Honden zijn altijd welkom op het strand in Denemarken. Vooral de gigantisch brede stranden langs de Westkust zijn paradijsjes voor energieke viervoeters. Let wel op het jaargetijde. Ga je namelijk tussen 1 april tot en met eind september op vakantie in Denemarken, dan moet je je hond aanlijnen op het strand.
In Denemarken zijn sommige hondenrassen verboden. Je komt de grens niet over met een tosa inu, fila brasileiro, American bulldog, American Staffordshire terrier, pitbull terrier, dogo argentino, boerboel, Kaukasische, Zuid-Russische of Aziatische ovtcharka een tornjak, kangal of een sarplaninac.
Het is verboden om in Duitsland met bepaalde hondenrassen (Pitbull-Terrier, American Staffordshire Terrier, Staffordshire Bullterrier en Bullterrier) langer dan vier weken te verblijven. Bovendien heeft men hiervoor speciale papieren nodig. Deze webpagina geeft meer uitleg over die welbepaalde hondenrassen.
Zweden is een hondvriendelijk land mits je de regels in acht neemt. Er zijn talrijke pensions, vakantiehuizen en hotels waar je met een hond kunt verblijven. Ook op de meeste campings is een hond welkom, op voorwaarde dat hij aangelijnd blijft om medebezoekers geen overlast te bezorgen.
Denemarken is veel duurder dan andere Europese landen, maar wel minder duur dan Noorwegen of Zweden. Het prijsniveau van levensmiddelen ligt in Denemarken namelijk tussen de 5 en 7 procent hoger dan in Nederland en België. Kopenhagen is daarbij de duurste locatie in dit land.
Het kraanwater is veilig te drinken.
Kopenhagen is over het algemeen een hele veilige stad, en wordt op veel gebieden zelfs veiliger bevonden dan andere Europese of Amerikaanse steden. Desalniettemin moet je wel altijd goed opletten, en is het slim om een paar voorzorgsmaatregelen te nemen.
Honden zijn altijd welkom op het strand in Denemarken. Vooral de gigantisch brede stranden langs de Westkust zijn paradijsjes voor energieke viervoeters. Let wel op het jaargetijde. Ga je namelijk tussen 1 april tot en met eind september op vakantie in Denemarken, dan moet je je hond aanlijnen op het strand.
Sinds 1 juli 2010 zijn de volgende hondenrassen niet toegestaan: Pitbull Terriër, Tosa Inu, American Staffordshire Terriër, Fila Brasileiro, Dogo Argentino, American Bulldog, Boerboel, Kangal, Centraal-Aziatische Ovtcharka, Kaukasische Ovtcharka, Zuid-Russische Ovtcharka, Sarplaninac, Tornjak.
En het mooiste van alles: je kan je hond mee naar Noorwegen nemen! Noorwegen is namelijk een hondvriendelijk land, je hond is op heel veel plekken welkom. Zo mag je in bijna elk natuurgebied wandelen en mag je hond bijna overal zwemmen.
Verder is Oostenrijk één van de weinige landen in Europa waar alle hondenrassen welkom zijn. Er bestaat wel een lijst met honden die een hoger risico vormen, maar als jij mag je hond gewoon meenemen. In het openbaar vervoer en in de skiliften is het verplicht dat je hond een snuitje of een muilkorf om krijgt.
Meeste bijtincidenten door Staffordshire-achtigen, Pitbulls en Rottweilers. Staffordshire-achtigen, Pitbulls en Rottweilers: deze hondenrassen zijn verantwoordelijk voor het merendeel van bijtincidenten.
Italië is een hondvriendelijk land waar net als in Nederland en België de voorschriften van de Europese Unie gelden.
Verplichte inentingen
Inenting tegen hondsdolheid (Rabiës) is verplicht. De eerste keer minstens 21 dagen voor vertrek naar Denemarken inenten, daarna binnen het entingsschema opnieuw vaccineren. Dieren jonger dan 3 maanden hoeven niet gevaccineerd te worden tegen hondsdolheid.
Vaak geldt de muilkorf in het openbaar vervoer, zo ook in Frankrijk, maar in Italië geldt dit in alle openbare gelegenheden. In sommige landen zijn 'risicohonden' zoals pitbulls en rottweilers, helemaal niet welkom. In niet-EU-landen zoals Zwitserland, IJsland en Noorwegen gelden andere regels.
Honden moeten binnen 30 dagen voor vertrek worden gecontroleerd op de aanwezigheid van brucellose en salmonella. Wanneer aangetoond, mag het dier niet worden ingevoerd.
Als u met uw hond op vakantie gaat, zorg dan dat uw hond goed is gevaccineerd tegen het Parvo virus, Hondenziekte (Distemper virus), Hepatitis contagiosa canis, Ziekte van Weil (Leptospirose bij de hond) en Kennelhoest. Tegen deze ziekten wordt jaarlijks gevaccineerd in Nederland.
Specifieke rassen, honden met gekorte oren en staart zijn verboden Zwitserland in te brengen. Er kan een uitzondering op de regel worden gemaakt met betrekking tot kort verblijf.
Denemarken is een ideaal vakantieland: het is lekker dichtbij, prachtige natuurgebieden, mooie stranden en ruime vakantiehuizen. Maar ook veel kindvriendelijke attracties, gezellige stadjes, interessante bezienswaardigheden voor stellen en heerlijke ijsjes!
Denemarken heeft een gematigd zeeklimaat met niet al te warme zomers en vrij milde winters. De invloed van het zeewater is hier minder sterk dan in Nederland, waardoor in de zomermaanden het oostelijke deel van Denemarken kouder wordt dan het westen en de zomers over het algemeen weer wat warmer zijn aan de oostzijde.
Criminaliteit. Denemarken is een veilig land waar toeristen geen specifiek doelwit van criminaliteit zijn. Denemarken kent wel in toenemende mate kleine criminaliteit (diefstal portefeuilles), voornamelijk tijdens de zomermaanden.
Tijdens de coronapandemie voerden veel Schengenlanden grenscontroles in om zo de verspreiding van het virus tegen te gaan. Niet lang geleden lieten de meeste landen deze controles weer los, maar inmiddels hebben Oostenrijk, Denemarken, Duitsland, Noorwegen en Zweden ze heringevoerd.