Bij K to 12 staat de K voor kleuterklas (Kindergarten) en de 12 staat voor 12 jaar onderwijs (grade 1-12). De hervormingen werden in fases doorgevoerd. Vanaf 2012 geldt de leerplicht vanaf de kleuterklas (Kindergarten). En via K to 12 is het voortgezet onderwijs uitgebreid met een 2-jarige bovenbouw.
Kind vanaf 5 jaar verplicht naar school
Vanaf 5 jaar gaat de leerplicht in. Dit betekent dat uw kind vanaf 5 jaar verplicht naar school moet.
Vanaf 4 jaar mogen kinderen naar de basisschool, vanaf 5 jaar zijn ze verplicht. Niet alleen voor kinderen een grote overstap.
Er zijn 16 verschillende schoolsystemen; ieder Bundesland kent zijn eigen opbouw, waardoor de benoemingen kunnen verschillen. De Kindergarten, ofwel de Kita, is een vrijwillige dagopvang voor kinderen tot zes jaar.
In Duitsland ben je leerplichtig van je zesde tot en met je achttiende. Je moet dus twaalf jaar lang onderwijs volgen, waarvan minstens negen jaar (in sommige deelstaten tien jaar) op een voltijdopleiding, twee jaar mag je deeltijdonderwijs volgen (bijvoorbeeld een beroepsopleiding).
Zo'n veertig procent van de Duitse jongeren bezoekt na de Grundschule de Realschule, vergelijkbaar is met het Nederlandse HAVO.
Studeren in Duitsland is goedkoper dan studeren in Nederland. Zo kent Duitsland geen collegegeld voor opleidingen aan openbare hogeronderwijsinstellingen (bij studies aan privé-universiteiten krijg je wel te maken met kosten). In plaats van collegegeld betaal je wel een zogenaamde semesterbijdrage, de Semesterbeitrag.
De Grundschule begint met de 1e klas, als de kinderen 6 jaar zijn, in het schooljaar dat ze 7 worden. Kinderen die in augustus geboren zijn gaan pas naar school als ze al bijna 7 zijn, tenzij er een gegronde reden is om het kind al een jaar eerder naar school te doen.
Een één is namelijk het hoogste cijfer dat je kunt halen op een Duitse school! De cijfers lopen daar niet van één tot tien, maar van zes tot één. Een zes is dus het allerlaagste cijfer dat je in Duitsland kunt halen, vergelijkbaar met een Nederlandse één, twee of drie.
Leerlingen van 5 tot 16 jaar zijn leerplichtig. Jongeren tussen de 16 en 18 jaar die nog geen startkwalificatie hebben behaald zijn kwalificatieplichtig. Een startkwalificatie is (minimaal) een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 of hoger).
Sommige kinderen kunnen hun ontwikkelingsproces niet in acht jaar doorlopen en hebben extra tijd nodig. Daarom kan de school besluiten een kind een klas over te laten doen. Dit heet ook wel verlengen. Er zijn ook kinderen die sneller dan hun leeftijdgenoten door de leerstof gaan.
Een kind van 4 jaar kan goed zijn evenwicht bewaren en kan hinkelen. Hij kan een kleine bal vangen en hij begint te oefenen met activiteiten als fietsen (zonder zijwieltjes) en rolschaatsen. Hij vindt het erg leuk om te rennen, te springen en te klimmen.
Wie bepaalt of mijn kind blijft zitten of overgaat naar de volgende groep of klas? De school beslist of uw kind overgaat naar de volgende groep of klas. Hier bestaan geen wettelijke regels voor. In de schoolgids staat hoe de school omgaat met overgaan en zittenblijven.
De richtlijn voor strafvordering strafrechtelijke aanpak schoolverzuim, gaat uit van zo'n 100 euro per dag dat een kind van school wordt gehouden. Er geldt een maximum van 600 euro per gezin voor één week en 900 euro per gezin bij twee weken. Bij herhaling van luxe verzuim worden de boetes hoger.
Als uw kind 5 jaar is, moet uw kind ingeschreven zijn op een school. Uw kind is dan leerplichtig. Soms kunt u vrijstelling aanvragen. Dit moet u vóór 1 juli doen, bij de leerplichtambtenaar.
Groep 1 is officieel het eerste leerjaar van de basisschool. Vaak worden dit de jongste kleuters genoemd. Dit zijn over het algemeen kinderen van 4 en 5 jaar. In uitzonderingssituaties mag een kind dat 3 jaar en 7 maanden oud is al naar groep 1 (of groep 0).
Voldoende wil zeggen: 5,5 of hoger.
school → Schule, Schwarm. school → Schwarm, Schule, Universität, Hochschule, Fakultät, Fischschwarm.
Met een vmbo-diploma een Ausbildung doen in Duitsland
In Duitsland bestaat er geen niveau dat precies overeenkomt met het Nederlandse mbo. Jongeren die een beroepsopleiding volgen, doen een Ausbildung (anders dan studenten die een Studium doen).
Het niveau van de Realschule ligt tussen dat van de Hauptschule (lager niveau) en het gymnasium (hoger niveau). Het is in grote lijnen te vergelijken met het vmbo-t/havo in Nederland.
Geen collegegeld
Studeren in Duitsland is goed voor je portemonnee. Je betaalt geen collegegeld, de kosten voor levensonderhoud zijn vaak laag en je kunt je Nederlandse studiefinanciering gewoon meenemen.
In Duitsland ben je leerplichtig van je zesde tot en met je achttiende. Je moet dus twaalf jaar lang onderwijs volgen, waarvan minstens negen jaar (in sommige deelstaten tien jaar) op een voltijdopleiding, twee jaar mag je deeltijdonderwijs Page 2 Duitsland Instituut volgen (bijvoorbeeld een beroepsopleiding).
Diplom (Fachhochschule)
Vergelijkbaar met: een bachelor in het hbo (NLQF 6/EQF 6). Duur van de opleiding: 3,5 tot 4 jaar. Soort onderwijs: hoger beroepsonderwijs.