De houdbaarheid van de meeste oliën is zes tot twaalf maanden. Geopende flessen zijn iets minder lang houdbaar dan dichte. Laat, om kwaliteitsverlies te voorkomen, een oliefles niet te lang in het licht laten staan.
Als de houdbaarheidsdatum van je olie verstreken is, maar het toch nog lekker ruikt en er goed uitziet, dan kan het weinig kwaad om het alsnog te gebruiken. Al zal het wel wat minder smaak hebben en minder helder zijn dan toen het nog vers was.
Motorolie is in principe onbeperkt houdbaar, mits de flacon ongeopend blijft.
Olijfolie heeft geen echte verval- of houdbaarheidsdatum. Het is altijd veilig om 'aceite de oliva' te consumeren, zelfs jaren nadat het gebotteld is. Echter, naarmate het gouden vocht ouder wordt, kunnen de smaak en voedingswaarde afnemen. Er staat daarom een THT-datum (ten minste houdbaar tot) op de verpakking.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De olie is ranzig, ruikt en smaakt zuur of is donker verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Is er geen inzamelpunt in de buurt? Lever het dan in bij de milieustraat van je gemeente. Mocht het echt niet anders kunnen, dan kan je het ook weggooien bij het restafval. Doe het dan in een afsluitbare verpakking, zoals een melkpak of plastic fles met schroefdop, want olie en vetten vervuilen de afvalbak.
Een goed afgesloten, donkergetinte fles olijfolie, die op een koele en donkere plek bewaard wordt is een aantal maanden houdbaar. In tegenstelling tot een goede wijn, wordt ouder wordende olijfolie niet beter. Bewaar de fles dan ook niet voor een speciale gelegenheid.
Olijfolie en zonnebloemolie bevatten ongeveer dezelfde hoeveelheid onverzadigde vetten en gaan hiermee dus gelijk op. Qua calorieën zit er ook weinig verschil tussen de 2. Net als alle soorten olie zijn het er betrekkelijk veel. Om het gezond te houden, kunt u van beide soorten daarom het best niet te veel gebruiken.
Licht en warmte kunnen de olijfolie doen bederven. Een goede plek om olijfolie te bewaren is bijvoorbeeld in een keukenkastje. Zo staat het niet direct in het zonlicht. Door extra vierge olijfolie op de juiste manier te bewaren, kun je de houdbaarheid, de smaak en de kwaliteit ervan behouden.
Dit wil zeggen dat het product vanaf deze datum niet meer geschikt is voor consumptie en weggegooid dient te worden. Als dit niet gedaan wordt, kan dit leiden tot gezondheidsproblemen. Het product mag gebruikt worden tot de dag die op het etiket of fles/blik staat, maar daarna niet meer.
Het gebruik van verlopen plantaardige olie kan zowel de smaak van uw eten als uw gezondheid beïnvloeden . Hoewel het in kleine hoeveelheden meestal niet schadelijk is, kan het regelmatig gebruiken van ranzige olie leiden tot de opbouw van schadelijke verbindingen, zoals vrije radicalen, die op den duur een negatieve invloed op uw gezondheid kunnen hebben.
Oude olie zorgt voor een slechte smering en daarom is het belangrijk om hier niet mee door te rijden, maar hoe herkent u oude ATF olie precies? Oude olie is zwart en heeft daarnaast een sterk verbrande geur. Nieuwe olie is helderrood van kleur en heeft geen verbrande geur, maar een kenmerkende eigen geur.
Plantaardige olie heeft vaak een houdbaarheidsdatum in plaats van een vervaldatum. Als u uw plantaardige olie na de houdbaarheidsdatum gebruikt, is deze niet op zijn best, maar is deze nog wel bruikbaar . Als u de tekenen hebt opgemerkt dat de olie is bedorven, zoals een donkerdere kleur en schuimvorming op het oppervlak, dan is het tijd om deze weg te gooien.
Hergebruik. Olijfolie kan worden hergebruikt voor huishoudelijke toepassingen zoals het smeren van scharnieren, het reinigen van houten meubels of het maken van zelfgemaakte schoonmaakmiddelen. Op deze manier kan het een tweede leven krijgen voordat het wordt weggegooid.
In tegenstelling tot wijn is olijfolie geen product dat kan rijpen en met de tijd beter wordt. Een geopende fles consumeer je dan ook het best binnen 8 tot 12 weken. Vooral bij aanraking met lucht, wat bij een geopende fles het geval is, kan olijfolie bederven.
Verzadigde vetzuren zitten vooral in dierlijke levensmiddelen zoals in zuivel en vlees, maar ook in koek, gebak en snacks. En kokosolie en palmolie bevatten veel meer verzadigd vet dan andere plantaardige oliën. Verzadigde vetzuren worden over het algemeen gezien als 'slechte' vetzuren.
Doordat zonnebloemolie voornamelijk uit meervoudig onverzadigde vetten bestaat, kunnen deze gemakkelijk oxideren. Er komen dan, volgens onderzoekers vooral bij zonnebloemolie, schadelijke aldehyden vrij. Deze aldehyden kunnen het DNA beschadigen en daarmee ziektes in de hand werken.
Met name de Omega 9 vetzuren (olijfolie, avocado, rijstolie) werken cholesterol-verlagend. Gebruik deze dagelijks bij hart-en vaatproblemen en vul aan met Omega-3 en -6 vetzuren. Eet dus ook dagelijks voeding uit de Omega-3 en -6 groep, maar de nadruk moet liggen op de Omega-3 vetzuren en niet op de Omega-6.
Zeker wel! Oliën en vetten kunnen bederven door ranzig worden oftewel oxideren. Oxidatie ontstaat door licht, zuurstof en vocht en warmte. Wanneer een olie ranzig wordt is de chemische samenstelling veranderd.
Hoe oude olijfolie weg te gooien. Olijfolie mag, net als andere kookoliën, nooit door de gootsteen worden gespoeld of in de prullenbak worden gegooid. De eenvoudigste manier om gebruikte olijfolie weg te gooien, is om het in een luchtdichte, onbreekbare container te doen voordat u het weggooit of het naar een afvalrecyclingpunt te brengen .
Azijn. Door de zuurgraad conserveert azijn zichzelf en hierdoor is het bijna eeuwig te bewaren. Uitzondering hierop is azijn met een smaakje, zoals wijnazijn. De kleur van azijn kan na verloop van tijd veranderen, maar dat heeft geen consequenties voor de smaak en kwaliteit van de azijn.
De algemene vuistregel is dat je gebruikte olie één tot drie maanden kunt bewaren, afhankelijk van hoe vaak je het gebruikt en hoe goed je het hebt gefilterd en opgeslagen. Als je de olie slechts een paar keer hebt gebruikt, kan deze doorgaans langer mee.
Kleine hoeveelheden bakolie, vetten, restjes vet eten van borden kunnen worden toegevoegd aan uw recyclingservice voor voedselresten, als u die hebt . Bakolie en vet mogen niet door de gootsteen worden gegoten, omdat dit verstoppingen kan veroorzaken.
Gebruikte frituuroliën en frituurvet inleveren? Als consument kan u uw steentje bijdragen aan de recyclage van uw gebruikte frituuroliën en frituurvetten. Breng uw gebruikte frituuroliën en frituurvetten naar het containerpark of ander inzamelpunt in uw buurt.