Het woord kippensoep staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Joodse kippensoep, op verschillende manieren klaar te maken, maar meestal met stukjes wortel, ui, prei, knoflook en soms met selderij, peterselie en citroen. De joodse wijsgeer Maimonides beschreef deze soep als geneeskrachtig, hierdoor staat kippensoep ook bekend als joodse penicilline.
Het meervoud van kip eindigt op -en; kippenhok bleef dus kippenhok, en kippesoep werd kippensoep.
Kippensoep bevat het stofje carnosine. Dit stofje komt van nature ook in ons lichaam voor en helpt ons immuunsysteem om verkoudheid en griep ons lichaam uit te werken. Volgens Amerikaans onderzoek zou dit stofje in de soep een heilzame werking hebben. Daarnaast zou de soep de luchtwegen openzetten.
Het meervoud van kippensoep is 'kippensoepen'. Eén kippensoep, twee kippensoepen.
Soep kan het beste afgekoeld worden zonder de deksel op de pan of afgedekt met een platte zeef zodat er geen vliegen of ander ongedierte bij kunnen.
Ook lekker: soepstengels, kaastengels of zoute stengels (van die bladerdeeg-stengels) en natuurlijk roggebrood! Quiche erbij is ook erg lekker. Iets stevigs en misschien romigs als contrast met 'dunne' kippensoep is erg lekker.
De Joodse gemeenschap zweert al heel lang bij kippensoep als geneesmiddel, niet voor niets wordt het Joodse penicilline genoemd. Het stofje 'carnosine' heeft hier veel mee te maken: het helpt je immuunsysteem om van verkoudheid en griep af te komen.
Kippensoep: het is niet alleen lekker maar zou ook extreem goed zijn om een griepje te verdelgen. De soep zit boordevol vitaminen waardoor je snel weer zou aansterken. En wat blijkt? Kippensoep heeft wel degelijk een invloed op hoe snel je geneest van het griepvirus.
WAPF schrijft ook dat kippensoep een heel goed middel is voor het helpen genezen van darmproblemen. Volgens de WAPF versterkt kippensoep de barrière functie van de darm12.
De officiële regel voor de tussen-n is als volgt: Schrijf een tussen- n als het eerste deel van het woord ( pan) alleen een meervoud op -en heeft (pannen) en niet (ook) op –es (pannes is fout). Dus: pannenkoek.
De correcte spellingen zijn actie en actief.
Voeg de vermicelli toe 4
Voeg de vermicelli aan de soep toe en laat nog 10 minuten koken.
Waar komt soep vandaan? Het woord 'soep' komt van het Franse 'soupe', wat weer afstamt van 'suppa' (brood gedoopt in bouillon) uit het Volkslatijn. Het eerste bewijs van het eten van soep stamt uit 6000 voor Christus.
1. Tomatensoep. Het zal je niet verbazen dat de tomatensoep het meest populair is, maar om eerlijk te zijn, is dit lang niet altijd een zelf gemaakte soep. Want de tomatensoep is ook één van de meest gegeten droge soepen, dus uit een pakje, en één van de meest gegeten soepen uit blik.
Het leuke is dat moderne wetenschap bevestigt dat bouillon van botten inderdaad heel voedzaam kan zijn: Botten: zeer rijk aan calcium en fosfor. Ook zit er redelijk veel magnesium, kalium, zwavel en silicium in. Merg: bevat veel vitamine A, vitamine K2, omega 3 & 6 vetzuren.
Soep, en liefst kippensoep
Soep – en vooral de stoom van hete soep – kan die symptomen verlichten. Bovendien is ook aangetoond dat kippensoep, op basis van bouillon, een ontstekingswerende werking heeft en de ontwikkeling van slijm tegengaat. Doe er nog een pepertje of wat gember in, en het effect is optimaal.
Kook kippenbouten 30 tot 45 minuten in het kokende vocht. Breng het vocht op hoog vuur aan de kook met het deksel op de pan. Haal vervolgens het deksel van de pan en draai het vuur lager. Als je bouten met bot gebruikt, kook ze dan in ongeveer drie kwartier gaar.
De kippensoep mag maximaal 2 uur buiten de koelkast staan. Vervolgens kun je de pan in de koelkast zetten, bedekt met vershoudfolie, óf je kunt de kippensoep overgieten in één of meerdere bewaarbakjes. Bewaar de kippensoep nu maximaal twee dagen in de koelkast voordat je deze weer opwarmt en opeet.
Gebruik extra groenten. Groenten zoals pompoen, bloemkool, (zoete) aardappel, knolselderij, aardpeer en courgette en avocado zijn geschikt. Ook met noten en zaden kan je de soep op een gezonde en lekkere manier rijker (aan voedingsstoffen, goede vetten, vezels en energie) maken. Gebruik peulvruchten.
Voor een heldere bouillon: De bouillon mag niet koken, voor een heldere bouillon moet de temperatuur net onder het kookpunt blijven. Door koken wordt de bouillon troebel. Tijdens het trekken van de bouillon kan een schuimlaag ontstaan.
Laat bouillon nooit koken, maar heel zachtjes trekken zonder deksel op de pan. Door het borrelen van het water emulgeren de vrijgekomen vlees- en viseiwitten met het vet in het water en wordt de bouillon troebel.