Want waar de döner kebab zijn oorsprong in Turkije vindt, is de döner die in Nederland zo geliefd is in Berlijn uitgevonden. Döner in de vorm van een broodje met sambal en knoflooksaus, dat kennen ze in Turkije namelijk niet.
Het is een van oorsprong Turks gerecht, dat geïntroduceerd werd in Europa in de Duitse hoofdstad Berlijn door een Turkse migrant.
Doner kebab of döner kebab is een gerecht van Turkse oorsprong, gemaakt van vlees dat op een verticale rotisserie wordt gekookt. Gekruid vlees dat in de vorm van een omgekeerde kegel is gestapeld, wordt langzaam op de rotisserie gedraaid, naast een verticaal kookelement.
Shoarma is een gerecht uit het Midden-Oosten en wordt in die landen gespeld als “Shawarma”. Dit komt van het Turkse woord “”çevirme” wat draaien betekent. Traditioneel gezien wordt het gemaakt van lam of schaap, maar zijn er ook veel variaties met kip en kalf.
Griekse kofta zijn een heerlijke kruising tussen een gehaktbal en een kebab. Ik maak ze met gehakt en veel geurige kruiden, bereid op spiesjes en geserveerd met extra's zoals een overheerlijke tzatziki. Had ik al gezegd dat ze snel en gemakkelijk te maken zijn?
Köfte, kafta, kofta, kefta, kefte, keftedákia: het zijn allemaal woorden voor ongeveer hetzelfde gerecht. 'Gehaktballetjes' of platte burgertjes van gemalen rund- of lamsvlees die in het Midden-Oosten, Turkije en Griekenland worden gegeten.
Er zijn zeker genoeg goede souvlatzidika (souvlaki-tenten) in Athene die kalamaki, kebab, gyros en meer serveren . En dan zijn er nog de legendarische locaties, de zogenaamde specialisten, die het gerecht elk op hun eigen unieke manier hebben geperfectioneerd.
De oorsprong van Tzatziki ligt niet in Griekenland maar in het oude Turkse Rijk waar een broertje van deze saus Caçik nogsteeds erg geliefd is. Traditionele Tzatziki wordt gemaakt met volle yoghurt, knoflook en komkommer.
De naam komt van het Griekse γύρος (gyros, 'cirkel' of 'draai'). Het is een calque van het Turkse döner, van dönmek, wat ook 'draai' betekent.
Veelgebruikte en kenmerkende producten in de Griekse keuken zijn olijfolie, kruiden en groenten, granen, wijn, diverse vleessoorten, waaronder pluimvee, konijn, lams- en varkensvlees, rundvlees en vis. Andere typische ingrediënten zijn kaas, aubergine, courgette en yoghurt. Veel desserts bevatten noten en honing.
Hoewel de Turkse en Griekse keuken veel overeenkomsten vertonen, zijn er ook duidelijke verschillen in smaken, ingrediënten en kookmethodes. Deze verschillen benadrukken de unieke culinaire tradities van beide culturen.
Oorspronkelijk komt gyros uit Griekenland. Het vlees wordt eerst gekruid met gyroskruiden en vervolgens aan een verticaal draaiende spies gegrild. Dit is dezelfde bereiding als döner en shoarma. Net als döner en shoarma, betekent gyros 'draaiend'.
Er bestaat enige verwarring over het verschil tussen kebab en döner. Kebab is een algemeen begrip dat verwijst naar gegrild vlees dat wordt geserveerd in een pita-broodje of op een plaat. Döner is echter specifiek het vlees dat gegrild wordt op een spit en geserveerd wordt in een döner kebab.
Een eeuwenoud gerecht
De döner kebab ontstond circa de 11de eeuw. Rondtrekkende nomaden in Anatolië, het latere Turkije, roosterden in die tijd hun vlees aan een spies boven het vuur. Door het horizontale spit rond te draaien gaarde het vlees aan alle kanten. Döner betekent dan ook letterlijk draaien.
Het verhaal van de snack begint in 2003 en bij de Kaapverdische kapper Nataniël Gomes. De kapper vroeg bij de Rotterdamse pitazaak El Aviva om een bakje friet met shoarma, sambal en looksaus. De baas van de zaak, Dervis Bengü, doopte de snack direct 'kapsalon' - naar het beroep van Gomes.
De naam gyros komt van het Griekse woord guros, wat 'draaien' betekent. De naam verwijst naar het vlees zelf, met name de manier waarop het op een rotisserie wordt bereid. Gyros werd voor het eerst naar Griekenland gebracht aan het begin van de twintigste eeuw door Armeniërs en Grieken die als vluchtelingen uit het Ottomaanse Turkije vluchtten.
Moussaka is een traditioneel Turks gerecht, maar als je hem in West-Europa bestelt, krijg je meestal de Griekse variant.
Sommige Griekse gerechten zijn afkomstig uit de Ottomaanse keuken , die invloeden uit de Perzische, Levantijnse, Arabische, Turkse en Byzantijnse keuken combineert: meze, kadaifi, halva en loukoumi.
Oorspronkelijk een simpele meze van yoghurt, walnoot en azijn, verschillende variaties ontwikkeld in de loop van de tijd. Cacik, dat ook kan worden gezien als een komkommertarator, wordt verondersteld van Turkse oorsprong te zijn .
Cacık wordt bereid met yoghurt, knoflook, komkommer, olijfolie en kruiden en is zowel qua receptuur als etymologisch nauw verwant aan het Griekse tzatziki. Aan cacık worden echter ook andere ingrediënten toegevoegd, zoals munt, oregano of paprika.
Echte Griekse yoghurt is yoghurt die op een speciale manier wordt gemaakt in Griekenland. Alleen die yoghurt mag Griekse yoghurt heten. Anders noemen we het yoghurt Griekse stijl en deze heeft meer gelijkenissen met gewone yoghurt.
Gyros is een typische Griekse lekkernij die afgeleid is van de Turkse döner kebab. Gyros wordt door de Grieken gezien als een fastfoodgerecht, maar laat je hierdoor zeker niet weerhouden. Buiten dat het goedkoop is, is dit gekruide varkensvlees – dat aan een grote spies gegrild wordt – ook nog eens heel lekker.
De Griekse keuken staat bekend om de nadruk op magere eiwitbronnen. Vis, vooral in kustgebieden, is een gebruikelijke keuze. Gegrilde zeevruchten, zoals octopus en sardines, zijn een delicatesse. Gevogelte, zoals kip en kalkoen, is ook populair.