Bij het branden van kaarsen komen giftige stoffen vrij. Een kaars brandt op een relatief lage temperatuur, waardoor er fijnstof zoals roet vrijkomt. Fijnstof zie je niet, maar het kan wel schadelijk zijn voor je gezondheid. Het kan leiden tot astma of andere luchtwegproblemen.
Bovendien kan het leiden tot bepaalde allergieën, astma en kanker. Ga daarom op zoek naar kaarsen op basis van natuurlijke ingrediënten, zoals bijenwas, koolzaadwas, raapzaadwas of sojawas.
Helaas kleven er best wat nadelen aan waxinelichtjes. Het kaarsvet is een bijproduct van petroleum en zorgt voor giftige stoffen in huis. Dat is schadelijk voor het milieu en uzelf. Daarnaast moet de huiskamer vaker worden gewit, gaan ze maar kort mee en is er uiteraard brandgevaar.
Het vrijkomen van benzeen en formaldehyde kan irriterend zijn voor de ogen en longen, vooral wanneer er veel kaarsen tegelijk gebrand worden. Ook kun je door VOS last krijgen van duizeligheid, hoofdpijn en vermoeidheid.
Paraffine is een koolwaterstofmengsel dat o.a. wordt gebruikt om kaarsen of zalf van te maken. Het wordt gewonnen uit aardolie. Paraffine is niet giftig, maar wel gevaarlijk als het gegeten wordt.
De meeste geurkaarsen bevatten paraffine, dat is afgeleid van aardolie, steenkool of schalieolie. Wanneer paraffine wordt verbrand laat het giftige stoffen in de lucht vrij, waaronder aceton, benzeen en tolueen: stuk voor stuk stoffen waarvan bekend is dat ze kankerverwekkend kunnen zijn.
Doof de kaarsen als je gaat slapen of de kamer verlaat. Brand nooit een kaars in de buurt van spullen die brandbaar zijn. Houd brandende kaarsen uit de buurt van meubels, gordijnen, ontvlambare decoratie etc. Houd brandende kaarsen uit de buurt van kinderen en huisdieren.
Echt goede kaarsen hebben minimaal 20 branduren. Waxinelichtjes, die slechts enkele uren halen, kunnen dan ook niet beschouwd worden als kwalitatief goede kaarsen. Veel kaarsen die als budgetkaars bekendstaan, komen vaak niet eens aan tien branduren in totaal.
Plaats kaarsen nooit op een brandbare ondergrond of in de buurt van brandbare materialen. Plaats de kaars (ook een afgevuld glas) op een onbrandbare onderzetter. Boven de 28 graden Celsius kan de kaars gaan smelten (vervormen). Plaats de kaars in de zomer dus niet in de volle zon of in een serre waar de zon op staat.
We zetten niet voor niks kaarsen aan wanneer we willen ontspannen of een romantische avond willen beleven. De heerlijke, natuurlijke geuren en het kaarslicht zorgen voor pure ontspanning en zorgen voor rust. Ook zijn geurkaarsen perfect om minder fijne luchtjes uit je huis te verdrijven of te camoufleren.
Het is beter om een geurkaars niet langer dan 3 uur te laten branden. De gesmolten was blijft ook na het uitblazen nog lang nageuren en te hoge temperaturen kunnen nadelig zijn voor de kwaliteit van de geur. Elke keer als je de kaars aan hebt, laat de kaars branden totdat de bovenkant van de was geheel gesmolten is.
Waxinelichtjes produceren ongeveer 20 Watt warmte. Om een warmte van 1000 Watt te evenaren, zijn ongeveer twintig waxinelichtjes nodig. Hiermee is een ruimte wel op temperatuur te houden, maar om een volledig ruimte op te warmen is dit niet genoeg.
Productbeschrijving. De anti tabak Air Wick kaars verwijdert de geuren van tabak en parfumeert de lucht met een delicaat vleugje van fruit en bessen. Bevat 70% natuurlijke was. Kaars brand tot 35 uur.
'Kaarslicht staat symbool voor de verbinding tussen hemel en aarde en wordt dan ook gebruikt om doden te gedenken. Een kaars aansteken is een middel om concreet wat te doen met iets wat zo onzeker, vaag en ongrijpbaar is als de dood. Het maakt het gemis van een dierbare tastbaar.
Het branden van een kaars
Een kaars wordt aangestoken door met een vlam de pit zodanig te verhitten dat het daarin aanwezige kaarsvet smelt, verdampt en ontbrandt. Door de warmte van deze kaarsvlam zal het kaarsvet onder de pit gaan smelten.
Een brandende kaars genereert warmte. Als kaarsen te dicht bij elkaar staan, kan er erg veel warmte ontstaan, waardoor de kaarsen smelten of krom trekken. We raden u aan de kaarsen op voldoende afstand van elkaar te plaatsen: een afstand van ongeveer 10 cm is het minimum.
Gebruik bij elke kaars (ook bij kaarsen in kaarsenhouders) een onbrandbare onderzetter. Het liefst een onderzetter met opstaande rand, mocht er toch kaarsvet naar beneden druipen. Voor bepaalde kaarsen is een kandelaar ook zeer geschikt hiervoor.
De meeste kaarsen die je brandt, worden gemaakt van paraffine. Paraffine is een bijproduct van olieraffinage. Nadat de benzine, kerosine en diesel eruit gehaald zijn blijft onder andere een dikke, vettige massa over. En daar kun je kaarsen van maken.
* Gebruik de deksel van de kaars als onderzetter zodat de ondergrond niet te heet kan worden of beschadigd. * De large jars bevatten de meeste geurolie, dus van alle jars geven zij de meeste geur af. * Hoe groter de pool kan worden hoe meer geur de kaars afgeeft.
Houd het lontje kort
Gelukkig bestaat er dus een trucje om kaarsen te kunnen branden zonder dat daar al teveel fijnstof bij vrijkomt. Dit doet u door elke keer voor u een kaars aansteekt, een stukje van de lont af te knippen. Hoe langer de lont namelijk is, hoe meer roet, en dus fijnstof, deze produceert.
Tuit je lippen en blaas.
Blaas snel door de opening tussen je lippen. Het is belangrijk om een dunne luchtstroom te creëren die de kaars in één snelle vlaag zal doven. Blijf blazen totdat de vlam volledig is gedoofd. Als de vlam sputtert maar niet uitgaat, dan blaas je er misschien niet direct genoeg op.
De eerste kaars met lont
De Egyptenaren gebruikten in 3000 v. Chr. al kaarsen met lont, maar het zijn de Romeinen die vaak worden aangewezen als de eerste echte gebruikers van kaarsen met een lont. Zij dompelden opgerolde papyrus herhaaldelijk in talg of bijenwas.
Bijenwaskaarsen produceren negatieve ionen die helpen tegen bacteriën, schimmel, stof en virussen. Negatieve ionen vitaliseren de lucht. Je zou ze kunnen omschrijven als vitaminen in de lucht.
Kaarsen gemaakt van stearine kun je eten. Stearine is dierlijk vet. Doordat je lichaam 37 graden is, wordt het kaarsvet niet keihard. Het blijft soepel en daardoor poep je het na een tijdje gewoon weer uit.