Koffie zonder melk is gezonder
Melk in je koffie is niet ongezond, mits je het natuurlijk met mate drinkt. Maar uiteindelijk is koffie zonder melk natuurlijk gezonder. Er zitten namelijk geen calorieën of vet in koffie en wel in melk.
Sterke espresso is beter dan slappe koffie!
Hoe donkerder gebrand de koffie, hoe meer NMP erin zit. Je kunt dus beter een paar kopjes sterke espresso drinken dan een slobberbak van licht gebrande koffiebonen om maagpijn te voorkomen.
Gastro-enterologen waarschuwen dat de cafeïne in koffie ervoor kan zorgen dat het voedsel de maag te snel verlaat, wat voor een opgeblazen maag zorgt. Het heeft ook de neiging om spasmes in het spijsverteringskanaal en darm te veroorzaken. Ook dit kan voor een opgeblazen maag zorgen.
Want niet alleen de melk is lastig te verteren, het zorgt er ook voor dat je hele maaltijd minder goed verteert. Met een opgeblazen gevoel als gevolg. Dat opgeblazen gevoel merk je vaak wel, maar er gebeurt nog meer, wat je niet direct opmerkt. De stof fosfaat, wat in melk zit, trekt mineralen aan als een magneet.
Een teveel aan LDL-cholesterol in je bloed blijft plakken aan de binnenkant van je bloedvaten. Dat vergroot de kans op bijvoorbeeld een hartaanval of beroerte. De minste cafestol zit in koffie gezet met een papieren filter, koffie van koffiepads, koffie gezet met een percolator en in oploskoffie.
Halfvolle en magere melk in je koffie
Volgens het Voedingscentrum zijn halfvolle en magere melk goed voor je gezondheid. Zo bevat het eiwit, is het een bron van vitamine B2, B12 en calcium. Het drinken van melk zorgt voor een kleiner risico op bijvoorbeeld darmkanker en botontkalking.
Niet schadelijk voor het maagslijmvlies
Maag-darm-leverarts Paul Boekema heeft onderzocht wat de effecten van koffie op het maag- en darmstelsel zijn. Daarbij zijn vrijwel geen negatieve effecten ontdekt. Ook heeft hij geconstateerd dat koffie op de lege maag niet schadelijk is voor het maagslijmvlies.
Het is voor veel mensen een logische eerste verklaring: de maagpijn die koffie veroorzaakt, komt door de cafeïne die erin zit. Toch is dat niet helemaal waar. Cafeïne kan inderdaad de maagwand irriteren en brandend maagzuur veroorzaken, maar het is niet het enige stofje dat voor maagpijn zorgt.
De medische naam voor brandend maagzuur is reflux. Voor de koffiedrinkers onder ons die (geregeld) last hebben van brandend maagzuur is er goed nieuws onder zon. Je kunt namelijk gewoon blijven koffiedrinken. Dat is uit al het onderzoek naar voren gekomen naar de invloed van koffiedrinken op zuurbranden.
Venkel en gember zijn natuurlijke middelen tegen maagpijn
Vooral na een zware maaltijd. Een natuurlijk middel tegen maagpijn is venkel, maar ook gember werkt goed. Beiden hebben een kalmerende werking op de maag. Zet bijvoorbeeld een lekkere thee met venkel en gember, of drink een glas alcoholvrije gemberbier.
Alcohol is een giftige stof die de maagwand irriteert. Als je op een lege maag gaat drinken loop je meer kans op buikkrampen en overgeven. Daarnaast vergroot je de kans op een alcoholvergiftiging.
Liever een cappuccino of koffie verkeerd? Zoals de laatste naam al zegt, zijn deze varianten minder gezond (meestal door volle melk). Het beste is om hiervan maximaal 2 kopjes per dag te drinken. Dat geldt dus ook voor zwarte koffie met suiker!
Er zijn inmiddels giga veel alternatieven: havermelk, kokosmelk en zelfs de meeste soorten notenmelk kun je nu opkloppen tot heerlijk schuim voor op je koffie.
Koffie en melk passen heel goed bij elkaar, want melk maakt koffie zachter en milder van smaak. De juiste melk en techniek van opschuimen zorgt ervoor dat de melksuikers karameliseren en het toevoegen van suiker overbodig is.
Mogelijke oorzaken van maagpijn zijn: Te veel en/of te snel eten. Het eten van bepaalde voedingsmiddelen, bijvoorbeeld sterk gekruid of pittig eten, vet eten, chocolade, pepermunt en citrusvruchten. Het drinken van bepaalde dranken, zoals koffie, koolzuurhoudende dranken, zure dranken en alcohol.
Dosering De aanbevolen dosis is 20 mg pantoprazol (één tablet) per dag. Het kan nodig zijn de tabletten gedurende 2-3 opeenvolgende dagen in te nemen om verbetering van symptomen te bereiken. Wanneer volledige verlichting van symptomen is opgetreden, dient de behandeling gestopt te worden.
Slaap-waakritme
Gedurende de dag maakt je lichaam verschillende hoeveelheden cortisol aan. Zo maak je 's ochtends meer aan om wakker te kunnen worden en 's avonds minder om goed in slaap te kunnen vallen. Wanneer jij 's ochtends een kop koffie drinkt, wordt de aanmaak van cortisol afgeremd.
Binnen 30 minuten na het drinken van koffie wordt de cafeïne door de maag en dunne darm opgenomen en vervolgens door het lichaam verspreid. Een kopje koffie of een espresso na een maaltijd helpt niet om de maag leeg te maken, maar versnelt de spijsverteringsprocessen die erop volgen.
Gunstige werking van koffie
Het droogt je lichaam niet uit. Daarnaast heeft het een paar gunstige effecten op je gezondheid: 2-4 koppen per dag: geeft een 10% lager risico op coronaire hartziekten (aandoening van de kransslagaders) en een beroerte. 5 koppen per dag: geeft een 30% lager risico op diabetes type 2.
Koffiecreamer is namelijk echt iets anders dan melkpoeder, oftewel ingedroogde melk. Echte melkpoeder is helemaal niet geschikt om te gebruiken in warme dranken − en relatief duur. Vandaar dat we koffiecreamer gebruiken, dat in de verste verte niet op melk lijkt. Wel zit er melkeiwit in, een enkel bestanddeel uit melk.
Omdat te veel verzadigd vet niet goed is en de kans op hart- en vaatziekten verhoogt, kun je beter voor een glas halfvolle melk gaan. De andere voedingsstoffen zoals calcium, zijn bij alle drie melksoorten gelijk." Het Voedingscentrum adviseert te kiezen voor magere en halfvolle varianten.
Mensen die iedere dag melk en suiker in hun koffie doen, krijgen per dag gemiddeld 69 calorieën meer binnen. Maar dat is nog niet het ergste. Onderzoekers van de universiteit van Illinois en Californië ontdekten dat deze groep mensen over de algehele linie ongezonder eten.