Volgens onderzoek van het Nederlands Slaapinstituut is dit niet waar, je rust niet uit als je wakker in bed ligt. Het is bekend dat het lichaam hersteld tijdens de slaap en elke slaapfase van de slaapcyclus heeft een eigen functie.
Toch blijven liggen
Dr. Chiara Cirelli, neurowetenschapper aan de Universiteit van Wisconsin, vertelde aan The Atlantic dat er toch echt een verschil is tussen slapen en "quiet wakefullness" zoals met je ogen dicht liggen ook wel genoemd wordt.
Tijdens de slaap woelen we om de bloedcirculatie op peil te houden en hierdoor zijn we ook minder stijf bij het ontwaken. Toch maken mensen zich ongerust als ze hun draai niet vinden in bed en hierdoor de slaap niet kunnen vatten.
Positief effect op je gezondheid
Door af en toe rust te nemen kan het lichaam herstellen van dagelijkse inspanningen. Je spieren ontspannen, je bloeddruk daalt en je ademhaling gaat langzamer. Daarnaast werken je afweersysteem en je spijsvertering beter, waardoor je minder snel ziek wordt.
Oorzaken die veel voorkomen:
Die spanningen kunnen onbewust zijn. Door het gepieker kunt u zich niet goed ontspannen. Lichamelijke klachten, zoals pijn, jeuk, benauwdheid, hoesten of 's nachts moeten plassen. Of zuurbranden, hartkloppingen, nachtzweten (opvliegers), kuitkramp of rusteloze benen.
Tussen 1 en 3 uur: Als je in deze uren wakker wordt dan kan het zijn dat er iets mis is met je lever. Geestelijk gezien kan het betekenen dat je boos bent of veel woede hebt die je niet op een goede manier kan verwerken. Tussen 3 en 5 uur: Op dit tijdstip heb je te maken met je longen.
's Nachts steeds rond hetzelfde tijdstip wakker worden, is niet iets om zomaar te negeren, volgens de traditionele Chinese geneeskunde. Er wordt namelijk gedacht dat elk verschillend orgaan actiever is tussen bepaalde uren. Zo zou elk orgaan zo'n 2 uur lang in de actiefste modus zijn, ook 's nachts.
Hoeveel slaap je precies nodig hebt verschilt van persoon tot persoon. Gemiddeld heb je zo'n 8 uur slaap per nacht nodig. Ikzelf voel me daar heel fijn bij. In een rustige trainingsperiode is 7 uur ook voldoende.
Beweging vormt een belangrijk onderdeel van een goede nachtrust. Het stimuleert de bloedcirculatie, zorgt voor soepele gewrichten en laat de huid ademen. Als je de hele nacht niet zou bewegen, zou je je de volgende morgen totaal niet uitgeslapen voelen en zo stijf als een plank opstaan.
Volgens veel wetenschappers is slapen op je rug ook écht de beste slaaphouding. Dat komt omdat je lichaam in deze positie volledig en goed ondersteund is. Het gewicht van je lichaam wordt dan namelijk volledig verspreid over de oppervlakte van je matras en je rug is dan in de meest natuurlijke houding.
Dreigt iemand zo dronken te worden dat hij alleen nog maar wil liggen is een koele kamer het prettigste. Liggen op de zij om te voorkomen dat iemand bij het overgeven het risico loopt te stikken in zijn eigen braaksel.
Ook omdat je in bed ligt, in een horizontale houding, treedt er vanzelf meer rust en ontspanning op. Maar het is niet dat je hetzelfde effect krijgt als bij een diepe slaap.” Toch is rusten met de ogen toe dus nuttig.
Volgens Hamburger is een gemiddelde nachtrust van vier uur niet gezond, zeker op de lange termijn. "Al voelt iemand zich op dit moment goed genoeg bij minder dan 6,5 uur slaap, dat wil niet zeggen dat diegene geen klachten kan ontwikkelen op de lange termijn."
Door de cortisol (stresshormoon) in je lichaam zal je dus wakker worden. Als je dan rond 3-4 uur wakker wordt gaan we vaak kijken hoe laat het is. Deze lichtbron zorgt naast je alertheid dat je brein een seintje krijgt voor een nieuwe dag.
Een onrustig gevoel ervaar je door het hebben van een snelle hartslag en een hoge ademhaling. Het wordt vaak veroorzaakt door het hormoon cortisol, dat een stofje afgeeft waardoor je energielevel snel toeneemt.
Schrijf op wat je bezighoudt en geef jezelf even de tijd om het te voelen. Daarna leg je je blaadje weg en denk je er niet meer aan. Leg een vel papier en pen naast je bed zodat je dingen die in je opkomen als je net lekker wilt gaan slapen op kunt schrijven en ze kwijt kan raken. Dit geeft ruimte en rust.
Voor jezelf zorgen in een relatie
Doe een ding tegelijk. Probeer volledig in het moment te leven en ervaar wat je voelt. Probeer gedachten niet dwangmatig weg te duwen, maar geef jezelf de mogelijkheid om binnen een rustige omgeving volledig te ontspannen. Neem iemand in vertrouwen.
Wanneer je weet hoe je rust in je hoofd creëert, dan zorg je automatisch voor een verlaging van stress. Hierbij maakt het niet uit of het om keuzestress, om werkstress of een andere vorm van stress gaat. Wie rust in het hoofd heeft kan beter ontspannen. Dat hebben lichaam en geest nodig om van stress te herstellen.
Het ideale tijdstip om naar bed te gaan is tussen 22.00 en 23.00 uur. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 88.000 volwassenen uit het Verenigd Koninkrijk, die bijna 6 jaar zijn gevolgd. Zowel eerder als later in slaap vallen, gaat gepaard met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
Ga sporten en bewegen, overdag of vroeg in de avond. Neem 's avonds geen koffie, andere drank met cafeïne en nicotine. Stop een uur voor het slapengaan met kijken naar tv, tablet, computer en smartphone. Zorg een uur voor het slapengaan voor ontspanning (korte wandeling, warm bad, ontspanningsoefeningen, muziek).
Beperk alcohol en cafeïne (of theïne) tot een minimum. Na 16 uur drinken we best geen koffie of zwarte thee meer. Alcohol zorgt ervoor dat we sneller inslapen, cafeïne daarentegen zorgt ervoor dat we minder snel in slaap vallen. Beide zorgen ervoor dat we over een ganse nacht bekeken minder diep slapen.