Hüttenkäse is rijk aan eiwitten en bevat slechts 3,9% vet. Daarom is Hüttenkäse ideaal als broodbeleg, maar ook als basis voor gezonde en makkelijke recepten. Je kunt er heerlijk mee combineren: op je boterham, in salades, in warme gerechten, bij de borrel of in je toetje.
Hüttenkäse is met stip op één de slankste kaas en bevat zelfs minder calorieën dan “Slankie” smeerkaas (132 calorieën per 100 gram). Dat kaas zoveel calorieën bevat is eigenlijk zonde. Het bevat namelijk veel gezonde voedingsstoffen, zoals eiwitten, calcium, selenium en vitamine B12.
Cottage cheese is hetzelfde als hüttenkäse: een hele jonge ongerijpte kaas. De kaas wordt gemaakt van wrongel, een massa van net samengeklonterde eiwitten uit melk. Bij de normale kaasproductie wordt het wrongel uitgeperst om er zoveel mogelijk vocht uit te krijgen.
Hüttenkäse is een gezonde topper onder de zuivelproducten: Het zit vol goede voedingsstoffen. Het bevat aanzienlijk minder zout en vet dan andere kazen. Er zitten meer eiwitten in dan in kwark, yoghurt en melk.
Kan ik Danone Cottage Cheese in warme gerechten verwerken? Vast en zeker! Met Danone Cottage Cheese kan je heerlijk koken, het is bijvoorbeeld ideaal voor lasagnes of gevulde courgettes. Onder inspiratie vind je tal van recepten, voor koude én warme gerechten.
Als kind at ik altijd graag hüttenkäse (ook wel cottage cheese). Ik had er nog niet echt een goed vegan alternatief voor gevonden, maar dit recept met verkruimelde tofu en sojayoghurt voldoet aan al mijn hüttenkäse cravings! Het is lekker smeuïg en hartig van smaak.
Wat is hüttenkäse? Hüttenkäse, of cottage cheese, is een kwarkachtige kaassoort die wordt gemaakt van wrongel (massa van samengeklonterde eiwitten uit melk). Deze wrongel heeft men laten uitlekken, maar het is niet geperst. Hierdoor blijft er nog wat melkwei in de kaas over en is de kaas smeerbaar.
Hüttenkäse (18 kcal voor 20 gram)
Hüttenkäse is een cottage cheese: een van de meest pure vormen van verse kaas. En deze heel jonge kaas bevat heel weinig vet (3,9%) en levert dus relatief weinig calorieën.
Zuivel. Zure zuivel zoals yoghurt en karnemelk kan wel worden ingevroren, maar verliest dan zijn gladde structuur. Verse kazen zoals roomkaas en hüttenkäse kunnen prima worden ingevroren, ze kunnen zelfs een maand in het vriesvak overleven.
Als je hüttenkäse in de koelkast bewaart, dan kun je de geopende verpakking zo'n vier dagen bewaren. Bij een gesloten verpakking kun je je het beste houden aan het bewaaradvies en de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Vaak staat hier dan ook “na openen beperkt houdbaar”.
Ricotta kun je – afhankelijk van het recept – vervangen door cottage cheese of kwark. Als je het vegan wilt houden, kun je kiezen voor een andere frisse, zachte plantaardige kaas, of dikke plantaardige zuivel. Eventueel kun je ook zelf vegan ricotta maken, zoals deze vegan roomkaas voor de borrel.
Hüttenkäse en cottagecheese zijn twee benamingen voor hetzelfde product. Net als roomkaas en kwark is het een verse kaas die bij de productie geen rijping ondergaat. Het heeft het meeste weg van kwark, omdat de methode van productie bij beide producten ook veel op elkaar lijkt.
De smaak van hüttenkäse lijkt trouwens wel een beetje op die van ricotta: de kaas is korrelig en heeft een frisse smaak. Die korrel heeft te maken met de manier waarop de kaas wordt gemaakt.
Naast gezonde vetten zit de avocado ook vol met vezels, vitaminen en mineralen. Het is een goede bron van kalium, magnesium, vitamine A, B1, B2, B6, C, E en foliumzuur (B11). Vooral het mineraalgehalte is erg hoog: bijna drie keer zoveel als in de meeste andere vruchten. Avocado is ook erg goed voor je huid.
Net als elke kaassoort heeft mozzarella een hoop gezonde eigenschappen. Kaas bevat hoogwaardige eiwitten en is rijk aan vitamine A, vitamine B12 en B12 en mineralen als calcium, fosfor, magnesium, selenium en zink. Je moet met kaas wel in de gaten houden dat je niet te veel verzadigde vetten en zout binnenkrijgt.
Cottage cheese is jonge, ongerijpte kaas. Je kunt het ook kennen als Hüttenkäse. De verse kaas wordt gemaakt van gestremde, magere melk. Cottage cheese lijkt een beetje op kwark, met een korrelige structuur en friszure smaak.
Recepten met cottage cheese
Probeer dan bijvoorbeeld eens plakjes komkommer met hüttenkäse, of maak bijvoorbeeld courgetterolletjes met een vulling van cottage cheese en kruiden. Ook als dressing in een salade kan cottage cheese een heerlijk frisse smaak geven! En wil je een zoete snack wat eiwitrijker maken?
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
5x toch even wat anders
Toch kan je vleeswaren als ham, boterhamworst en kipfilet wel maximaal één keer per dag wel eten. Deze drie soorten vleeswaren zijn namelijk minder vet, alleen bevatten wel zout. Kaas bevat daarentegen veel vetten, dus ook hiervoor geldt niet te veel kaas als je gezond wil eten.
Een portie hüttenkase (cottage) komt overeen met 30 gram.
Hüttenkäse – Hüttenkäse bevat een lage hoeveelheid lactose en heeft daarom een low FODMAP portie. De hoeveelheid lactose kan per merk verschillen, zo bevat deze variant 1,6 gram lactose per 100 gram en deze variant 3 gram lactose. De aanbevolen portiegrootte is 40 gram.