Rekening houdend met de maandvooruitzichten voor de gezondheidsindex wordt verwacht dat de vier volgende spilindices ook overschreden worden in 2022 en 2023. Spilindex 120,73 zou bereikt worden door de afgevlakte gezondheidsindex in oktober 2022.
In juli 2022 werd de spilindex opnieuw overschreden. Daardoor stegen de lonen in onze sector in september 2022 met 2%. Het Planbureau voorspelt in zijn meest recente prognose de vier volgende momenten waarop de spilindex zou overschreden worden.
In april 2022 is de spilindex overschreden. De nieuwe spilindex is 118,36. De nieuwe verhogingscoëfficiënt vanaf 1 juni 2022 is 1,8845. Deze verhogingscoëfficiënt wordt gebruikt voor de berekening van de wedde en veel toelagen en vergoedingen.
Eind juli 2022 is de spilindex overschreden. Hierdoor stijgen: de sociale uitkeringen (zoals pensioenen, werkloosheidsuitkeringen…)
De gezondheidsindex stijgt in augustus met 1,33 punt en bedraagt 123,68 punten tegenover 122,35 punten in juli. De afgevlakte gezondheidsindex bedraagt in augustus 119,39 punten. De volgende spilindex voor het openbaar ambt en de sociale uitkeringen is vastgelegd op 120,73 punten.
De groeivoet van de zgn. 'gezondheidsindex' - die onder meer gebruikt wordt bij de berekening van de indexering van lonen, sociale uitkeringen en huurprijzen - zou in 2022 gemiddeld 9,1% en in 2023 7,0% bedragen, tegenover 2,01% in 2021 en 0,99% in 2020.
Alles hangt af van het paritair comité waar jouw werkgever onder valt. Om te weten of jouw loon geïndexeerd wordt, moet je dus eerst weten tot welk paritair comité je behoort.
De automatische aanpassing van de lonen aan de index is niet bij wet maar via sectorale cao's geregeld. Daarom wordt de indexering niet voor iedereen op hetzelfde moment doorgevoerd. In sommige sectoren worden de lonen op vaste tijden aangepast aan de index. Dat verschilt van sector tot sector.
Je moet rekening houden met de gezondheidsindex die wordt gepubliceerd in de maand waarin de huur wordt geïndexeerd. De startindex (ook wel basisindex genoemd): deze komt overeen met de index van de maand voorafgaand aan de verjaardag van het huurcontract.
Vanaf 1 juni 2022 bedraagt de nieuwe verhogingscoëfficiënt 1,8845. Als gevolg hiervan stijgen de brutomaandwedde en ook alle geïndexeerde toelagen met 2%. De coëfficiënt wordt op 1 juni 2022 aangepast in de betrokken rubrieken op Fedweb (Weddeberekening, Bedragen indexeren, Taaltoelage, Haard-en standplaatstoelage).
Loon stijgt met meer dan 10 procent in verschillende sectoren begin januari: “Historisch hoge indexering” Sectoren waar het loon éénmaal per jaar wordt geïndexeerd, stevenen af op een indexering van meer dan 10 procent in januari 2023.
Lonen van arbeiders stijgen aan een vast tempo van 2 procent per jaar. Maar lonen van bedienden en overheidswerknemers stijgen in vergelijking hiermee een stuk forser tijdens de loopbaan. De mate waarin je loon evolueert, hangt zeker ook af van de sector.
Voor de berekening wordt doorgaans het te indexeren bedrag vermenigvuldigd met de eindindex en gedeeld door de beginindex (van referentiejaar en -maand).
Brutowedde. Je brutojaarwedde bereken je door het niet-geïndexeerde jaarbedrag, dat verbonden is aan je anciënniteit (zie weddeschalen), te vermenigvuldigen met de geldige indexeringscoëfficiënt. De geïndexeerde brutomaandwedde krijg je door je brutojaarwedde door 12 te delen.
In principe is een werkgever niet verplicht om een prijscompensatie (inflatiecorrectie) te geven, c.q. volledig door te voeren op basis van de prijsindexcijfers.
Bereikt of overstijgt de algemene index een bepaalde waarde ("de spilindex"), dan worden de lonen en sociale uitkeringen automatisch verhoogd. Dit noemen we de automatische indexering. België en Luxemburg zijn de enige landen ter wereld waar dit automatisme nog bestaat.
Wat is loonindexering? Het principe van loonindexering is eenvoudig: wanneer de prijzen van goederen en diensten boven een bepaalde drempel stijgen (de zogenaamde spilindex), worden de meeste lonen automatisch verhoogd.
Sectoren waar het loon éénmaal per jaar indexeert (vaak vanaf januari), stevenen af op een historisch hoge indexering van meer dan 10% in januari 2023. Dat blijkt uit de maandelijkse inschatting op basis van de macro-economische inflatiecijfers van HR dienstverlener SD Worx.
De contractuele loongroei neemt al geleidelijk toe, zowel door de hoge inflatie als door de krappe arbeidsmarkt. Bedrijven zullen de stijgende loonkosten op hun beurt voor een deel doorberekenen in hun prijzen.
Indexering is het aanpassen van geldbedragen aan een indexcijfer. Vaak betreft dit aanpassing aan de inflatie zodat het reële bedrag gelijk blijft, d.w.z. dezelfde (gemiddelde) koopkracht blijft vertegenwoordigen. De inflatie wordt bijvoorbeeld afgemeten aan de consumentenprijsindex (CPI).
De jaarlijkse indexering van de effectieve lonen van de arbeiders van het PC 111.1&2 en de bedienden van het PC 209 bedraagt 8,14 % in juli 2022.
Om gelijke tred te houden met de evolutie van de index, stijgen op 1 januari de lonen van de bedienden in het aanvullend paritair comité voor bedienden (PC 200). De stijging van de effectieve lonen en minimumbarema's op 1 januari 2022 bedraagt 3,58%.
In 2021 werd de spilindex voor de ambtenaren tweemaal overschreden. Een eerste keer in augustus en een tweede keer in december 2021. Op vier januari 2022 publiceerde het Federaal Planbureau haar vooruitzichten voor de komende maanden.