Langoustines, behorend tot de familie van de kreeftachtigen, gedijen goed in koude noordelijke wateren, met de Noordzee als een van hun favoriete leefgebieden. Deze verfijnde schaaldieren zijn erg geliefd bij fijnproevers vanwege hun zoete smaak en sappige textuur.
Langoustines zijn kleine kreeftachtigen die een minder donkere kleur hebben dan kreeften. Ze worden soms “Noorse kreeft” genoemd, en in het Italiaans… scampi. Best verwarrend dus!
Vergelijking van Langostino en Kreeft
De FDA staat niet toe dat langostino kreeft wordt genoemd of gelabeld, omdat het technisch gezien geen kreeft is. Het is een ander wezen dan een kreeft, ook al lijkt het erop . Het belangrijkste verschil tussen de twee is de grootte. Langostino's worden maximaal 10 inch lang.
Langoustines behoren tot de kreeftachtigen.Ze zijn weliswaar wat goedkoper dan kreeften al betaal je er helaas steeds meer voor. Dit mag ons niet beletten om van deze heerlijkheden te genieten.
Hoe smaken langoustines? Langoustinevlees lijkt qua textuur op kreeftenvlees, maar is luxueuzer . Het vlees van de staart van het schaaldier is over het algemeen zoeter dan traditioneel kreeftenvlees. Het vlees heeft ook een stevigere textuur.
Langoustines zijn duur , vooral omdat ze veel zeldzamer zijn dan kreeften.
Het magere visvlees van de langoustine heeft een zachte structuur en een verfijnde, wat zoetige smaak. Langoustines bevatten veel eiwitten, gezonde vetten maar ook calcium, fosfor en ijzer. De langoustine mag dan ook met trots geserveerd worden bij een gezonde maaltijd.
Smaakprofiel De langoustine heeft een volle romige smaak met een zoetig tintje. Bereidingswijze Langoustines zijn heerlijk wanneer ze gegrild worden maar ook in een paella rijstgerecht zijn ze erg smaakvol. Tevens kunnen ze goed in een salade verwerkt worden.
Is kreeft gezond? Schaal- en schelpdieren zijn net als vis over het algemeen rijk aan de vitamine B12 en de mineralen jodium, fosfor en seleen. Kreeft is een bron van vitamine B1. Het stevige en smakelijke kreeftenvlees is erg populair.
Wie ook tot de kreeftachtige hoort is de langoest. Een langoest lijkt een stuk minder op een langoustine dan je misschien denkt. Een langoest lijkt het meest op een kreeft. Maar dan zonder scharen en ook qua smaak is het een minder uitgesproken versie van de kreeft.
Langoustine en Scampi zijn hetzelfde.
Een scampo is in het Nederlands een langoustine. Maar dat zijn dus niet 'onze' scampi's. Bij ons zijn (Reuze) Diepzeegarnalen dat wel: met de kop er nog aan worden ze vaak gamba genoemd, zonder kop scampi. De langoustine (scampi) is een kleine kreeftachtige met een rozig pantser en twee scharen.
Schaal- en schelpdieren, zoals kreeft, oesters en mosselen, zijn officieel geen vissen, maar tellen in de Schijf van Vijf mee als een wekelijkse portie (magere) vis.
De Canadese kreeft staat bekend om zijn zoete en sappige vlees, terwijl de Oosterschelde kreeft een uitstekende smaak en textuur heeft die wordt gewaardeerd als een culinaire delicatesse. De Europese kreeft heeft een vergelijkbare zoete smaak, maar wordt als bedreigd beschouwd en heeft beperkte visserij.
Langoustines zijn schaaldieren. Het zijn kleine zeekreeften die 15 tot 20 centimeter lang worden. Net als bij kreeften zijn de voorste poten sterk ontwikkeld en eindigen ze in scharen. De Italiaanse naam voor langoustine is scampo, meervoud scampi.
Langoustines zijn kleine kreeftjes waarvan we wekelijks aanvoer krijgen uit Noorwegen of Schotland. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten waarbij maat 16/20 de medium maat is. 6/9 zijn de grootste langoustines, ideaal om met lookboter op te vullen!
Schelpdieren zijn een veelvoorkomend voedselallergeen. Vermijd kreeft als u een voorgeschiedenis heeft van schelpdierallergie. Kreeft kan een matige hoeveelheid kwik bevatten en mag maximaal zes keer per maand worden geconsumeerd. Vrouwen moeten met name hun inname van potentieel hoog-kwikrijk voedsel beperken als ze zwanger worden.
Maar welke vissen kan je dan nog wel met een gerust hart eten? Wel, met schelvis, heek, tong, Alaska pollak, kabeljauw, koolvis en pladijs zit je goed. En ook mosselen, garnalen, kreeft en sint-jacobsschelpen zijn een goede keuze.
Garnalen, kreeft en krab zijn eveneens mager, maar ze bevatten wel meer cholesterol dan de gemiddelde vis. Dit hoeft je echter niet te beletten om deze producten af en toe op het menu te zetten.
De Noorse kreeft, in de vishandel ook wel langoustine genoemd, leeft op heel variabele dieptes gaande van 20 tot 800 meter in een habitat met een zeer specifieke watertemperatuur en type bodem.
Om de langoustines te pellen, breek je eerst de staart af en vervolgens verwijder je het schild. Het vlees in de scharen is moeilijker te verwijderen, maar de smaak is minstens even lekker dan bij kreeft. Met behulp van een kreeftenvorkje gaat dit eenvoudiger. Vis en schaaldieren zijn erg gezond.
"Het is alleen zo dat de ene om te beginnen een grotere staart heeft en de andere om te beginnen een kleinere." Het eetbare stukje vlees in langostino zit in de 2,5 cm lange staart. Het heeft een zoete, delicate smaak die meer op kreeft of krab lijkt . Maar de textuur lijkt meer op garnalen dan op kreeft.
Je kunt ook de binnenkant van de Langoustinekop eten, die is vaak sterker van smaak en een meer aangeleerde smaak. Hoe je je langoustines ook kookt en eet , je kunt de overgebleven schelpen gebruiken om je eigen bisque te maken!
De gezondste keuze is vette vis, zoals haring, makreel, (Atlantische) zalm en sardines. Deze vette vissoorten bevatten veel omega 3-vetzuren. Deze bijzondere vetten beschermen tegen een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. De Gezondheidsraad adviseert dan ook om 1 keer per week (liefst vette) vis te eten.
Rauw is langoustine heerlijk als je het vlees plet, oprolt, even afbrandt of een tikje geeft op de Big Green Egg. De rood-oranje kuit in de kop heeft veel smaak en daar kun je, samen met de schaal van de kop, een heerlijke saus mee maken.