Strikt genomen zijn letsels van het kraakbeen in het gewricht (nog) geen artrose. Ze kunnen wel tot artrose leiden en vaak geven ze pijn. Daarom proberen we deze letsels te behandelen, voordat ze tot artrose leiden.
Slijtage van dit kraakbeen is een natuurlijk proces en komt vooral voor op oudere leeftijd. Artrose daarentegen is een reumatische aandoening aan het (gewrichts)kraakbeen en kan ook op jongere leeftijd voorkomen. Artrose is een van de meest voorkomende chronische gewrichtsziekten.
Een defect in het kraakbeen kan voor vele soorten ongemak zorgen. Zoals zwelling, pijn wanneer u de knie belast, slotklachten en een krakend gevoel. Dit kan zorgen voor een beperking van de mobiliteit en zal dus de dagelijkse handelingen belemmeren. Zelf kunt u aanvoelen wat wel en niet mogelijk is.
Sporten kunt u beter helemaal niet meer doen als u eenmaal artrose heeft aan een gewricht dat u daarmee belast. Want bij het sporten is de kans op overbelasten aanzienlijk aanwezig. U zult bij het sporten soms onverwachtse bewegingen (moeten) maken, waarbij er misschien extra schade ontstaat in de gewrichten.
Wandelen is één van de meest toegankelijke manieren om in beweging te komen. Zelfs als u last heeft van uw gewrichten, zoals bij artrose, is wandelen uitermate geschikt.
Het vermijden van de volgende voedingsstoffen en producten zou de klachten kunnen verminderen: zuivel, suiker, (rood) vlees, producten uit nachtschadefamilie, bepaalde kruiden, citrusfruit, chocolade, alcohol, tarwe of peulvruchten.
Kan kraakbeen herstellen? Kraakbeen kan uit zichzelf nauwelijks herstellen. De laatste jaren zijn er technieken ontwikkeld die het lichaam toch tot herstel aanzetten. Dit heet regeneratieve geneeskunde.
Behandeling kraakbeenletsel
Conservatieve behandeling met medicatie, inspuitingen en/of brace kunnen in vele gevallen soelaas bieden. Er zijn verschillend operatieve procedures voorhanden om kraakbeenletsels te herstellen (microfractuur, kraakbeentransplantatie, AMIC, OATS, mozaiekplastie,…).
Bij artrose wordt het gladde kraakbeen in een gewricht aangetast: Het wordt minder glad en verend, of het verdwijnt zelfs helemaal. Daarom kunnen bij artrose de botten niet meer soepel over elkaar bewegen en worden schokken minder goed opgevangen.
De invloed van weersomstandigheden bij Artrose
Warmte zorgt voor een betere doorbloeding bij hogere temperaturen. Hierdoor wordt de pijn en stijfheid verzacht. In de winter is de doorbloeding slechter, waardoor gewrichten eerder pijnlijk aanvoelen.
Klachten zijn pijn en stijfheid in het gewricht, vooral bij het opstaan. Artrose ontstaat meestal in de heup, knie of duim. Bewegen helpt tegen de pijn. Pijnstillers kunnen klachten verminderen.
Factoren die de kans op artrose vergroten
overgewicht: door een te hoog lichaamsgewicht worden je gewrichten extra belast en kunnen zij meer pijn doen. Ook maakt vetweefsel stoffen aan, die de ontsteking en de pijn verergeren. Mogelijk zorgen die stofjes ook voor een versnelling van de afbraak van het kraakbeen.
In melk zit namelijk calcium, wat de botten en het kraakbeen kan versterken. Ditzelfde geldt voor het eten van kaas, maar bleek niet van toepassing te zijn bij de consumptie van yoghurt. De bevindingen van het onderzoek zijn gepubliceerd in het American College of Rheumatology [1].
Maar omdat er wel veel goede ervaring mee is, en vanwege het brede veiligheidsprofiel, is paracetamol bij veel vormen van artrose eerste keus [1]. Het pijnstillend effect van een cutaan NSAID is bij knie- en handartrose vergelijkbaar met dat van orale NSAID's, maar met minder (gastro-intestinale) bijwerkingen [1,2,3].
De ernst van artrose wordt met een MRI scan goed zichtbaar. Hierdoor krijgt de behandelend specialist een nauwkeurige diagnose waarmee een gericht behandelplan kan worden gestart. Op een MRI van Privatescan zijn de botten, gewrichten, kraakbeen, banden en pezen en omliggende weefselstructuren te zien.
Kraakbeen is een beetje een vreemde eend in de bijt in vergelijking met andere weefsels van het menselijk lichaam. Beschadigingen kunnen niet hersteld worden, zoals op andere plaatsen in ons lijf wél gebeurt. De slijtage kan daardoor niet worden teruggedraaid.
Op röntgenfoto's is alleen het bot zichtbaar, het kraakbeen niet. De foto laat wel zien hoe groot de afstand tussen de botdelen is. Als die te klein is, kunnen we daaruit afleiden dat het kraakbeen dun is of zelfs ontbreekt. Een belangrijke aanwijzing voor artrose.
Beweging perst de voedingstoffen uit het gewrichtsvloeistof in het kraakbeen. Daarnaast zorgt beweging voor minder overgewicht en dus minder overbelasting van de gewrichten. Ten slotte gaat artrose vaak gepaard met stijfheid. Deze stijfheid neemt toe als je niet in beweging blijft.
Conclusie. Fietsen is geen oorzaak van artrose en verergert de aandoening evenmin. Bewegen is net een uitstekende manier om de progressie van artrose af te remmen. Omdat artrose langzaam voortschrijdt, zal je op een gegeven moment wel iets minder intensief en lang kunnen fietsen.
Geen kaas. De onderzoekers concludeerden dus dat een bepaald soort melk een beschermend effect op het kniegewricht van vrouwen kan hebben. Andere zuivelproducten leverden echter niet hetzelfde resultaat op. Kaas werd geassocieerd met toenemen van de progressie van knie-artrose bij vrouwen.
Alcohol bevat veel purine, wat de aanmaak van urinzuur stimuleert. Artrose is een chronische aandoening van het gewrichtskraakbeen tussen botten en wervels. Alcohol is af te raden als je last hebt van artrose.
Gemberwortel kan helpen tegen de gewrichtsklachten, zoals pijn en zwelling. Uit een aantal onderzoeken bleek dat mensen met gewrichtsklachten door reumatoïde artritis of artrose iets minder pijn hadden en beter konden bewegen. Gember moet nog beter onderzocht worden, en het kan dus zijn dat het bij jou niets doet.