padano voldoet niet aan de standaard eis vanwege de kortere rijpingstijd. Daarom heet deze kaas Grana Padano en geen Parmigiano Reggiano.
De grana padano heeft eerder een rooksmaak met een lichte nasmaak van boter terwijl de parmezaan, koning der kazen, eerst een zoute smaak ontwikkelt, verlengt met een intens pikante ondertoon en een fruitige nasmaak.
Nog even in het kort: Parmezaan, Pecorino en Grana Padano kun je prima onderling vervangen. Hetzelfde geldt voor mozzarella en burrata, ook deze kaassoorten liggen erg dicht bij elkaar. Ricotta en Mascarpone zijn wel echt allebei verschillende producten en kun je niet zo makkelijk door elkaar vervangen.
Maar waarom is Parmezaanse kaas zo duur ? Dat is om te beginnen het feit dat Parmezaanse kaas of Parmigiano Reggiano maar in 2 gebieden in Italië mag worden gemaakt wil het de naam Parmigiano Reggiano mogen dragen. Daarnaast is het proces van het maken van Parmigiano Reggiano nogal een complex proces.
Parmigiano Reggiano is de beste kwaliteit Parmezaanse kaas. Bovendien is hij van betere kwaliteit omdat hij 10 maanden langer gerijpt is. Daardoor wordt Parmigiano Reggiano ook wel is de koning van de kazen genoemd. Beide kazen zijn gemaakt van koemelk en hebben een harde structuur.
Veel duurder. “Geraspte parmezaankaas uit de supermarkt is veel duurder dan verse parmezaan die je in een blok koopt. Meestal voegen ze er ook een soort van korst aan toe voor het raspen, waardoor de kwaliteit minder is en de kaas helemaal anders ruikt.
In de vriezer kun je Parmezaanse kaas nog veel langer bewaren, namelijk zo'n drie tot vier maanden. Let wel; het invriezen van kaas geeft altijd wat kwaliteitsverlies en maakt de kaas droger. In de koelkast raden we je aan om de kaas in een goed gesloten verpakking te bewaren.
Heerlijke Grana Padano Kaas. Grana Padano is een harde Italiaanse kaas. De naam komt van grana, korrels van de gemalen kaas, en Padano, de Italiaanse benaming voor de Povlakte.
Net als de Parmegiano Reggiano, is de Grana Padano een harde Italiaanse kaas. Beide kazen worden dan ook vaak met elkaar verward. Al sinds de 12de eeuw wordt deze kaas geproduceerd. Sinds 1996 is de Grana Padano een beschermde oorsprongsbenaming in de Europese Unie.
Parmezaanse kaas
Parmezaan zit vol voedingstoffen, zoals calcium en fosfor, die goed zijn voor de botten. Omdat dit een hardere kaas is, bevat hij minder vet en meer eiwitten. Ook is het lactosegehalte aanzienlijk lager dan dat van andere kazen. Parmezaan is een oudere kaas en bevat daardoor wel veel natrium.
De Keuringsdienst van Waarde kwam erachter dat de zakjes Parrano in de supermarkt vol zitten met neppe parmigiano reggiano. De kaassnippers worden gemaakt van Nederlandse kaas met toevoegingen om de Italiaanse smaak te creëren.
Om goede buffelmozzarella tot zijn recht te laten komen, kun je hem het best scheuren en niet in stukjes snijden. Hierdoor scheiden de eiwit- en vetketens op hun natuurlijke breuklijn waardoor de smaak en structuur van de kaas beter behouden blijft.
“Grana Padano bevat twee stoffen genaamd isoleucine-proline-proline (IPP) en valine-proline-proline (VPP). Deze kunnen voor ontspannen bloedvaten en een lagere bloeddruk zorgen”, aldus hoofdonderzoeker Giuseppe Crippa. “Ze hebben ongeveer dezelfde werking als verschillende soorten bloeddrukverlagende medicijnen.
Grana betekent namelijk korrelig in het Italiaans.
Gerechten met Parmigiano
De korst van de Parmezaanse kaas toevoegen aan je soep of saus, zorgt voor een heerlijke smaak. Parmezaanse kaas ouder dan 24-30 maanden is heerlijk bij een carpaccio, salade en past goed bij een rode wijn en walnoten en hazelnoten.
De korst zelf is niet heel lekker om te eten, maar je kan hem wel gebruiken om zijn smaken af te laten geven. Dat laten we ons geen twee keer zeggen! Als je toch heel graag de korst op wil eten, rooster hem dan en gebruik het als een soort Parmezaan croutons op je salade.
De échte Parmezaanse kaas uit Italië is anders dan strooikaas uit een Nederlandse fabriek voor op de pizza of pasta. Wat je prettiger en lekkerder vindt is een kwestie van smaak en verschilt per persoon.
Bewaartip voor dit product. Bewaar kaas in de koelkast in een gesloten verpakking, bij voorkeur in kaaspapier of folie om zweten te voorkomen. Als er schimmel ontstaat, dan kun je deze ruim wegsnijden, minstens 1 centimeter. Dit geldt alleen voor harde kazen, zoals Goudse of Edammer.
Parmezaanse kaas kun je zes weken in de koelkast bewaren nadat je de verpakking hebt geopend. Ongeopend kunnen harde kazen zoals pecorino en cheddar maar liefst zes maanden bewaard worden.
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Geraspte kaas tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Zolang het stuk goed vacuüm verpakt is kunt u deze tussen de 2 en 3 maanden bewaren. Dus maakt u zich geen zorgen dat u te veel besteld, het hoeft niet in 1 keer op!
Ingrediënten: rauwe melk, zout, stremsel, conserveermiddel (ei-lysozym).
De Italiaanse harde kaas mag enkel de titel “Parmezaans” dragen als hij volgens het traditionele recept wordt bereid. Nog andere niet-vegetarische kazen: Grana Padano, Manchego, Gruyère, Pecorino Romano, Gorgonzola, Brie, Camembert, Roquefort …
Vooropgesteld het meest duidelijke verschil: Pecorino wordt gemaakt van schapenmelk en Parmigiano Reggiano van koeienmelk. Pecorino komt van het Italiaanse woord voor schaap, pecore. Parmigiano betekent 'van of uit Parma' en Reggiano 'van of uit Reggio'.