Sommige gebruiken het om hun PH waarde laag te maken, maar de PH in Nederland is ook veilig voor de standaard doorsnee zoetwater vissen die wij hebben. Het kraanwater is dus veilig. Ook gebruiken we maar heel weinig kraanwater om het aquarium te verversen.
Leidingwater is geen aquariumwater
De door het leidingwater in het aquariumwater geïntroduceerde schadelijke stoffen zoals chloor en zware metalen zoals bijv. koper, lood of zink voegen in de eerste stap meestal schade aan de kieuwen en de huid van de vissen toe.
Waar de goudvis wel thuis hoort
Een ruim aquarium met een temperatuur tussen de 10 en 20 graden. Je zult zien dat een goudvis die veel ruimte heeft, ook een stuk groter wordt dan eentje die in een kom leeft. Weetje: reken voor elke goudvis minimaal 50 liter water.
Om het water van je aquarium gezond te houden, moet het af en toe ververst worden. Dat kun je beter niet in één keer doen, want dat zou de balans verstoren. Als richtlijn kun je aanhouden dat je iedere drie tot vier weken ongeveer 20% van het water moet verversen.
Houd de liter-regel aan.
Een goede leidraad voor het bepalen van het aantal vissen die veilig in een aquarium kunnen is de vissen-per-liter regel. Doorgaans kan er in een goed onderhouden aquarium 2,5 cm vis per 3,5 l water. Voor metrische eenheden kun je uitgaan van 1 gram vis voor elke 4 liter water.
Het wordt aangeraden om je vissen 1 tot 2 keer per dag te voeren. Zorg dat je kleine hoeveelheden voert als je meerdere keren per dag voert. Over het algemeen kun je beter een dagje wat minder geven dan dat je teveel voert. De precieze hoeveelheid die je moet voeren voor jouw aquarium is een ervaringsproces.
Volgens Tinley-gedragstherapeut Marieke heb je een blije goudvis als-ie zichzelf kan zijn. "Dit betekent dat je goed moet kijken naar het natuurlijke gedrag van een goudvis. Wat doet hij in het wild? Juist, zwemmen.
Je zult ook regelmatig de waterkwaliteit moeten nakijken. Goudvissen kunnen prima leven in een aquarium zonder verwarmingselement. Het is wel belangrijk dat de kamertemperatuur redelijk stabiel is, want ze kunnen niet goed tegen grote temperatuurschommelingen. Hoe warmer het water, hoe actiever de vissen zullen zijn.
Wat velen zich vaak niet realiseren, is dat vissen hoogontwikkelde dieren zijn die angst, pijn en stress kunnen ervaren. Ze hebben bewustzijn en geheugen en de meesten hebben sociaal contact met soortgenoten nodig.
18 graden is echt het minimum voor guppy's ze worden dan vatbaar voor ziektes enz en leven duidelijk korter. Ook is een kamer niet overal boven de 18 graden dus als je het beste met je dieren voor hebt verwarm je de bak wel, anders blijven de visjes jou leergeld betalen.
Hoe vaak moet ik het aquarium schoonmaken? Om je vis(sen) te kunnen blijven zien door het glas zou je het aquarium ongeveer één keer per week schoon kunnen maken. Je kunt de ontwikkeling van algen ook tegengaan door algen-etende vissen bij de rest van de vissen te plaatsen.
Guppies zijn niet geschikt om in een viskom te houden. Dit visje heeft een watertemperatuur nodig van 24 tot 28 graden. Ook is een filtersysteem nodig om het water op kwaliteit te houden. In koudwater zal een guppy zich niet prettig voelen.
Buiten de goudvis kunnen ook Platy, Guppen, en Chinese Danio's in koudwater gehouden worden. Mocht u nog op zoek zijn naar een andere koudwater vis dan horen wij dit graag van u. Als u thuis komt laat u de vissen rustig overwennen in het aquarium.
Zorg dat er niet te veel vissen in uw aquarium zitten, ververs het water regelmatig (deels!) en voer niet meer dan nodig is. Een andere oorzaak van troebel water in het aquarium kan stof zijn van een nieuw ornament of stenen dat u recent heet geplaatst.
De meeste gewervelde dieren – mensen incluis – kunnen maar kort zonder zuurstof. Al na een paar minuten leggen zij het loodje. Heel anders is dat voor de goudvis die dagen- tot maandenlang kan overleven in zuurstofarm water dat schuilgaat onder een bevroren waterspiegel.
Een goudvis is een echte scholenvis die je eigenlijk met een stuk of 5 soortgenoten houden. Ook worden ze vrij groot. Als je ze echt goed wilt houden zou je ze in een aquarium van 2m moeten houden Omdat het een vis is die vrij groot wordt.
Ja, vissen vreten elkaar op. Met een beetje massel kun je de graten nog wel ergens op de bodem vinden.
Kies ervoor om een goudvis één keer per dag te voeren. Of kies ervoor om die portie op te delen in zeer kleine mini porties zodat je meermaals per dag een heel klein beetje kan voeren. Geef niet meer dan een goudvis binnen 2 á 3 minuten kan opeten. Liever nog sneller, ze mogen best een klein beetje hongerig zijn!
Zeedieren kunnen in de donkere, troebele onderwaterwereld nauwelijks op hun zicht afgaan, en dus kunnen zij over het algemeen uitstekend horen. Vissen, bijvoorbeeld, detecteren moeiteloos alle geluiden met een frequentie tussen dertig en vijfhonderd Hertz.
Goudvissen kennen wel een soort slaap, mar kunnen b.v. hun ogen niet dicht doen of zo. Ze zoeken als ze ' slapen' een rustig, veilig en vaak beschermd plekje op en ' hangen' maar een beetje in het water, vaak iets schuin omhoog. Ook hun ademhaling wordt nu minder en ze bewegen niet meer.
Zo hebben vissen net als zoogdieren een hersengedeelte dat het ruimtelijk geheugen mogelijk maakt. Ze kunnen bijvoorbeeld in korte tijd de weg leren te vinden in een doolhof. En ze herinneren zich die route maanden later nog steeds.
(ze 'happen' constant naar de steentjes op de bodem om deze gelijk weer uit te spugen en sinds een paar dagen happen ze de blaadjes van de plantjes en ook deze spugen ze uit. Met bij dit laatste het gevolg dat het water na een dag of twee vol zit met rond dobberende blaadjes.)
De meeste vissen kunnen wel een weekje zonder voeding. Wanneer je 1 week of minder op vakantie gaat is het dus in veel gevallen niet perse nodig om iemand in te schakelen die voor de vissen kan komen zorgen. Jonge vissen hebben wel nog dagelijks voeding nodig.
Viskom glad 25 cm
In onze viskom test hebben we de beste viskommen vergeleken en de Viskom glad 25cm is verkozen tot beste koop vissenkom 2022! Deze vissenkom is namelijk alles wat je zoekt in een goede vissenkom: een klassieke, ronde vorm van 25cm in diameter.