BAARN - Het gebruikelijke kopje koffie na de maaltijd kun je beter laten staan. Tenminste als er sprake is van een maaltijd met een hoog vetgehalte. Deze combinatie leidt namelijk tot een hogere bloedsuikerspiegel, met een verhoogde kans op diabetes tot gevolg.
Niet schadelijk voor het maagslijmvlies
Maag-darm-leverarts Paul Boekema heeft onderzocht wat de effecten van koffie op het maag- en darmstelsel zijn. Daarbij zijn vrijwel geen negatieve effecten ontdekt. Ook heeft hij geconstateerd dat koffie op de lege maag niet schadelijk is voor het maagslijmvlies.
Kortom: Koffie verhoogt de productie van maagzuur, maar lijkt voor de meeste mensen geen spijsverteringsproblemen te veroorzaken. Daarom is het drinken ervan op een lege maag prima.
2 Water drinken
Wat slokjes tussen je maaltijd door of vlak erna is geen probleem. Maar als jij na het avondeten glazen vol water naar binnen klokt, verdun je de verteringsstappen in je maag en vertraag je het verteringsstelsel. En dat is nu precies wat je niet wilt, zeker als je probeert af te vallen.
Italianen zullen na een zware maaltijd, een hete drank nemen om de maaltijd sneller te laten verteren. Maar als er melk bij deze drank zit, wordt dat proces net vertraagd en ligt je eten extra zwaar op de maag. En om precies die reden is een cappuccino na 11 uur niet bene.
Het draait om balans en kleine porties
Italianen stoppen gewoon met eten als ze vol zitten en nemen dan een koffie. Maar ook de ingrediënten van hun dieet zijn uitgebalanceerd: niet te veel vet, net genoeg koolhydraten, veel vis en kip en weinig rood vlees.
Tijdens de lunch is koffie vaak te overheersend. Het is daarom beter om pas na de lunch koffie te drinken. Ook omdat cafeïne beter en sneller door ons lichaam wordt opgenomen met een volle maag. In de middag zien wij dat de voorkeur vaak uitgaat naar een sterkere smaak en een extra boost.
De stoffen cafeïne en chlorogeenzuur die in koffie zitten zorgen ervoor dat de bloedsuikerspiegel minder snel stijgt na het eten en helpen ze de vetvertering een handje. Ook zorgt het drinken van koffie ervoor dat het voedsel zich sneller door het spijsverteringskanaal beweegt.
Wanneer we het eten te snel doorspoelen (drinken), kunnen de darmen de voedingsstoffen uit het voedsel niet zo makkelijk absorberen, omdat deze te snel en onverteerd passeert. (Dit kan ook het risico verhogen van obstipatie en darmblokade.)
Even uitbuiken
Allemaal erop gericht dat je lichaam het eten verteert en afbreek tot deeltjes van voedingsstoffen die in het bloed kunnen worden opgenomen. Maar ook verlaagt het de hartslag- en ademhalingsfrequentie. Het parasympatische zenuwstelsel werkt namelijk het beste als de rest van je lichaam passief is.
Gastro-enterologen waarschuwen dat de cafeïne in koffie ervoor kan zorgen dat het voedsel de maag te snel verlaat, wat voor een opgeblazen maag zorgt. Het heeft ook de neiging om spasmes in het spijsverteringskanaal en darm te veroorzaken. Ook dit kan voor een opgeblazen maag zorgen.
Slaap-waakritme
Gedurende de dag maakt je lichaam verschillende hoeveelheden cortisol aan. Zo maak je 's ochtends meer aan om wakker te kunnen worden en 's avonds minder om goed in slaap te kunnen vallen. Wanneer jij 's ochtends een kop koffie drinkt, wordt de aanmaak van cortisol afgeremd.
Koffie en de lever
Onderzoek suggereert een omgekeerde relatie tussen een matige koffieconsumptie en het risico op het ontwikkelen van verschillende leveraandoeningen, zoals kanker, fibrose cirrose en niet-alcoholische leververvetting 1-20.
Melk in je koffie is niet ongezond, mits je het natuurlijk met mate drinkt. Maar uiteindelijk is koffie zonder melk natuurlijk gezonder. Er zitten namelijk geen calorieën of vet in koffie en wel in melk.
Combineer het met voedsel
'Voor sommige mensen is koffie drinken op een lege maag te hard en te zuur', zegt Taub-Dix. 'Hoewel het ideaal is om je maag te vullen met voedsel om een deel van de zuurgraad van koffie te compenseren, kan het toevoegen van (plantaardige) melk ook de impact op je maag verlichten,' zegt ze.
Symptomen. Symptomen van een cafeïne-intoxicatie zijn o.m. misselijkheid, braken, hoofdpijn, hartkloppingen, agitatie, angst en bevingen. In zeldzame gevallen kan de intoxicatie leiden tot meer ernstige complicaties zoals hallucinaties en stuipen.
Bij een minder zware maaltijd of na een uur komt er meer ruimte vrij en vermengt het water zich met de maaginhoud. Daardoor verbetert zich de vertering net zoals je water drinkt tijdens het eten. Drinken op een lege maag, tijdens of na het eten heeft een gunstige invloed op de kwaliteit van de vertering.
Heb je zin om na het eten even lekker weg te dutten? Dat is niet verstandig! Je lichaam neemt voedingstoffen namelijk beter op als je rechtovereind zit. Als je geneigd bent om na het eten te gaan liggen, kun je last krijgen van oprispend maagzuur.
Maar in Italië drink je na het eten een caffè espresso of een caffè corretto. In die laatste zit een scheutje sterke drank, zoals grappa of amaretto. Wil je een espresso? Dan bestel je een caffè of een caffè espresso.
Wanneer je op dat moment koffie zou drinken, zou er minder cortisol worden aangemaakt, waardoor je op termijn weer meer koffie nodig zou hebben om goed wakker te worden. Je zou dan beter de koffie kunnen nemen als je cortisolniveau aan het dalen is, minimaal een uur na het opstaan, maar liever nog later.
De koffieprijs werd ooit eens vastgesteld door de Italiaanse Kamer van Koophandel. Iedere bar diende zich daaraan te houden. Maar met het verplichte vrije marktdenken ontkwam ook het kopje espresso niet aan een prijs die moet worden vastgesteld door vraag en aanbod.
Je drinkt het bij voorkeur vóór het ontbijt. Daarna eet je iets, Italianen houden van zoet, en voor ze echt aan het werk gaan wordt er in een koffiebar nog even snel een espresso gedronken. Daar nemen ze om precies te zijn 3 seconden de tijd voor, een kopje espresso is namelijk niet meer dan één slok.
Voor een echte Italiaanse beleving drink je je koffie staand aan de bar. 's Ochtends vraag je er un cornetto (Italiaanse croissant) bij. Dat is een zoete tegenhanger bij de ietwat bittere koffie. In Nederland bestel je een espresso, terwijl je in Italië kunt volstaan met un caffè, grazie.
La pasta is een van de kenmerkende elementen van de Italiaanse keuken. Het is dan ook niet zo gek dat de Italianen de grootste pasta-eters ter wereld zijn. Zij eten gemiddeld zo'n 28 kilo pasta per jaar, wat neer komt op een halve kilo pasta per week.