De consumptie van nitraat zelf is niet gevaarlijk voor de gezondheid, maar nitraat kan in het lichaam deels omgezet worden in nitriet. Nitriet kan schadelijk zijn voor de gezondheid doordat het zuurstofgehalte in bloed verminderd kan worden.
Nitraten en nitrieten verslappen de spieren van de bloedvaten.Hierdoor gaan de vaten verwijden en laten ze meer bloed door.Als gevolg hiervan daalt de bloeddruk. Vooral bij hartkramp (angina pectoris) gebruiken we nitraten om het zuurstofverbruik van het hart te verminderen.
Nitraat en het daaruit gevormde nitriet kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Maar bij het eten van nitraatrijke groente zijn de risico's voor de gezondheid verwaarloosbaar klein. Het positieve effect van groente en fruit op de gezondheid is (veel) groter dan de mogelijke slechte effecten van nitriet.
Waarom u veel voedingsmiddelen met veel nitraten moet vermijden. De nitraten zelf zijn misschien niet het probleem. Maar nitraten worden afgebroken tot chemicaliën die nitrosaminen worden genoemd . Deze nitrosaminen kunnen uw risico op kanker vergroten.
Spinazie bevat stoffen die mogelijk riskant zijn: nitrieten. Of beter: nitraten. De bladgroente bevat veel van die chemische verbindingen, die van zichzelf onschadelijk zijn. Maar bacteriën kunnen nitraten omzetten in nitrieten, en die zijn in grotere hoeveelheden wel schadelijk voor ons lichaam.
Bladgroenten, en dus ook spinazie, bevatten de stof nitraat. Daar is in principe niets mis mee, totdat je het verhit. De nitraten zetten zich dan om tot nitrieten. Deze nitrieten vernauwen de zuurstofverzadiging in het bloed en zijn mogelijk kankerverwekkend.
De consumptie van nitraat zelf is niet gevaarlijk voor de gezondheid, maar nitraat kan in het lichaam deels omgezet worden in nitriet.Nitriet kan schadelijk zijn voor de gezondheid doordat het zuurstofgehalte in bloed verminderd kan worden.
De meest voorkomende bijwerkingen van nitraten zijn een kloppende bonzende hoofdpijn, soms met misselijkheid. Bij mensen die migraine krijgen, kan dit middel een aanval uitlokken. Een andere bijwerking is duizeligheid door een lagere bloeddruk, vooral als u te snel opstaat.
Omdat zelfs "nitraatvrij" vlees nog steeds tot gezondheidsproblemen kan leiden, is het het beste om uw inname van alle soorten sterk bewerkt vlees, zoals salami en spek, te beperken. Concentreer u in plaats daarvan op het eten van natuurlijke, minimaal bewerkte vleesbronnen, zoals vers gesneden kalkoenfilet.
Nitraat in de voeding Groenten, vooral bladgroenten zoals sla en spinazie, en drinkwater zijn belangrijke bronnen van nitraat. 50-85% van het nitraat in de voeding is afkomstig van groenten; in Nederland is 7-9% afkomstig van drinkwater (Geraets et al. 2011).
Gezondheidsrisico's bij Nitraten in Water
Een van de meest voorkomende gezondheidsrisico's van te veel nitraten in water is de bloedziekte methemoglobinemie, ook wel bekend als “blauwe baby-syndroom.” Dit treft vooral baby's en kan leiden tot een verminderde hoeveelheid zuurstof in het bloed.
Om te voorkomen dat er een te grote hoeveelheid oxaalzuur wordt opgenomen in het lichaam is het verstandig om niet vaker dan 2 keer per week een portie gewone rucola te eten.
Bieten. Hetzelfde nitrietverhaal vind je bij bieten, maar da's geen reden om ze nooit meer te eten, natuurlijk! Zolang je ze niet opnieuw opwarmt, is er niets aan de hand.
De aanvaardbare dagelijkse inname van nitraat is vastgelegd op 3,7 milligram per kilogram lichaamsgewicht. Dat staat gelijk aan 259 mg nitraat per dag voor een volwassene van 70 kilo.
Eet een dieet met veel antioxidanten. Vitamine C en bepaalde andere vitaminen kunnen de omzetting van nitraten en nitrieten naar nitrosaminen verminderen.
Tot de nitraatrijke groenten behoren onder andere andijvie, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, paksoi, postelein, raapstelen, rode biet, sla, snijbiet, spinazie, spitskool, venkel, waterkers.
Afbraak nitriet en nitraat
Dieren (en mensen) produceren in hun lichaam nitriet uit nitraat (NO3-) en scheiden het uit via de urine. In de natuur breken bacterieën nitriet en nitraat af tot stikstof (N2), het onschadelijke gas waar lucht voor 80% uit bestaat.
Ongezouten vleesproducten zijn producten die geen nitraat of nitriet bevatten. Binnen deze categorie vindt u vleesproducten in winkels met het woord "ongezouten" op het productlabel.
Maar hoewel kalkoen tot de magerste vleeswaren behoort, is het in het grote geheel misschien niet gezonder dan andere soorten. Dat komt omdat alle vleeswaren bewerkt vlees zijn, zoals spek en hotdogs. Regelmatig eten ervan, zelfs in kleinere hoeveelheden dan je waarschijnlijk in een broodje stopt, verhoogt duidelijk het risico op kanker.
De meest voorkomende bijwerkingen van nitraten zijn hoofdpijn, duizeligheid of licht in het hoofd, blozen of een warm gevoel in het gezicht . Niet iedereen ervaart dit. Als bijwerkingen een probleem voor u zijn, bespreek dit dan met uw arts voordat u stopt met het nemen van uw nitraten.
Aderverkalking heet ook wel atherosclerose. Aderverkalking ontstaat door ophoping van cholesterol, ontstekingscellen en kalk in de wand van aderen. De vaatwand wordt daardoor langzaam dikker en minder elastisch. Ook kunnen vernauwingen ontstaan, waardoor bepaalde organen of spieren te weinig bloed en zuurstof krijgen.
Hypotensie is een veelvoorkomende bijwerking van nitraten; dit wordt veroorzaakt door dilatatie van arteriën en venen. Dit kan geassocieerd zijn met (reflex)tachycardie, hartkloppingen en soms zelfs een circulatoire collaps. Hoofdpijn wordt veroorzaakt worden door dilatatie van de cerebrale vaten.
Het beste antwoord
Aubergines en komkommers blijken de meest vervuilde groente, van het fruit zijn dat meloen, druiven en peren. Er van uit gaande dat het om groenten en fruit zonder gif gaat, kun je wel zeggen dat alle groenten en fruit gezond zijn. En is niet een bepaalde soort het gezondste of het ongezondste.
Nitraatrijke groenten, zoals rucola, spinazie en rode bieten, zorgen voor een verlaging van de bloeddruk. Dat schrijven onderzoekers van het Maastricht UMC+ in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Nutrition.
Het zwaarste knalvuurwerk dat men nog aan particulieren mag verkopen zijn de 'nitraten', 'vlinders' en 'strijkers'.