Hoewel standaard dubbelglas zeker een mate van vertraging zal opleveren om binnen te komen is het, net zo min als HR++ glas dat is, officieel geen inbraakwerend glas. Dubbelglas en HR++ glas kunnen uitgevoerd worden met een inbraak vertragende glasplaat als een van de dubbele glaslagen.
Allereerst: dubbel glas is niet per se inbraakwerend. Weliswaar gaat het hierbij om 2 glasplaten, wat het glas iets dikker maakt dan enkel glas, maar het blijven onverstevigde ruiten die makkelijk te breken zijn. Dat de inbraakwerendheid van glas niet wordt bepaald door de dikte, is het tweede misverstand.
Gelaagd glas: veilig en inbraakwerend
Gelaagd glas is ontzettend sterk en kan extra inbraakwerend worden gemaakt door het toepassen van een sterke soort kunststof folie. Hierdoor zal een inbreker niet met een steen, hamer of honkbalknuppel naar binnen kunnen komen.
Een glassoort met een inbraakwerende functie is gelaagd glas. De folie tussen de glasplaten zorgt ervoor dat het glas bij elkaar blijft bij een breuk. Omdat je er niet doorheen kunt vallen weert het inbrekers.
Veruit de meeste buitendeuren zijn afgewerkt met isolatieglas: dubbelglas met HR++ kwaliteit. Dit type glas isoleert en werkt geluiddempend. Bovendien houdt het de warmte binnen en de kou buiten. Dit is zeker in de winter te merken aan de stookkosten.
Subsidie op HR++ glas en triple glas!
Ook dit jaar kunt u als woningeigenaar weer subsidie aanvragen voor isolatiemaatregelen (ISDE) waaronder HR++ glas en triple glas. De subsidie is vanaf 1 januari 2022 zelfs verhoogd! U kunt nu tot ongeveer 30% van de kosten vergoed krijgen.
Matglas biedt de oplossing. Mat glas wordt op verschillende manieren toegepast, maar vaak als er wel lichtinval gewenst is, maar geen ongewenste doorkijk. Denk daarbij aan binnendeuren of tussenwanden. Mat glas is een soort glas waarbij één zijde is gematteerd.
Inbraakwerend glas valt onder gelaagd glas, wat betekent dat de ruit zijn stevigheid niet zozeer te danken heeft aan de dikte, maar aan de inbraakwerende folie te midden van het glas.
Inbraakwerend glas krijgt zijn stevigheid niet door de dikte, integendeel, het hoeft helemaal geen dik glas te zijn. Wel bestaat dit soort glas uit twee glasplaten. Deze zijn verhit waardoor ze worden versmolten met een folie laag ertussen.
HR++ glas isoleert 2,5 keer beter dan oud dubbelglas. Ook leuk en goed om te weten. HR++ glas isoleert beter dan een goed geïsoleerde spouwmuur!
Door de HR++ coating en het veiligheidsglas heeft het een zeer goede isolerende werking, zelfs beter dan gewoon HR++ glas. Door de folie isoleert dit glas ook beter tegen geluid. Het is veiliger in geval van breuk. Het is inbraakvertragend.
Bij weerstandsklasse 2, bepaald overeenkomstig NEN 5096, heeft een gelegenheidsinbreker met gebruikelijk gereedschap in het algemeen ten minste 3 minuten nodig om in de woning in te breken.
Inbraakwerend glas: Wel gelaagd, niet dik
Dit idee klopt niet: Dubbel glas bestaat, in tegenstelling tot enkel glas, dan wel uit twee glasplaten, maar het glas is niet verstevigd. Ook deze ruiten zijn dus, weliswaar minder snel dan enkel glas, makkelijk te breken.
Gelaagd glas is aan te bevelen voor bijvoorbeeld balkonruiten, balustrades, beloopbaar glas en op al die plaatsen waar een kans bestaat dat iemand door het glas (naar beneden) kan vallen. Ook heeft het een geluiddempende en diefstalwerende werking. Gehard glas is ongeveer 5x zo sterk als gewoon glas van dezelfde dikte.
Veiligheidsglas kan gehard of gelaagd glas zijn. In geval van gehard glas moet het glas (verplicht) een stempel dragen met de vermelding (veiligheidsglas). Indien geen gehard maar gelaagd (= met PVB folie tussenin) glas: dan kunt u door een diktemeting ongeveer zien of het een gelaagd glas is.
Glas is een duurzaam product en breekt niet snel, maar als een ruit van gewoon glas toch breekt dan kunnen er gevaarlijke scherven met scherpe randen en openingen in het glas ontstaan. Dit breukgedrag kan leiden tot ernstig lichamelijk letsel zoals diepe snijwonden.
Om het gemakkelijk te maken om te zien of je isolerende glas in aanmerking komt voor subsidie is er een meldcode bedacht. Deze meldcode laat aan de overheid zien wat voor kwaliteit het glas heeft en wat voor merk er exact is geplaatst. Je kan alleen subsidie aanvragen als deze meldcode voor glas er is.
Kies voor het glas met de hoogste isolatiewaarde. Voor bestaande kozijnen is dat HR++ glas. Triple glas isoleert nog iets beter, maar daarvoor moet je ook je kozijnen vervangen. Een lagere isolatiewaarde dan HR++ is zonde, want je bespaart veel meer energie dan met 'gewoon' (ouderwets) dubbel glas.
Gelaagd glas bestaat uit meerdere op elkaar gesmolten glasplaten waar een speciaal folie tussen is geplaatst. Dit folie voorkomt dat het raam uiteenvalt bij een breuk. Gelaagd glas is een verstandige keus tegen inbraak en bezit tevens een hoge isolatiewaarde.
Mat glas is niet al te prijzig. Natuurlijk is de prijs wel afhankelijk van de dikte van het glas, de kleur en of het al dan niet gehard moet zijn. Ook speelt mee in welke afmetingen u het glas wilt.
Dubbel glas HR++ 33.1 - sp - #33,1 is tweezijdig gelaagd glas. Zowel de buiten- als de binnenruit bestaan uit helder gelaagd veiligheidsglas. Deze glassamenstelling wordt veelal toegepast in ramen en deuren.
Bepaal eerst de oppervlakte die je nodig hebt voor het glas. Bij grotere oppervlakten van meer dan 10 m2 heb je een minimale glasdikte van 30 mm nodig. Bij oppervlakten van 3 m2 heb je niet meer dan 24 mm glasdikte nodig. Ten tweede bepaal je de mate van isolatie die je wil hebben.
Als richtlijn kun je aanhouden dat het vervangen van HR++ glas zo een €140 euro per m2 kost. Dit richtbedrag is inclusief alle mogelijke kosten, dus inclusief voorrijkosten van de glaszetter, arbeidsloon, BTW, afvoerkosten voor het oud glas, enzovoorts.
Het verschil tussen HR, HR+, HR++ en HR+++glas
HR+ glas: dubbel glas met coating en een edelgasvulling (U-waarde ± 1.6) HR++ glas: dubbel glas met een verbeterde coating en een edelgasvulling (U-waarde ± 1.2) HR+++ glas of triple glas: driedubbel glas met coating en edelgasvulling.