De fjorden maken het ook mogelijk om tot ver in het binnenland te kunnen zeevissen. De fjorden bestaan immers uit zout water. Dus voor de vissers onder ons: je hoeft niet naar de winkel voor een visje maar kunt met gemak een kabeljauw, makreel of koolvis vangen in de fjord!
In de fjorden zwemmen zeehonden, bruinvissen en verschillende soorten vissen. Je kunt er walvissen en orka's tegengekomen. En in de lucht zijn adelaars, papegaaiduikers en andere vogels te zien. Vrijwel iedereen kent het prachtige (en kwetsbare) Great Barrier Reef.
Een fjord is een bepaald type inham in een bergachtige kust, gekenmerkt door steile wanden die door gletsjerwerking zijn uitgesleten. Men zegt zowel de fjord als het fjord.
In deze periode heb je een zeer koude temperatuur en soms neerslag. De hoogste gemiddelde temperatuur in Nordfjorden is 14°C in juli en de laagste is -7°C in januari. De maximale watertemperatuur is 18°C en de laagste watertemperatuur is -1°C.
De kleur van het fjord is opvallend blauw/groen. Dit komt door het smeltwater van de gletsjer. Het fjord wordt omgeven door de bergtoppen van de Jotunheimen.
De fjorden onderscheiden het land van andere berglanden zoals Oostenrijk en Zwitserland. De fjorden maken het ook mogelijk om tot ver in het binnenland te kunnen zeevissen. De fjorden bestaan immers uit zout water.
Kraanwater is overal in Noorwegen veilig om te drinken. Flessenwater uit Noorse bronnen wordt steeds populairder ten koste van frisdranken. Flessenwater wordt voornamelijk verkocht aan mensen die onderweg zijn, niet zozeer als vervanging van kraanwater thuis.
Fjærlandsfjorden, Noorwegen
De fjorden zijn zo kristalhelder en kalm dat het haast lijkt alsof ze van zijde zijn gemaakt. Een van de beste plekken voor een duik in de buitenlucht is Fjærland, een klein dorpje in de buurt van Bergen, waar houten hutten langs de oevers van Fjærlandsfjorden staan.
Het is momenteel vloed in Smalfjord. Zoals je kunt zien in de getijgrafiek, is het hoogwater van 2.7m er om 04:30 en het laagwater van 1.1m is er om 11:10.
De zon schijnt niet overvloedig in Noorwegen. Langs de kust regent het vaak en als het niet regent hangt er veel bewolking. In Karasjok schijnt de zon 1090 uur per jaar en in Oslo schijnt de zon 1632 uur. Kristiansand in het zuiden heeft met 1795 uur het meeste aantal uren zon van Noorwegen.
Het Geirangerfjord met een vermelding op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, en wordt omschreven als mooiste fjord van Noorwegen en misschien is het ook wel het mooiste fjord ter wereld.
De fokkerij, waarbij waarschijnlijk veel inteelt werd toegepast gedurende vele honderden jaren, heeft van het fjordenpaard een ras gemaakt dat zeer uniform is en ook fokvast. Beengebreken komen zelden voor en mits goed verzorgd, kunnen ze gemakkelijk 20 jaar of ouder worden en boven de 30 jaar is ook geen zeldzaamheid.
Je mag overal vissen zolang het maar zout water is. Je hebt daar geen vergunning of visakte voor nodig. Je mag vissen met een hengel of een handlijn , maar niet meer dan 2 hengels of handlijnen per persoon. Let er alleen op, dat je binnen honderd meter van waar een rivier in de zee uitmond, je niet mag vissen.
Fjorden zijn lang geleden ontstaan toen gletsjers diepe dalen hadden uitgeslepen. Deze dalen raakten toen het ijs steeds meer smolt door de zee gevuld. De zee beukt tegen de steile rotsen aan. En daardoor slijt het land steeds verder af.
De fjorden zijn vaak erg diep. Het diepst is de Sognefjord: dat ligt 1.308 meter onder zeeniveau. Dankzij de diepte zijn de fjorden toegankelijk voor grote schepen, zodat je de schoonheid van dichtbij kunt bekijken.
Noorwegen was volledig bedekt met ijs en gletsjers hebben rivierdalen uitgehold tot diepe U-vormige dalen. Wanneer de ijstijd ten einde kwam, smolten de gletsjers geleidelijk aan en werden deze diepe dalen, die wij nu fjorden noemen, gevormd.
Hoe hoog de vloed op een locatie precies is wisselt. Dit komt doordat het water van de aarde niet alleen wordt aangetrokken door de maan, maar ook door de zon. De aantrekkingskracht van de zon is minder sterk dan van de maan omdat de zon verder weg staat.
Een fjord is een door gletsjers uitgesleten dal met steile hellingen. Nadat de gletsjers zich terugtrokken (ook toen al door opwarming) vulden de vaak komvormige (ronde) dalen zich met het stijgende water dat vanaf zee er in vloeide.
Sognefjorden. Sognefjorden is het langste en diepste fjord van Noorwegen.
Er zijn nu 18 stranden met een Blauwe Vlag in Noorwegen. Neem enkele plaatselijke lekkernijen mee voor de perfecte strandpicknick. Vergeet je niet warm aan te kleden - het strand is het hele jaar door toegankelijk!
In het noorden, westen en zuiden grenst het land aan de Barentszzee, de Noorse Zee, de Noordzee en het Skagerrak. Tot het land Noorwegen behoren de eilandengroep Spitsbergen en het eiland Jan Mayen in de Noordelijke IJszee, evenals het eiland Bouvet in de Zuidelijke IJszee.
Het geven van een fooi is hier niet gebruikelijk, de enige plaatsen waar de Noren af en toe een fooi geven zijn kroegen en restaurants als beloning voor uitstekende service. Ook hierdoor is er geen vaste regel hoeveel fooi je moet achterlaten, maar een fooi is doorgaans rond de 5 tot 15% van de totale rekening.
Winnaar van De Gouden Kraan
Het Oostenrijkse water kwam met een 7,8 als winnaar uit de bus. Het Nederlandse kraanwater eindigde met een 7,1 op de tweede plaats. De deskundige jury beoordeelde het water op verschillende aspecten, zoals smaakintensiteit, mondgevoel en afdronk.
Het voordeel in Noorwegen is dat kraanwater gratis geschonken wordt en van prima kwaliteit is. Als je 's avonds uit gaat eten dan mag je voor twee gangen rekenen op 300 tot 600 kronen.