Martini is vermouth, maar niet alle vermouth is Martini. Vermouth is een dranksoort en Martini is een merk, net als dat Cinzano ook een bekend merk was in de winkels. Vermouth is versterkte wijn (alcoholpercentage schommelend rond de 15%) aangezoet met suiker en aromatische planten en kruiden.
Martini vermout is een Italiaans vermoutmerk van de distilleerderij Martini & Rossi in Turijn. De distilleerderij werd opgericht door Alessandro Martini, Luigi Rossi en Teofilo Sola. In 1863 heette het bedrijf Martini, Sola & Cia en in 1879 verkocht de familie Sola hun aandeel aan de overige partners.
Vermout of op z'n Engels vermouth is een versterkte wijn, die op smaak wordt gebracht met extra alcohol, suiker en verschillende aromatische planten en kruiden. En laat dat nou net een smaak zijn die het goed doet in cocktails. Ontdek alles over deze versterkte wijn én de basis voor veel cocktails!
Een martini is een klassieke cocktail die uit gin en droge witte vermout bestaat. Er bestaat een variant waarbij de gin vervangen wordt voor wodka, dat is een zogenaamde wodkatini, ook wel wodka martini genoemd.
Vermout wordt vaak als aperitief of digestief gedronken.Maar je kan het ook puur drinken, on-the-rocks of vermengen in een cocktail. Deze drank wordt eveneens gebruikt in warme en koude gerechten.
De eerste is groene Dolin, afkomstig uit Chambéry, een stad in de Franse Alpen: 'Dit is wat een vermout voor mij moet zijn: een mooie, kruidige, versterkte wijn. Deze Dolin is zacht, floraal, en makkelijk te mixen in bijvoorbeeld een Dry Martini. ' Zijn tweede favoriet is het Italiaanse Punt e Mes.
Schenk 50 ml Martini Vermouth in een longdrink glas.Vul het glas helemaal met ijs.Knijp de limoen uit boven het glas en vul aan met 50 ml tonic.Garneer met een stukje limoen.
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking. Wijn en alcoholische drank hoeft geen THT-datum te bevatten.
In totaal zijn er 11 verschillende smaken Martini.
Vermouth is een eeuwenoud drankje. Het is een versterkte wijn die op smaak gebracht wordt met suiker, aromatische planten, kruiden en extra alcohol. Laat deze specifieke smaak er nou net voor zorgen dat vermouth perfect is voor cocktails. Vermouth heeft een lager alcoholpercentage dan andere mixdranken.
Je serveert ze uitstekend gekoeld als aperitief met een citroenschijfje, maar toch komen de smaken hiervan in cocktails en mixdranken het best tot uiting. De Martini cocktail is hier het meest bekende voorbeeld, maar uiteraard kun je hier nog vele andere cocktails mee maken. Denk aan mixen met gin, wodka of tequila.
Vermouth kan je ook langer bewaren dan witte wijn na het openen kan je vermouth maximaal twee maanden bewaren maar hoe langer hij open is hoe meer hij zijn lekker smaak verliest.
De juiste uitspraak is 'vermoet'. Vermout is een versterkte wijn, die met verschillende aroma's, suiker en alcohol op smaak wordt gebracht. Vermout komt oorspronkelijk uit Frankrijk en Italië en wordt tegenwoordig voornamelijk rondom de Italiaanse stad Turijn gemaakt.
In de jaren 80 werden fruitige short drink cocktails populair. Meestal met vodka. Deze shortdrink cocktails werden in een martiniglas opgediend. Het martiniglas is dankzij de martini zo populair geworden dat cocktails die daarna bedacht werden logischerwijs ook het achtervoegsel martini kregen.
Hij heet zo omdat hij – net als zoveel cocktails in de jaren negentig – in een Martini-glas wordt geserveerd. Wat er wel in zit? Een flinke scheut wodka, een shot espresso en wat koffielikeur.
Hoeveel wijn moet er in een glas geschonken worden? Voor wijnen (alleen met een alcoholgehalte van 12%), witte en roséwijnen moet de portiegrootte in het glas 100/125 ml bedragen, terwijl voor dessertwijnen en vermouths met een alcoholgehalte van 17 tot 22%, een portie van 60 ml aangehouden wordt.
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking. Wijn en alcoholische drank hoeft geen THT-datum te bevatten.
Aperitiefdranken zoals Martini, Lillet en campari en aperol
Mispak je niet aan de houdbaarheid van deze dranken.
De vermout (versterkte wijn) is volgens geheim recept van Luigi Rossi in 1860 voor het eerst samengesteld uit verschillende wijnen, kruiden en specerijen. Martini Bianco is te drinken puur als aperitief met ijs, maar ook prima te mixen.
Een olijf geeft je cocktail een zoute smaak, terwijl een twist van citroen voor een citrustoets zorgt. Bestel je een Gibson martini, dan komt je martini gegarneerd met een paar zilveruitjes op een spiesje. Dit geeft je cocktail een subtiele, aardse smaak.
Alcoholische dranken zoals Martini Bianco zijn niet geschikt als onderdeel van je dagelijkse voedingspatroon. Martini Bianco kun je wel als extraatje drinken. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Vermout is geen sterke drank. Met een alcoholpercentage tussen de 14,5 en 21% zit het tussen sterk en wijn in. Vermout verliest zijn smaak na het openen.
Het verwijst naar de regio, de authenticiteit en lokale traditie. Deze heerlijke vermouth kun je drinken als aperitief, gekoeld of met ijs. Maar deze heerlijke Italiaanse klassieker misstaat zeker niet in een cocktail.
Er zit 0 gram vet in 1 vermouthglas (75 gram) vermouth, waarvan 0 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten.