Vitamine D (colecalciferol) zorgt voor de opname van kalk en fosfaat uit het voedsel. Kalk en fosfaat zijn nodig voor een goede opbouw van botten en gebit. Het is te gebruiken bij vitaminegebrek en bij botontkalking.
Calcium (kalk) is een mineraal. Het is de bouwsteen voor de aanmaak van botweefsel. Calcium is dus belangrijk voor de opbouw en het onderhoud van je botten en je gebit. Verder heb je het ook nodig voor een goede werking van je zenuwen en spieren.
Het effect van kalk op het lichaam
Op zich is kalk niet ongezond of gevaarlijk. U hoeft zich dus geen zorgen te maken als u hard water drinkt of het gebruikt om koffie of thee te bereiden. Calcium is zelfs een belangrijk mineraal voor de opbouw van botten en tanden.
De mineralen calcium (kalk) en magnesium bepalen de hardheid en zijn noodzakelijk voor de mens. Je botten worden er sterk van en je verteringssysteem werkt door kalk ook beter. Bovendien kan magnesium helpen tegen hart- en vaatziekten.
Kalk kan geen kwaad
Laat ons u meteen geruststellen: het kan helemaal geen kwaad om hard water te drinken. Hard water bevat dan wel opgeloste kalk, maar dat is niet schadelijk voor uw lichaam. Kalk bevat veel calcium, een mineraal dat zelfs gunstig is voor de gezondheid.
Kalk in het water
Door de hoeveelheid kalk in het harde water raakt de huid en uw haar geïrriteerd en kunnen vocht en oliën niet meer goed doordringen. Kalk mengt zich tevens met de natuurlijke oliën van uw haar, waardoor het er vettig en futloos uit kan zien.
Flessenwater is niet gezonder dan water uit de kraan. Maar veel mensen verkiezen de smaak van flessenwater, omwille van het chloorluchtje van leidingwater. Flessenwater is wel veel duurder en de flessen zorgen voor een gigantische afvalberg.
Om uw botten sterker te maken is het belangrijk om elke dag minstens 30 minuten te bewegen. Dit kan van alles zijn, zoals wandelen, fietsen of sporten. Veel bewegen zorgt ervoor dat er meer bot gemaakt wordt door uw lichaam. Ook oefent u zo uw spieren, die ook sterker worden.
Voedings middelen of gewoonten die een negatieve invloed hebben op botontkalking. Teveel (dierlijke) eiwitten. Des te meer dierlijke eiwitten, des te hoger de uitscheiding van calcium. Iemand die veel dierlijke eiwitten eet heeft dus een veel hogere calciumbehoefte.
Calcium zorgt voor sterke botten. Heeft u een tekort aan calcium, dan haalt uw lichaam deze stof uit uw botten waardoor de botdichtheid nog sneller afneemt. Voldoende calcium is dus erg belangrijk. Calcium krijgt u binnen door uw voeding; vooral zuivelproducten zoals melk, kaas en yoghurt bevatten veel calcium.
Een tekort aan calcium kan daarom resulteren in tintelingen of een doof gevoel in je mond, vingers of tenen. Andere symptomen van een calciumtekort zijn extreme vermoeidheid en een droge, jeukende huid. Krijg je te weinig calcium binnen via je dagelijkse voeding? Vul je calciuminname dan aan via een calciumtablet.
Drink voldoende water, want een te hoog calciumgehalte kan nierstenen veroorzaken en je nieren beschadigen. Neem zeker geen voedingssupplementen met vitamine D op eigen houtje. Deze middelen kunnen het teveel aan calcium in je bloed soms nog verergeren.
De voeding in Nederland levert gemiddeld zo'n 1.000 mg calcium per dag. Het grootste deel (60-70 %) is afkomstig van zuivelproducten zoals melk, karnemelk, vla, yoghurt en kaas. Daarnaast komt calcium ook voor in groente, noten en peulvruchten.
Voor calcium volstaat het om 500 mg tot 1g per dag in te nemen. Hogere dosissen kunnen obstipatie veroorzaken. Aangezien de afbraak van het bot 's nachts het grootst is, kun je dit het beste 's avonds innemen.
Symptomen van een teveel aan vitamine D zijn hartritmestoornissen, mentale stoornissen en verward-zijn, pijn, conjunctivitis (oogbindvliesontsteking), anorexia (geen eetlust), koorts, rillingen, dorst, braken en gewichtsverlies.
Er heerst soms het idee dat er te veel kalk in het kraanwater zit en dat je dat kunt verwijderen door water te koken. Helaas werkt dat niet helemaal zo. Als je water kookt verdampen er watermoleculen, maar de mineralen, zoals kalk, blijven juist achter.
Eén kopje koffie veroorzaakt een verlies van 5 mg calcium. Dat betekent niet dat men geen koffie meer mag gebruiken, maar bij dreigende osteoporose is het beter om niet meer dan acht koppen per dag te drinken.
denosumab. Denosumab remt de botafbraak en versterkt de botten. Artsen schrijven het voor bij botontkalking (osteoporose) en bij sommige vormen van kanker waarbij botverlies optreedt of een grote kans op botbreuken bestaat.
Fruit is goede voeding om osteoporose te voorkomen
Vijgen (1000 milligram calcium) Abrikozen (450 milligram calcium) Dadels (350 milligram calcium) Appels (250 milligram calcium)
Blauwe bessen: Een portie van 100 gram bevat 35 procent van je dagelijkse vitamine C-behoefte. Ze bevatten bovendien koper, zink, calcium en vitamine A.
Osteoporose is niet te genezen, omdat het lichaam geen nieuw bot meer aanmaakt na het 30ste à 35ste levensjaar. Maar het afbraakproces van het bot is wel te vertragen, met medicijnen. Zo kun je dus voorkomen dat het snel erger wordt. Extra calcium en vitamine D nemen en meer bewegen helpen ook.
Als we ouder worden, wordt er meer bot afgebroken en minder bot aangemaakt. Dit is normaal. Wordt er extra veel bot afgebroken en heel weinig opgebouwd, dan is dit botontkalking. Door botontkalking kunnen botten nog sneller breken.
Winnaar van De Gouden Kraan
Het Oostenrijkse water kwam met een 7,8 als winnaar uit de bus. Het Nederlandse kraanwater eindigde met een 7,1 op de tweede plaats. De deskundige jury beoordeelde het water op verschillende aspecten, zoals smaakintensiteit, mondgevoel en afdronk.
Gewoon kraanwater bevat een enorme hoeveelheid stoffen en organismen, zoals bacteriën. Hoewel veel bacteriën in kraanwater onschadelijk zijn voor gezonde mensen, kan kraanwater besmet zijn met bacteriën die gezondheidsrisico's inhouden. Het inslikken van die bacteriën kan leiden tot levensbedreigende situaties.
Bar-le-Duc valt onder de categorie “zwak mineraalhoudend mineraalwater” met ten hoogste 500 mg/l. Dit geldt voor de meeste mineraalwaters in Europa. Daardoor is Bar-le-Duc mineraalwater zeer geschikt voor de bereiding van babyvoeding en mag het gedronken worden bij een zoutarm dieet.