Het virus is niet aanwezig in sperma, speeksel of bloed. Het papillomavirus wordt vaak al overgedragen wanneer iemand nog maar pas seksueel actief is. Jonge vrouwen met een seksleven worden het meest blootgesteld aan besmettingsgevaar, dat afneemt met de leeftijd.
van alle gevallen van baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door HPV. Het risico op baarmoederhalskanker kan opgespoord worden via het uitstrijkje. Met een speciaal spateltje of borsteltje zal de arts cellen afschrapen uit het vaginale slijmvlies en de baarmoederhals.
Met een zelftest kun je weten of je HPV hebt. Met een uitstrijkje kun je weten of er cellen in de baarmoederhals zitten die veranderd zijn door HPV.
Bijna altijd ruimt je lichaam de HPV-infectie binnen 2 jaar weer zelf op. In sommige gevallen ruimt het lichaam het virus niet op en kan HPV genitale wratten en (op lange termijn) kanker veroorzaken.
Een infectie met het HPV geeft meestal geen klachten. Ook veranderingen aan de cellen van de baarmoederhals leiden niet tot klachten. Een HPV-test toont aan of het virus in het lichaam aanwezig is. Afwijkende cellen zijn alleen met een uitstrijkje te vinden.
Vaak merk je niets van een besmetting met HPV en heb je geen klachten. Meestal ruimt je lichaam het virus binnen 1 tot 2 jaar weer zelf op. Soms gebeurt dat niet. Dan kun je jaren later kanker krijgen.
De meerderheid van de HPV-infecties geven geen klachten en verdwijnen spontaan over een periode van enkele maanden tot twee jaar. Het virus wordt als het ware 'opgeruimd' door ons afweersysteem, net zoals bij een griepvirus.
Het duurt namelijk ongeveer 2 jaar voordat uw lichaam het virus opruimt. Een HPV-infectie is meestal niet erg. Vaak ruimt het lichaam het virus zelf weer op. 80% van de mannen en vrouwen raken in hun leven wel eens besmet met HPV.
Er is wel HPV gevonden. Meestal ruimt je lichaam dit virus zelf op. Als dit niet gebeurt, kunnen de cellen in je baarmoederhals veranderen. Daarom krijg je na 12 maanden weer een uitnodiging voor een uitstrijkje bij de huisarts.
“Inmiddels zijn wetenschappers het eens dat HPV niet alleen wordt overgedragen via seks, maar ook via handen, huid en mond.”
In tegenstelling tot andere Soa's, zoals chlamydia, wordt het HPV-virus minder goed voorkomen door alleen condooms. Het virus kan namelijk op de huid rondom het condoom zitten. Soms zelfs op de billen of de onderbuik. Toch is het raadzaam om altijd een condoom te gebruiken om zo de kans te verkleinen.
Na besmetting met HPV kunnen zich vrij snel, na 2 tot 3jaar, CIN-1- en CIN-2-afwijkingen ontwikkelen. Daarna duurt het lang, minstens 10 tot 15 jaar, voordat zich bij een blijvende HPV- infectie baarmoederhalskanker ontwikkelt. Het duurt dan nog zo'n 4 tot 5 jaar voordat de vrouw klachten krijgt.
Uitstrijkje en zelfafnameset zijn gratis voor u
De zelfafnameset en het uitstrijkje bij de huisartsenpraktijk voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker zijn gratis voor u. Ook het controle-uitstrijkje na 12 maanden is gratis voor u. De overheid betaalt het onderzoek.
De infectie verdwijnt in dat geval na ongeveer 1 jaar vanzelf zonder dat ze ooit werd opgemerkt. In sommige gevallen kunnen de virussen inactief in het lichaam aanwezig blijven zonder symptomen te veroorzaken. De drager kan de infectie dan wel overdragen.
Na de infectie kan de incubatietijd van het virus tussen 1 en 8 maanden duren, maar sommige mensen hebben een resistentie voor het virus opgebouwd en krijgen pas later laesies. Af en toe worden er ook bloedingen, irritaties of jeuk vastgesteld.
Verwekker: Humaan papillomavirus. Incubatietijd: 2-3 jaar tot een hooggradige CIN-laesie, 12-15 jaar naar een cervixcarcinoom. Besmettelijke periode: Hangt samen met de periode waarin de infectie productief is (virusuitscheiding). Symptomen: Een groot deel verloopt onopgemerkt.
HPV en licht afwijkende cellen
Er is HPV gevonden en er zijn licht afwijkende cellen gevonden. Dit is niet ernstig en heeft geen behandeling nodig. Het lichaam ruimt licht afwijkende cellen meestal zelf op. Een nieuw uitstrijkje over 12 maanden is wel belangrijk.
Vaak merk je niets van een infectie en meestal ruimt het lichaam de infectie binnen 1 tot 2 jaar zelf op. Soms gebeurt dat niet, en kan na 10 tot 15 jaar kanker ontstaan. Andere typen HPV, zoals typen 6 en 11, kunnen leiden tot genitale wratten (wratten bij de vagina of penis).
Bij baarmoederhals-kanker gaat het vooral om uitbreiding via het lymfeklieren. Verspreiding via het bloed treedt bij baarmoederhalskanker minder vaak op en dan pas in een zeer laat stadium. Dan kunnen uitzaaiingen ontstaan in de longen, de botten of de lever.
Er is geen medicijn of behandeling om HPV humaan papillomavirus (humaan papillomavirus) op te ruimen. Het duurt meestal 1 tot 2 jaar voordat het virus helemaal weg is. Soms kan uw lichaam het virus niet goed opruimen. U blijft dan veel langer besmet en u heeft een grotere kans op baarmoederhalskanker.
Sterker nog, bijna iedereen krijgt in zijn leven HPV. Het virus is heel besmettelijk. "Het is absoluut niet zo dat mensen met HPV seksueel flink tekeer zijn gegaan. Het virus is echt heel normaal.
Meestal is HPV niet gevaarlijk en gaat het weer over zonder dat je dat merkt. Soms kun je jaren later wel ziek worden. Je kunt bijvoorbeeld baarmoederhalskanker, anuskanker of keelkanker krijgen. Je kunt ook genitale wratten krijgen van HPV.
PAP 1 wil zeggen dat er geen afwijkingen zijn gevonden en u niet het HPV virus heeft. U kunt tot de volgende oproep wachten met een volgend uitstrijkje. PAP 1 HPV positief Het uitstrijkje is normaal.
Hoeveel prikken krijg je bij een HPV-vaccinatie? Voor een goede bescherming heb je 2 vaccinaties nodig, met een halfjaar ertussen. Tot 2022 kregen jongeren vanaf 15 jaar 3 prikken aangeboden. Na advies van de Gezondheidsraad is dit aangepast naar 2 prikken.
U krijgt een uitnodiging als u 30, 35, 40, 50 en 60 jaar bent. Het duurt meestal 10 tot 15 jaar voordat baarmoederhalskanker ontstaat. Daarom is vaker testen niet nodig. In sommige gevallen krijgt u ook een uitnodiging als u 45, 55 of 65 jaar bent.