Mosselen bevatten veel eiwitten en zijn koolhydraatarm. Ze bevatten ook weinig vetten en vooral onverzadigde vetten, die zijn gezonder dan verzadigde vetten en dragen minder bij tot je cholesterolgehalte. Bovendien zijn mosselen rijk aan mineralen, kalk, fosfor, jodium, ijzer en vitaminen.
De Nederlandse Gezondheidsraad adviseert om één keer per week een gerecht met vis en/of schaaldieren op tafel te zetten. Maar wat maakt mosselen zo gezond? Ze zijn een rijke bron van eiwitten en leveren voldoende visvetzuren voor een hele week! Het beetje vet dat ze bevatten zijn gezonde omega-3-vetzuren.
Wij hanteren deze stelregel: voorzie gemiddeld 1 kg mosselen per persoon. Afhankelijk van je bijgerechten zou dat voldoende moeten zijn. Serveer je je mosselen enkel met brood? Dan kan je beter wat meer mosselen voorzien: zo'n 1,2 kg per persoon.
Mosselen die dicht blijven na het koken kun je niet opeten.
Dichte mosselen in de mosselpot zijn gewoon geschikt voor consumptie. Deze mosselen hebben een wat sterkere sluitspier dan andere, waardoor de schelp stevig dicht blijft. Maak deze mosselen voorzichtig met een mesje open.
Niet veel mensen weten dat het mosselseizoen vanaf juli tot en met half april in het jaar erop loopt. Men zou dus beter kunnen zeggen 'mosselen eten als de r in het seizoen is'; zomer, herfst en winter.
Het mediane risico op infectie door C. lari na het eten van een enkele portie rauwe schelpdieren blijkt dan 2-10% (oesters) of 5-20% (mosselen) te zijn, afhankelijk van het tijdstip binnen het seizoen. Onzekerheidsanalyse leidt tot een 95% bovengrens voor het infectierisico van 60% .
De allerbeste mossel van het land vindt Test-Aankoop de jumbo's van Delhaize. Maar ook een aantal mosselpakken van bij Carrefour of Colruyt doen het heel goed.
Van een normale portie van 1 kg blijft na het koken ongeveer 250 g mosselvlees over, goed voor ongeveer 220 kcal en 177 mg cholesterol per 250 g of 71 mg cholesterol per 100 g. Ter vergelijking: 100 g gekookte kabeljauw levert 60 mg cholesterol, 100 g mager rundvlees 70 mg en 100 g Gouda 98 mg.
Makro is de vierde keten die de mosselen onder de 3 euro per kilogram verkoopt. Een pak van 2 kilogram Zeeuwse mosselen (Super) kost daar 5,80 euro. Dat komt neer op 2,9 euro per kilogram.
Voorzie 1 tot 1,5 kg mosselen per persoon. Maak de mosselen eerst grondig schoon. Spoel het zand weg onder koud water en verwijder de baarden. Een geopende mossel is niet per se slecht.
Door die verkeerde mossel ben je besmet met Diarrheic Shellfish Poisoning (DSP), letterlijk 'diarree-veroorzakende schelpdiervergiftiging'. Vervelend, maar behalve dat je misschien nooit weer mosselen wilt eten is er geen blijvende schade.
2: Schaaldieren
Krab bevat 7,6 milligram zink per 100 gram, ofwel 69% van de ADH. Garnalen en mosselen zijn iets minder rijk aan zink maar bevatten beide toch nog 14% van de ADH per 100 gram.
Schaal- en schelpdieren, zoals kreeft, oesters en mosselen, zijn officieel geen vissen, maar tellen in de Schijf van Vijf mee als een wekelijkse portie (magere) vis.
Mosselgroenten, een begrip op zich, of toch eigenlijk niet? Als je het eenmaal weet, is het gemakkelijk te onthouden. Deze groenten vormen samen de inhoud van een zakje 'mosselgroenten': een preitje, een uitje, een worteltje wat verse blad- of bleekselderij en een laurierblaadje.
Het voedsel van de mossel bestaat voornamelijk uit plankton. Ander zwevend stof, zoals slib, wordt eveneens uit het water gefilterd. Verteerd en onverteerbaar materiaal wordt in pakketjes van pseudofaeces uitgeworpen.
Hoe bewaar je een restje mosselen? Mosselen die over zijn, haal je best uit hun schelp. Bewaar ze in een goed afgesloten doosje in de koelkast, of vries ze (liefst los van elkaar) in. In de koelkast blijven ze 2 dagen goed, in de diepvriezer 3 maanden.
Mosselen vind je in Nederland vooral in de Oosterschelde
In Nederland vind je de mossel met name terug in de Oosterschelde waar deze wordt gekweekt op de bodem en middels het kweken aan touwen. De laatste variant noemen we ook wel de hangcultuurmosselen.
Een verpakking met als sortering Goudmerk heeft de grootste schelp, de Extra de kleinste. In de Extra verpakking zitten dan wel weer de meeste mosselen, in de Goudmerk verpakking de minste. Zo kan iedereen zijn favoriete mossel kiezen.
Mosselen na bereiding her-invriezen kun je beter niet doen. Als je zeevruchten tweemaal invriest en ontdooit zal de smaak- en textuur tegenvallen.
Twijfelt u of de mossel goed is omdat hij naar uw idee niet helemaal goed sluit, geef hem dan een tik. Tik de bolle kant tegen het aanrecht. Als het een goede mossel is dan wordt hij 'wakker' en sluit alsnog. Blijft hij wel open, dan moet u hem weggooien.
Tussen oranje en witte mosselen is er absoluut geen smaak- noch een kwaliteitsverschil. Deze kleurvariatie hangt samen met de dikte van de schelp. Dikke schelpen laten weinig licht door en bieden daarom blekere mosselen. Mosselen die na het koken niet openen, mag je gerust eten.