Kurk heeft als brandklasse B2 wat staat voor zeer moeilijk brandbaar. Dit is een van de redenen waarom kurk een uiterst geschikt isolatiemateriaal is.
Vanwege de zwakke thermische geleiding blijft de kurk aangenaam om aan te raken, het laat geen lucht door en absorbeert geen warmte van het lichaam. Dit materiaal heeft ook de eigenschappen om luchttemperatuur en zijn vochtigheid te stabiliseren.
Kurk is van nature brandwerend. Kurk is niet aantrekkelijk voor knaagdieren en insecten zoals termieten. De isolatiewaarde neemt nauwelijks af. Het isolatiemateriaal is bestand tegen vocht en is schimmelbestendig.
' Neleman legt uit hoe dat zit: "Kurk heeft hele specifieke eigenschappen: het is niet brandbaar, kurk isoleert en het is licht.
De eerste schors kan pas na 25 jaar geoogst worden en de boom heeft daarna 10 jaar nodig om een nieuwe bruikbare schorslaag te laten groeien. Kurk is dus een waardevol product dat niet gemakkelijk vergaat en zijn kwaliteit niet verliest tijdens het recyclageproces.
Duurzaam kurk
Kurk is 100% natuurlijk, volledig biologisch afbreekbaar, milieuvriendelijk, en recycleerbaar zonder giftige afvalstoffen te produceren. Kurk kent als vernieuwende en duurzame bron geen afval.
Een kurksmaak is heel makkelijk te herkennen. De wijn ruikt zuur, muf en heeft een zure, chemische en sterke nasmaak. Kurk in de fles maakt de wijn ondrinkbaar. Naast de slechte smaak is het ook niet goed voor de gezondheid.
Kurk is waterdicht en brandwerend, wat het toepasbaar maakt in elke kamer. Deze eigenschappen maken het zelfs mogelijk om in de badkamer een kurkvloer of kurkwand te plaatsen. Daarnaast staat kurk bekend om zijn veerkracht bij druk.
Kan kurk tegen water? Ja, kurk is waterafstotend en hoeven dan ook niet vooraf behandeld te worden zoals dat bij leer wel het geval is.
Kurk wordt gemaakt van de schors van de kurkeik, hiervoor wordt de boom elke negen jaar geschild. Om kurk te winnen hoef je de boom dus niet te kappen, sterker nog, door het winnen van de kurk leeft de kurkeik juist langer!
Gemaakt van natuurlijke groene kurk, de panelen zijn 50 cm x 100 cm en 6 cm dik. De extra dikke kurk met een hoge dichtheid remt ongeveer 50 dB aan geluid, waardoor het een uitstekende geluidsbarrière is tussen verdiepingen en in een ruimte.
Kurk wordt toegepast voor het waterdicht maken en thermisch isoleren van gevels en het isoleren van binnenmuren, plafonds, zolders en kelders. Een gevel die is behandeld met spuitkurk, is volledig waterdicht maar blijft dampopen. De gevel kan dus blijven ademen.
Een goed aangebrachte kurkplaat van 1cm dik tegen de muur, kan het geluid met 40 decibel verminderen. Voor een goede geluidsvermindering mogen er ook niet teveel kieren, gaten of luchtspleten zijn, zoals onder de deur: anders gaat het geluid gewoon daardoor, en heb je weinig effect meer van de muur of de kurkplaten.
Langzaam verbranden. De langzame verbranding van kurk maakt het een natuurlijke brandvertrager en een soort barrière tegen brand. Kurk brandt zonder vlam en stoot geen giftige gassen uit tijdens de verbranding.
Verwacht je dat de badmat veel en vaak in contact komt met water, dan kan je ervoor kiezen om er een laagje vloeibaar rubber overheen te spuiten. Hierdoor maak je de badmat van kurk helemaal waterdicht.
Toch stevig bouwmateriaal
Kurk is behoorlijk sterk en mede dankzij het bijzondere oppervlak, dat precies de juiste balans biedt tussen soortelijk gewicht en frictie, is dit materiaal uitstekend om mee te bouwen. De blokken schuiven niet zomaar van elkaar, wat de constructiemogelijkheden enorm vergroot!
Kurkvloer schoonmaken
Stofzuig de vloer regelmatig. Vegen doe je beter niet, want in een kurken vloer zitten kleine naadjes en putjes waarin het vuil kan blijven zitten. Gebruik een vochtige dweil om de kurkvloer schoon te maken en neem een zacht schoonmaakproduct dat aanbevolen wordt door de fabrikant.
Voor een houten muur heb je minimaal 6 mm kurk nodig. Voor op een stenen muur heb je minimaal 8-10mm kurk nodig.
In vochtige ruimtes als een badkamer en keuken is een kurkvloer ideaal. Door z'n waterafstotende eigenschappen houdt het de groei van bacteriën en schimmels tegen. Daarnaast is natuurkurk zo vochtbestendig dat het zelfs op de wand in de douche geplaatst kan worden.
De isolatiewaarde van kurk is zeer goed. Het heeft een Lambda waarde van 0.038 – 0.040 W/mK.
Dankzij de samenstelling is kurk een ademend materiaal, perfect voor elke gevel.
Wat is 'kurk' in de wijn? Kurk betekent dat de wijn besmet is met een schimmel, de zogenaamde 2,4,6-Trichloroanisole schimmel (TCA). In de meeste gevallen bevond deze schimmel zich in de kurk zelf. Maar de schimmel kan ook in een wijnvat gezeten hebben, of in de fles, voordat deze werd gevuld.
HOE RUIK JE KURK IN WIJN? Als je wijn chemisch en muf ruikt. Kurk in de wijn is een besmetting van schimmels en bacteriën die voor een nare geur en smaak zorgen. Schimmelwijn is overigens geen aanrader.
Gebruik je kurkentrekker
Zorg ervoor dat de schroef helemaal in de kurk zit en probeer zo de kurk er voorzichtig uit te trekken. Mocht dit echt niet lukken, gebruik dan een pollepel en theedoek. Houd de fles recht en leg de theedoek over de hals van de fles. Druk de kurk met de achterkant van de pollepel naar beneden.