Als je regelmatig cafeïne gebruikt, helpt dit om je cognitieve functioneren te herstellen naar je oorspronkelijke niveau. Daardoor denken veel mensen dat ze beter gaan presteren door een kopje koffie of een energy drink. Maar je wordt er niet beter, sneller of slimmer van.
Wil je dus een beter examen afleggen of een perfecte presentatie geven? Dan drink je best een kopje koffie na het instuderen. Maar let op: drink zeker geen tientallen kopjes. Twee kleine kopjes of één grote tas koffie is de perfecte dosis om je langetermijngeheugen een boost te geven.
Cafeïne stimuleert je zenuwstelsel en heeft daardoor invloed op wat je doet, voelt en denkt. Bij 75 mg of meer kan het je alertheid en concentratie verhogen. Ook kan cafeïne bij sporten je prestatie en uithoudingsvermogen verbeteren, en de zwaarte van de inspanning voor je gevoel verlagen.
Cafeïne alleen blijkt de prestaties wel te verbeteren en zorgt voor een snellere reactietijd, wees recent onderzoek aan de universiteit van Tasmanië uit. Een kopje koffie voor het examen lijkt dus niet verkeerd. Hoewel er ook scholieren zijn die hun heil zoeken bij sterkere pepmiddelen.
Kom je de dag niet door zonder een heerlijk kopje koffie? Goed nieuws! Het is bewezen dat koffie je hersenen gezond houdt én ze zelfs beschermt tegen cognitieve stoornissen zoals Alzheimer en Parkinson.
Cafeïne heeft een positieve uitwerking op het langetermijngeheugen van mensen. Bepaalde herinneringen blijven beter bewaard, zelfs 24 uur na het drinken van een kopje koffie of een mok thee.
Om het lichaam optimaal te laten functioneren moet de vochtbalans in evenwicht zijn. Voldoende drinken is daarom ook tijdens de examens belangrijk, zeker bij warm weer. Water verdient de voorkeur. Cafeïnerijke dranken zoals koffie, thee of cola houden je langer alert maar de cafeïne heeft ook een verslavend effect.
Voldoende (water) drinken is belangrijk voor het optimaal functioneren van ons lichaam en het helpt ook bij het concentreren. Probeer 1,5 tot 2 liter water te drinken per dag. Drink bijvoorbeeld water met een schijfje citroen erin. Groene thee bevat een aminozuur dat de alfa hersengolven stimuleert.
Veel mensen verliezen hun concentratie niet alleen door vermoeidheid en slechte voeding. Ook een onoverzichtelijke planning zorgt voor problemen. Het is namelijk weinig efficiënt als je de helft van je tijd bezig bent uit te zoeken wat je nu eigenlijk moet doen.
Interne prikkels komen van binnenuit: denk aan dagdromen en zorgen door stress, maar ook signalen als gapen, honger en dorst. Je concentratie verbeteren begint dan ook bij het voorzien in je basisbehoeften: een goede nachtrust, een gezond en gevarieerd eetpatroon en voldoende water drinken.
In grote hoeveelheden kan cafeïne een behoorlijk negatieve uitwerking hebben. Te veel cafeïne kan leiden tot onder meer hoofdpijn, rusteloosheid, slaapproblemen, angstgevoelens, prikkelbaarheid, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen.
Koffie is een natuurproduct
Het zit boordevol antioxidanten en gunstige voedingsstoffen die goed zijn voor de gezondheid. Bovendien bevat het de volgende vitaminen: niacine (vitamine B3) en magnesium, riboflavine (vitamine B2), pantotheenzuur (vitamine B5) en zelfs mangaan en kalium.
Bananen bevatten aminozuur (tryptofaan), dat de aanmaak van serotine - een feelgood stofje in de hersenen - bevordert. Zodra je een banaan eet komt er dus meer serotine vrij, en daardoor kun je je stukken beter voelen. Bananen bevatten erg veel vitamine B6 en vezels.
Voedingtip 2, drinken
Je kunt dan denken aan koffie of een glas cola, maar dit wel in mate, want zeker cola is niet gezond en beide dranken hebben bij veel gebruik niet het gewenste effect, maar maken je juist onrustig en houden je wakker, terwijl goede nachtrust ook erg belangrijk is tijdens je schooltijd.
Antioxidanten zijn stoffen die de beschadiging van (hersen)cellen tegengaan. Fruit: blauwe bessen, rode bessen, frambozen, … Deze gezonde snoepjes zijn niet alleen lekker, zomers fruit bevat ook antioxidanten.
Chocolade: YES
Goed nieuws voor chocoladefans. Pure chocolade zit boordevol antioxidanten die je hersenen stimuleren. De cafeïne in chocolade is een natuurlijke concentratiebooster.
'Brain food heeft een bovengemiddeld hoge concentratie aan voedingsstoffen die je brein voeden, je hersencapaciteit versterken en een gezonde hersenbalans bewaken. Het eten van breinvoedsel maakt je daarom – direct of indirect – gelukkiger, gezonder, slimmer en energieker.
Koffie zonder melk is gezonder
Melk in je koffie is niet ongezond, mits je het natuurlijk met mate drinkt. Maar uiteindelijk is koffie zonder melk natuurlijk gezonder. Er zitten namelijk geen calorieën of vet in koffie en wel in melk.
Kortom: thee beter dan koffie
Thee smaakt voor veel mensen beter dan koffie, is gezonder voor je, heeft meer antioxidanten dan koffie (ook al bevat groene thee maar ongeveer de helft van de hoeveelheid cafeïne als koffie), bevat minder calorieën dan koffie én zit boordevol voedingsstoffen.
Je hoeft geen koffie te drinken voor een goede gezondheid. Maar 1 tot 4 koppen zwarte, ongezoete filterkoffie (tot 400 miligram cafeïne in totaal) passen in een gezond eetpatroon.