De bessen van de lijsterbes zijn weinig giftig. Na de inname van minder dan 10 bessen van deze plant volstaat het om het kind wat water te laten drinken. Na inname van grotere hoeveelheden neem je toch best contact met je huisarts of met het Antigifcentrum (070 245 245).
De lijsterbes (Sorbus) is een boom of grote struik met een overdaad aan bloemen en vruchten. De kleine, fel oranje gekleurde bessen zijn zeer geliefd bij vogels, vooral bij merels en lijsters. De besjes zullen dan ook niet lang aan de boom blijven hangen.
De lijsterbes kan gegeten worden echter de onrijpe bessen liever niet, die bevatten sorbinezuur. De bessen zijn bitter, maar bevatten veel vitamine C. Bij zoete, rijpe lijsterbessen is het sorbinezuur verdwene. Je kunt de bessen koken of 10 uur in water met verdunde azijn leggen om het sorbinezuur te laten oplossen.
Denk aan de esdoorn, beuk of eik. Wilgentakken zijn erg geliefd door paarden, deze kun je gerust aan de paarden geven. Ook takken van onder andere de berk of linde zijn geschikt om te eten. Zoek voordat je takken voert aan je paard altijd uit of het gaat om een plant of boom die giftig is voor paarden.
Heermoes, ook wel paardenstaart genoemd, is voor paarden een zeer giftig onkruid dat leeft op vochtige plaatsen en bloeit in de maanden april en mei. De Belangrijke symptomen van een heermoesvergiftiging zijn: verhoogde prikkelbaarheid, wankelen, verlamming van de achterhand, schrikachtig en omvallen.
De plant is mild giftig. Inname van kleine hoeveelheden veroorzaakt geen vergiftiging. De saponinen zijn irriterend voor het maagdarmslijmvlies, en inname van relatief grote hoeveelheden kan maagdarm effecten veroorzaken, zoals koliek, braken en diarree.
Alleen bij inname van grote hoeveelheden, voornamelijk onrijpe bessen en bladeren, vergroot de kans op vergiftigingsverschijnselen (hoofdzakelijk maag- en darmstoornissen).
Lijsterbes Giftig Voor Honden
Alle delen van de lijsterbes kunnen vergiftigingsverschijnselen geven bij honden. Niet dat ze gelijk dodelijk zijn maar ze kunnen er behoorlijke maag en darm klachten aan over houden en gaan braken.
Laurierkers en cotoneaster
Voor paarden is dagelijks 500 g laurierkersblad giftig. Symptomen zijn speekselen, ademnood, oplopen, felrode slijmvliezen en stuipen.
Coniferen groeien overal, in bossen, tuinen, langs weides en als hagen. Vooral de naalden en de takken van de conifeer zijn gevaarlijk voor paarden. Het eten hiervan kan resulteren in benauwdheid, abortus, diarree, hartstilstand, bloedingen, niet- en blaasaandoeningen en nierbeschadiging.
Planten en struiken die in de tuin staan, zoals hortensia's en rododendrons, zijn namelijk echt niet goed voor paarden. Normaal gezien zouden ze hier zelf echt niet van eten, maar het snoeiafval wordt zo opgegeten.
via de stengel of het blad met het sap van de reuzenberenklauw in aanraking komt, kan zware brandwonden oplopen. Niet enkel mensen, maar ook paarden kunnen er huidirritatie, blaren of zelfs brandwonden aan overhouden.
Haagplanten die giftig zijn voor honden, katten of paarden zijn onder meer de taxus, de liguster, de laurierkers, de buxus en de hulst. Wel geschikt zijn de haagbeuk, de beukenhaag, de sneeuwbal en de meidoorn.
De zwaardere snoei en verbeteren van de kroon doe je bij de lijsterbes in de wintermaanden tussen oktober en februari. Het uitdunnen van de kroon is aan te raden als er dood hout in de kroon komt, waardoor het bladerdek aan de buitenzijde wat dun wordt.
Die mogen altijd gesnoeid worden. Takken tot 1,5- 2 cm doorsnee kunnen met een snoeischaar of takkenschaar geknipt worden, dikkere takken snoei je het beste met een snoeizaag. Kijk eerst of je ergens beschadigde takken ziet, die moeten als eerste verwijderd worden. En snoei nooit als het vriest of erg nat of droog is.