Belangrijk is dat u bij verergering van de klachten de verpleegkundige of arts hierover informeert. De arts beoordeelt dan of u de voeding wel of niet verder mag uitbreiden. Tussendoor: thee, koffie, bouillon, vruchtensap, limonade, melk, karnemelk, yoghurt, vla, fruit, ontbijtkoek, biscuit.
Omdat de pancreas nog niet volledig de enzymen kan aanmaken die zorgen voor de vetvertering, kan het zijn dat vetrijke voeding in het begin minder goed wordt verdragen. Er zal worden begonnen met het gebruiken van heldere dranken zoals limonade, appelsap en thee met of zonder suiker.
Ananas (mét hart), papaya of kiwi bevatten eiwitsplitsende enzymen wat helpt bij het verteringsproces. Mocht je veel last hebben van bijvoorbeeld slijm, dan is het eten van fruit goed om het speeksel wateriger te maken, maar ook goed en rustig kauwen is hierbij aan te raden!
Bij acute alvleesklier treedt plotseling hevige buikpijn op. De pijn kan uitstralen naar de linkerzij, schouder en rug. Ook koorts en een snelle ademhaling zijn veel voorkomende klachten, net zoals misselijkheid en braken. Na een maaltijd nemen de klachten vaak toe.
De nieuwe GLP-1-medicijnen voor diabetes type 2 geven meer kans op ontsteking aan de alvleesklier (pancreatitis). Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek, maar dat zegt nog lang niet alles. Gebruikt u Januvia of Byetta? Blijf dat gewoon doen en overleg eventueel met uw arts.
Je kan perfect leven zonder pancreas. Suikerziekte is behandelbaar, en bij nood aan pancreas-enzymen slik je tabletten."
Acute alvleesklierontsteking
Indien galstenen de oorzaak zijn van de alvleesklierontsteking is het verstandig om niet te vet te eten. Onder te vet eten verstaan we dan bijvoorbeeld gefrituurde producten en gepaneerde producten. Uw diëtist zal u begeleiden bij het opbouwen van de voeding.
Meestal komt een acute ontsteking van de alvleesklier binnen enkele dagen tot weken weer tot rust. Hierbij kan de alvleesklier volledig genezen. In sommige gevallen ontstaat er blijvende schade aan de alvleesklier.
Weet dat er prachtige kruiden/specerijen zijn die je alvleesklier kunnen ondersteunen bij zijn taken: kaneel, paardenbloem, rozemarijn, chicorei, zwarte peper, kurkuma etc. 11. Gun je alvleesklier rust en probeer minder eetmomenten op een dag te realiseren. Dit geldt even zo goed voor sapjes, frisrank en alcohol.
Eet vooral veel plantaardige eiwitten. Zorg dat het grootste deel van je dagelijkse voeding uit groente, fruit en plantaardige eiwitten bestaat. Ook kefir is heel gezond. Kruiden en specerijen zijn heel gezond voor je alvleesklier.
Goed nieuws voor mensen met diabetes type 2! Uit een nieuw onderzoek van The Lancet Diabetes and Endocrinoly blijkt dat het omkeren van diabetes 2 ervoor kan zorgen dat de alvleesklier weer gezonder kan worden en weer normaal kan gaan functioneren.
Bloed- en urineonderzoek om te controleren of er door ontsteking van de alvleesklier een verhoogd gehalte van de spijsverteringsenzymen amylase en lipase in het bloed en in de urine zit. Echo van de buik om de ontstoken alvleesklier in beeld te brengen en aan te tonen of galstenen de oorzaak zijn van de ontsteking.
Om de ontsteking van de alvleesklier te behandelen, moeten het maken en afgeven van de enzymen geremd worden. Daarom blijft u de eerste 24 uur van opname nuchter en geven we veel vocht via het infuus. Daarna besluit de arts hoe u weer kunt gaan eten en drinken.
Een causale relatie tussen geneesmiddelengebruik en pancreatitis werd aannemelijk geacht voor sulindac, doxycycline, enalapril, famotidine, mesalazine, het antidepressivum maprotiline en ibuprofen (vrij verkrijgbaar).
REFERENTIEWAARDEN, BESLISGRENZEN EN TESTEIGENSCHAPPEN
In ons ziekenhuis is de referentiewaarde voor lipase < 60 U/l. De afkapwaarde voor acute pancreatitis is, volgens de Nederlandse richtlijn, 3 maal de bovengrens (180 U/l).
De sterftekans is laag, ongeveer 3%. Maar de ziekte kan ook een minder gunstig verloop hebben. In 15% van de gevallen ontstaat een ernstig ziektebeeld, waarbij vaak langdurige behandeling op een intensive care afdeling (IC) nodig is. De sterftekans bij deze zeer ernstige vorm is hoog, tussen de 30% tot 70%.
Alcoholmisbruik is een bekende risicofactor van chronische pancreatitis; chronische ontsteking van de alvleesklier. En dit is weer een bekende risicofactor van alvleesklierkanker. Tevens wordt alcohol omgezet in verschillende stoffen, waaronder acetaldehyde.
Bij een acute alvleesklierontsteking heeft u pijn midden in de buik onder het borstbeen. Deze pijn kan uitstralen naar de borst, de zijkanten van uw lichaam en de rug. De pijn begint vaak 12 - 24 uur na een maaltijd of na veel drank. De pijn kan uren tot dagen duren.
De eerste pijnbestrijding bestaat uit NSAID's en paracetamol. Deze medicijnen werken goed bij lichte tot matige pijn. Bijvoorbeeld bij buikpijn vanwege een aandoening aan de alvleesklier. De tweede stap is een combinatie van een NSAID/paracetamol met zwakke morfineachtige middelen, bijvoorbeeld codeïne en tramal.
Pijn in de bovenbuik of middenrug, kan worden veroorzaakt doordat de tumor zelf op omliggende organen drukt of door weefsels groeit en zo de zenuwen raakt en organen die in de buurt van de alvleesklier liggen. Pijn kan tevens worden veroorzaakt doordat de tumor een blokkade geeft in het maagdarmstelsel.
Blijkbaar groeien de tumoren – die in 95 procent van alle gevallen dodelijk zijn – zeer langzaam, maar gestaag. Gemiddeld doet een enkele mutatie er 11,7 jaar over om uit te groeien tot een tumor, zo concluderen de onderzoekers. Daarna duurt het gemiddeld 6,8 jaar voordat de cellen van deze tumor zich uitzaaiden.
Een echo. De echografie maakt uw lever, galwegen en alvleesklier zichtbaar op een beeldscherm. Zo kan de arts een mogelijke tumor zien.
Amylase in Bloed
Om vast te stellen of iemand een alvleesklierontsteking (pancreatitis) heeft of een andere aandoening van de alvleesklier. Deze test meet de enzymactiviteit van amylase in bloed. Amylase is één van de vele enzymen die gemaakt worden door de alvleesklier (pancreas).
Acute Alvleesklierontsteking (Pancreatitis) Acute Alvleesklierontsteking (Pancreatitis) is een ernstige, maar tijdelijke of kortdurende, aandoening waarbij de alvleesklier (pancreas) ontstoken is. Meestal komt de ziekte binnen enkele weken weer tot rust.