Definitie. De balanspost vooruitbetaalde bedragen is een vorm van vlottende activa waarbij een onderneming vooruit heeft betaald voor bijvoorbeeld de huur van het bedrijfspand of de rente op een lening.
Vlottende activa zijn de bezittingen van je bedrijf, die relatief eenvoudig zijn om te zetten in contant geld. Vaak wordt aangehouden dat ze binnen een jaar omgezet kunnen worden. Vlottende activa worden ook bedrijfskapitaal genoemd of vlottende kapitaalgoederen.
Aan de debetzijde van de balans (bezittingen) komen dan balansposten zoals: Nog te ontvangen bedragen (bijvoorbeeld rente) Vooruitbetaalde bedragen (bijvoorbeeld verzekeringspremie, huur etc.)
De activa worden, kort gezegd, gevormd door de bezittingen, zoals geldtegoeden, gebouwen, goederen, e.d., en de passiva bestaan uit het eigen vermogen en het vreemd vermogen (geleend geld, schulden), dus de middelen waarmee de activa gefinancierd zijn.
Activa zijn alle bezittingen van een bedrijf of persoon die uitgedrukt kunnen worden in een geldwaarde. Je vindt deze boekhoudkundige term op de balans en de winst-en-verliesrekening.
Verschil activa en passiva
Activa zijn bezittingen en passiva zijn de schulden van een onderneming. Hoeveel zakelijk geld jouw bedrijf volgens de balans heeft staat op de activazijde. Daarnaast is op de passivazijde te zien wie de eigenaar van dat geld is.
Wat is activa en passiva op je balans
De activa bevat al je bezittingen, zoals je bedrijfspand, voorraden, vervoersmiddelen, maar ook het nog te ontvangen geld (debiteuren).
Vlottende passiva zijn kortlopende schulden met een maximale aflossingstijd van een jaar. Onder vlottende passiva valt bijvoorbeeld de te belastingbetalingen, leverancierskrediet, de crediteuren en bankkrediet.
Passiva - Wat zijn passiva? Passiva zijn het eigen vermogen en de schulden van een bedrijf of persoon. Ze laten zien hoe een bedrijf of persoon gefinancierd is. Je vindt deze boekhoudkundige term op de balans en de winst-en-verliesrekening.
Op je balans zie je voorraad onder je vlottende activa staan. Dit betekent dus eigenlijk dat voorraad bestaat uit goederen die "vlot" weer weg zijn, of in geld omgezet kunnen worden. Werk je met voorraad dan is het belangrijk een goede en complete voorraad administratie bij te houden.
Toch wordt vooruitbetaald geld wel als een bezitting gezien, want het geld is al betaald en de prestatie hebben we nog tegoed. Er is hier dus sprake van een vordering. Deze vordering is niet in de vorm van geld, maar in de vorm van een dienst die we tegoed hebben.
Een balans heeft een linker- en een rechterkant. De linkerkant is de activa- of debetzijde. Aan deze kant staan je bezittingen, zoals bijvoorbeeld geld, goederen of debiteuren, mensen die nog geld aan jou moeten betalen. Aan de rechterkant staat de passiva-, of creditzijde.
De passivazijde op de balans bevat de vermogensopbouw die hierbij hoort. Voorbeelden van passiva: eigen vermogen (reserves), vreemd vermogen (crediteuren, voorzieningen en leningen).
Activa welke regulier langer dan 1 jaar op de balans van een onderneming staan worden aangeduid als vaste activa, als vlottende activa worden alle zaken beschouwd welke over het algemeen binnen de termijn van 1 jaar in geld zijn om te zetten, zoals debiteuren en voorraden.
Op de linkerkant van de balans kun je onder meer de vlottende activa vinden. Dit zijn bezittingen die minder dan 1 jaar binnen de onderneming zijn. Bovendien worden deze activa snel omgezet in contant geld. In combinatie met de vaste activa vormt het de totale activa.
Onder de vlottende activa worden afzonderlijk opgenomen de voorraden, vorderingen, effecten, liquide middelen, en, voor zover zij niet onder de vorderingen zijn vermeld, de overlopende activa.
Je gebruikt de creditzijde om je schulden te boeken en de debetzijde om bezittingen te boeken. De term stamt eigenlijk uit de tijd dat er nog geen rekenmachines waren. Hiermee kon men de positieve en negatieve getallen goed uit elkaar houden.
Het positieve saldo kan als het ware worden gereserveerd voor de toekomst. Maar eigen vermogen kan ook afnemen door een negatief resultaat (verlies), dus als er in een jaar meer kosten zijn dan inkomsten. Eigen vermogen kan ook op andere manieren toenemen of afnemen.
Vaste activa die betrekking hebben op financiële kapitaalgoederen zoals deelnemingen in andere ondernemingen, beleggingen in vastgoed of effecten, hypotheken, leningen op schuldbekentenis, bancaire kredietverlening, en zaken als vorderingen die op lange termijn aan derden (anders dan uit hoofde van een ...
Vaste activa die betrekking hebben op niet-tastbare kapitaalgoederen. Voorbeelden van immateriële vaste activa zijn: concessies voor exploratie van minerale reserves, vergunningen, octrooien, patenten, software, databanken, goodwill.
Het is belangrijk dat de activa en passiva gelijk zijn. Deze moeten bij de belastingaanifte in balans zijn. Zit er een verschil tussen je activa en passiva, kom je niet verder met de inkomstenbelastingaangifte.
In essentie is de liquide middelen betekenis niet meer dan sterk liquide activa. Dat betekent dat dit kapitaal al in geldelijke vorm aanwezig is of in geen tijd in geld kan worden omgezet. Het geld in kas is een liquide middel, maar ook het geld op de bankrekening is een liquide middel.
Het eigen vermogen is een restpost van de activa en het vreemd vermogen. Het eigen vermogen bestaat uit aandelenkapitaal, reserves en niet-verdeelde winsten. Het wordt als een restpost gezien van de afzonderlijke activa minus het vreemd vermogen.
Het vreemd vermogen is opgebouwd uit de verplichtingen of schulden van de onderneming . Bijvoorbeeld leningen bij de bank vallen onder het vreemd vermogen. Vreemd vermogen is onderdeel van de passiva en staat dus aan de credit-zijde op de balans.