Yoghurt is een zuur melkproduct. Dit komt doordat bacteriën melksuikers uit melk omzetten in melkzuur. Magere en halfvolle yoghurt staat in de Schijf van Vijf. Yoghurt levert dezelfde goede voedingsstoffen en geeft dezelfde gezondheidseffecten als voor melk en andere melkproducten.
Bulgaarse yoghurt
Het bevat iets minder vet dan Griekse yoghurt: 4,5% (87 kcal per 100 ml). Deze yoghurt typeert zich door de zachte en romige smaak. Mensen die niet van zure yoghurt houden, lusten vaak wel Bulgaarse yoghurt.
Magere yoghurt bevat nauwelijks verzadigd vet.Verzadigd vet verhoogt het slechte LDL-cholesterol. Een te hoog cholesterol vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Ook magere en halfvolle yoghurtsoorten met meer dan 6 gram suiker per 100 gram staan niet in de Schijf van Vijf.
Door melk aan te zuren met melkzuurbacteriën krijg je kwark. Daarna wordt de melk versterkt met stremsels of melkzuurbacteriën.
Pindakaas en honing
Pindakaas bevat eiwitten, mineralen, vitamine E en nog veel meer stoffen die goed zijn voor je lichaam. Voor een extra boost is dit perfect om te combineren met yoghurt. Klop 1 eetlepel pindakaas en 1 theelepel honing door je yoghurt voor een overheerlijke zoet/zoet combinatie.
Kweektemperaturen aan de hogere kant van het bereik en langere kweektijden zullen een meer zure smaak opleveren voor yoghurt. Om een minder zure smaak te krijgen, kweekt u aan de lagere kant van het bereik of gedurende een kortere periode .
Magere yoghurt:
Een veel gegeten yoghurt die zuurder is dan de volle yoghurt. Dit is de meest vloeibare variant van allemaal.
Melkzuur ontstaat door fermentatie.Hierbij worden melksuikers omgezet in melkzuur door melkzuurbacteriën. Afhankelijk van de melk die je gebruikt is yoghurt vol, halfvol of mager. Yoghurt heeft een zuurdere smaak dan melk en heeft een dikkere structuur.
Griekse yoghurt bevat over het algemeen meer vet dan gewone yoghurt. En dat vet bestaat dan ook nog eens voor meer dan de helft uit verzadigd vet. Dat is dus niet persé gezond te noemen. Maar dat Griekse yoghurt niet bijdraagt aan een goede gezondheid is te kort door de bocht.
Yoghurt is een bekende weldoener voor je darmen. Het bevat goede bacteriën zoals de lactobacillus bulgaricus en de streptococcus thermophilis, die bijdragen aan een gezonde spijsvertering. Kies wel voor natuuryoghurt en vermijd de varianten met toegevoegde suiker of magere versies.
Yoghurt is namelijk maar gedeeltelijk gezond op een lege maag. De gezonde melkzuurbacteriën worden door een lege maag niet goed opgenomen. In plaats daarvan doodt agressief maagzuur al de goede bacteriën voordat ze de darmen bereiken.
Yoghurt is gezond, het staat ook in de Schijf van Vijf. De kans op darmkanker neemt met 15% af als je dagelijks 2 porties zuivel eet. En elke dag minimaal een half schaaltje yoghurt (60 gram) zorgt ook nog eens voor een lager risico op diabetes type 2. Het calcium in de zuivel is goed voor de gezondheid.
Aanbevolen. Veel mensen wijzen Griekse yoghurt af vanwege de vermeende zuurgraad. Zoals je hierboven al las, varieert dit met de hoeveelheid vet in het voedsel: hoe minder vet, hoe dichter de smaak bij die van verse kaas ligt. Maar Griekse yoghurt hoeft niet zuur te zijn.
Siggi's IJslandse Skyr wordt gemaakt met andere culturen dan die voor traditionele yoghurt, waardoor het eindproduct een zoetere, minder zure smaak heeft. Skyr wordt ook verder gezeefd, waardoor het iets dikker is dan de meeste Griekse yoghurts, met een heerlijke, romige consistentie die lijkt op zure room.
Als de yoghurt er perfect normaal uitziet, kan je proeven. Als hij zuurder smaakt dan normaal of een onaangename smaak heeft, eet je de rest beter niet meer op.
Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor de magere of halfvolle yoghurt, en dan de 'naturel' variant zonder toegevoegd suiker. Yoghurt bevat veel goede voedingsstoffen, waaronder eiwit, calcium en vitamine B12 en B2. Het eten en drinken van zuivelproducten hangt samen met een lager risico op darmkanker.
Tijdens je dieet kun je het beste kiezen voor een yoghurt met veel eiwit, weinig suiker en weinig verzadigd vet. Goede voorbeelden zijn magere yoghurt, halfvolle yoghurt en Griekse yoghurt.
Kwark bevat vaak meer calorieën dan yoghurt. Maar als je niet bezig bent met het bijhouden van calorieën maakt dit dus niks voor jou uit. Deze hoeveelheid calorieën levert je daarentegen wel langer een verzadigd gevoel op (je hebt dus minder snel honger). En dat is zeker wat waard!
Het klopt inderdaad dat Griekse yoghurt meer eiwitten bevat en dat kan gunstig zijn. Eiwitten zorgen voor langere verzadiging. Qua vitaminen en mineralen is er weinig verschil: gewone yoghurt bevat net iets meer calcium, kalium en vitamine B2 dan Griekse yoghurt.
De lactose in de melk wordt door de bacteriën omgezet in melkzuur, waardoor de pH daalt (het wordt zuurder van smaak). Omdat yoghurt een zuur product is met een pH waarde tussen de 4 en 5 hebben andere bacteriën geen kans om te groeien en hebben schimmels en gisten weinig of geen mogelijkheid om het te doen bederven.
Bewerkte yoghurt met fruit is iets minder gezond, daar worden suikers aan toegevoegd. Lees bij aankoop het etiket: als yoghurt meer dan 5 procent suikers bevat, dan zijn er suikers aan toegevoegd in de vorm van fructose, glucose, honing of sacharose.
Vermijd grote, zware maaltijden en erg vet eten. Neem liever kleine maaltijden verspreid over de dag. U krijgt eerder last van brandend maagzuur als uw maag erg vol zit en een vette maaltijd blijft veel langer in uw maag. Het maagsap stroomt dan eerder in de slokdarm terug.
Over het algemeen ligt de pH-waarde van gewone yoghurt tussen de 4,4 en 4,8, waardoor het licht zuur is . Griekse yoghurt heeft bijvoorbeeld een lagere pH en is zuurder dan gewone yoghurt. De zuurgraad van yoghurt kan ook worden beïnvloed door de toevoeging van fruit of zoetstoffen.
Het is niet alleen beter voor je spijsvertering, het versterkt ook je immuunsysteem en verlaagt het risico op veel aandoeningen waaronder zelfs diabetes. Net als alle andere zuivel bevat yoghurt ook veel bruikbare eiwitten, calcium, fosfor, kalium, magnesium, vitamine B2, vitamine B12, vitamine D en vitamine K.
De klinische richtlijnen van het American College of Gastroenterology voor de diagnose en behandeling van GERD vermelden zuivel niet als oorzaak van brandend maagzuur. Echter, vetrijke zuivelproducten, zoals volle melk en yoghurt, kunnen de sluitspier ontspannen, wat mogelijk leidt tot brandend maagzuur .