Hoisinsaus komt qua textuur misschien nog wel het meest in de buurt van oestersaus. Deze smaakmaker is lekker dik en plakkerig. Vergeleken met sojasaus is hoisinsaus minder zout, maar juist zoeter en hartiger.
Hoisinsaus en oestersaus hebben verschillende smaakprofielen, waarbij hoisinsaus zoeter is dan oestersaus. Aangezien dit gewoon een kip en broccoli roerbak is, kun je zeker hoisinsaus gebruiken. Je kunt ook fles teriyaki saus gebruiken of je eigen teriyaki saus maken.
"Hoisinsaus wordt gemaakt van sojabonen, terwijl oestersaus wordt gemaakt van oesters," legde Cromwell uit. "Het zijn twee totaal verschillende smaken, en ik zou niet aanraden om ze met elkaar te verwisselen."
Eet je geen schelpdieren of weekdieren? Vervang oestersaus dan voor hoisinsaus, sojasaus, paddenstoelensojasaus of zoute bouillon. Of gebruik een vegetarische oestersaus. Zo breng je Aziatische gerechten ook heerlijk op smaak.
Tamarindesaus: Als je op zoek bent naar een alternatief met een unieke, zure smaak, kun je tamarindesaus overwegen. Het zal de smaak van hoisin saus niet precies nabootsen, maar kan een interessante draai aan je gerecht geven.
Teriyakisaus
Hoewel de saus iets zoeter en pittiger is dan oestersaus, breng je er veel mee op smaak. Ook dit is een geweldige visvrije toevoeging aan je groente- of rijstgerechten. Proef en voeg eventueel wat zout toe naar smaak.
Hoisinsaus wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen, knoflook, chilipepers, azijn, suiker en diverse kruiden. De saus heeft een rijke, donkere kleur en een complexe smaak met zoete en hartige tonen. Het heeft ook een hint van umami, wat het extra speciaal maakt.
Sojasaus is een makkelijke vervanger voor oestersaus, omdat het een veelvoorkomend basisproduct is in de voorraadkast. Het is ook veganistisch en vegetarisch, waardoor het geschikt is voor mensen die geen zeevruchten eten. Sojasaus is echter zouter en dunner dan oestersaus. Als u het gebruikt in een recept dat om oestersaus vraagt, overweeg dan om suiker toe te voegen om het zoeter te maken.
Oestersaus wordt, zoals de naam al doet vermoeden, gemaakt op basis van oeserextract. De saus heeft bijna een zoetige smaak en is een mooie basis voor vleesgerechten en groentes.
Je kunt de sauzen vervangen, maar de smaken verschillen. Oestersaus heeft een zoete en zoute smaak. Vissaus is zouter en meer umami. Van vissaus heb je minder nodig.
Oestersaus wordt vaak gebruikt als ingrediënt bij het koken en heeft een rijkere en intensere smaak dan hoisinsaus , maar het heeft niet de zoetheid. Als je wilt koken met een vervanger voor oestersaus, werkt hoisinsaus prima als je van een zoete, pittige smaak houdt.
Heb je gekookt met hoisinsaus en is de verpakking nog niet leeg? Bewaar hem dan in de koelkast, waar het een paar maanden duurt voor hij bederft. Kijk, ruik en proef altijd even aan de saus voor je hem weggooit – wellicht is hij langer goed dan de THT-datum aangeeft!
Hoisinsaus is Chinees en gebaseerd op gefermenteerde sojabonenpasta, terwijl teriyakisaus slechts een klein onderdeel sojasaus bevat . Hoisinsaus is daarom veel dikker en zouter vergeleken met zijn Japanse tegenhanger, aangezien teriyakisaus over het algemeen zoeter is. Bovendien is teriyaki niet eens echt Japans.
Over het algemeen kun je een verhouding van 1:1 gebruiken als je oestersaus gebruikt als vervanging voor hoisinsaus, maar het is ook een goed idee om naar smaak toe te voegen als je niet wilt dat de oestersmaak overheerst. Om het zoeter te maken, kun je ook een zoetstof naar smaak toevoegen.
Vandaag de dag wordt zijn Lee Kum Kee Premium Oestersaus gebruikt door Michelin-sterrenchefs, top Chinese koks en gezinnen die dit beschouwen als de enige echte keuze als het om oestersaus gaat.
Sojasaus is een dunne, zoute saus. Het zwarte sausje komt uit Japan en wordt vooral vaak gegeten bij sushi. Sojasaus wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen, tarwe, water, zout en gist.
Sauzen zoals Oestersaus zijn niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Oestersaus kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Het is vooral lekker bij groenten zoals broccoli, champignons en paprika's. Dipsaus: Meng oestersaus met sojasaus en rijstazijn voor een eenvoudige, maar smaakvolle dipsaus voor dumplings of loempia's. Soepen en sauzen: Oestersaus kan ook worden gebruikt als smaakmaker in soepen en sauzen.
De saus wordt niet zelden verward met oestersaus. Alhoewel de twee qua uiterlijk niet veel van elkaar verschillen, gebruik je ze voor heel andere toepassingen.
Oestersaus heeft een zoetige smaak die ontzettend vol en rijk is en veel umami heeft. Juist omdat de saus zo vol met smaak zit hoef je vaak maar een beetje te gebruiken. De saus is perfect in balans door verschillende smaken. Zo zit er ziltige umami in door de oesters en het zoete door de toevoeging van suiker.
Het eerste, meest voor de hand liggende alternatief is tamari. Deze Japanse saus is in principe een soort sojasaus, maar bevat weinig of geen tarwe, waardoor het een geweldige optie is voor degenen die glutenvrij willen of moeten eten. Qua smaak kan je tamari omschrijven als iets rijker en minder zout dan sojasaus.
Oestersaus bestellen | Albert Heijn.
Als alternatief wordt weleens miso, gochujang met vijfkruidenpoeder of Thaise chilisaus met vijfkruidenpoeder gebruikt.
Hoisin is een zoete sojabonensaus uit china gemaakt van sojabonen, rijstazijn, knoflook, rode pepers, suiker, zout en water. De smaak van deze woksaus is zoet, maar om de saus geschikt te maken als woksaus gebruiken we geen pure hoisin saus.
De saus wordt veel gebruikt in de Chinese keuken als marinade voor vlees en in de Vietnamese keuken bij noedelsoep zoals pho. Tip: hij is ook koud lekker als een dipsaus. Recept: kip hoisin salade.