Regenwater kan besmet zijn met bacteriën. Het water dat je hiervoor gebruikt, moet voldoen aan de wettelijke normen voor drinkwater. Een bijkomende zuivering is dus zeker nodig. Die zuivering moet ook goed onderhouden worden om goed te kunnen functioneren.
Als je regenwater drinkt, zul je niet meteen dood neervallen, maar echt schoon is het niet. Er kan op verschillende manieren viezigheid in terechtkomen, legt Van der Hoek uit. Om te beginnen via de lucht. Fijnstof en andere luchtvervuiling, zoals de uitstoot van fabrieken, worden in de lucht door het water opgepikt.
Ja, het is zeker mogelijk om drinkwater te maken van regenwater.
Regenwater kan je perfect drinkbaar maken.Daarvoor moet je het wel eerst zuiveren met filters. Maar er zijn ook andere gebruiksdoelen mogelijk, waarvoor het water minder bewerking nodig heeft.
Aangezien regenwater als bron minder opgeloste verontreinigingen bevat dan grondwater en oppervlaktewater, produceert Hemel(s)Water schoner water dan leidingwater, zo blijkt uit laboratioriumonderzoek van het geleverde water in Ecodorp Boekel.
Regenwater kun je niet zomaar drinken. Hoewel het schoon is als het uit de lucht valt (je wordt immers niet ziek als je in de regen loopt), kan opgevangen regenwater verontreinigd zijn door de vervuiling die er op je dak of in de dakgoot ligt.
Water is hartstikke gezond. Er zitten geen calorieën in en het tast je tanden niet aan. In Nederland kun je het beste water uit de kraan drinken. Verder is er bronwater en mineraalwater te koop, met en zonder koolzuur.
nieuws Regenwater is veilig om het toilet door te spoelen, te poetsen, om de was te doen, de tuin te besproeien of de auto te wassen. Maar het is niet gezond genoeg om te drinken. Gebruik het daarom zeker niet in de keuken, en ook niet om je tanden te poetsen of te douchen.
Ook al kan regenwater in elk huishouden ook tot volledig gezuiverd en veilig drinkbaar water gezuiverd worden veelal zal men regenwater willen gebruiken voor de was, afwas, bad, toilet, ramen wassen, tuin, autowassen... Hetgeen eenvoudig realiseerbaar is.
Regenwater filteren tot drinkwater
Om je regenwater te zuiveren tot drinkbaar water wordt het nog eens verder gefilterd met een keramische filter, een UV-filter en een doseerpomp met chloor. Deze verschillende filters zorgen ervoor dat het water steriel wordt, een nog betere kwaliteit dan kraantjeswater!
Om uw regenton een grondige schoonmaakbeurt te geven, hoeft u enkel het regenwater in uw regenton te lozen en de buitenkant te wassen met een waterslang of zeepwater en een grove borstel (indien toegankelijk) en de binnenkant te reinigen met een hete oplossing of ontsmettingsmiddel voor de tuin.
Een effectieve en veilige manier om water veilig te kunnen drinken is door het te koken. Door water ongeveer 5-10 minuten laat koken worden bacteriën, protozoa en virussen gedood. Deze methode kost wel meer tijd omdat u eerst een vuur moet maken (outdoor) en u een pan of beker nodig hebt waarin u kunt koken.
Stinkend water
Bacteriën die van nature in regenwater aanwezig zijn kunnen zich sterk vermeerderen bij stagnerend water en/of hoge temperaturen en zorgen dan voor omzetting van de organische verontreiniging. Daarbij kan een geur van rotte eieren ontstaan, veroorzaakt door waterstofsulfide (H₂S).
Regenwater noemen we zoetwater, maar het smaakt eigenlijk nergens naar. Zoutwater in de zee, smaakt wel zout. Water neemt de smaak over van wat erin opgelost zit.
Neerslag/regenwater is met een pH van 6-7 zacht ten opzichte van drinkwater. Afgezien van natrium en sulfaationen bevat regenwater niet veel mineralen. Doordat regen de eigenschap heeft om alles wat het onderweg tegenkomt op te lossen, is regen niet geheel zuiver, maar deze vervuiling is wel eenvoudig te verwijderen.
Regenwater kan met behulp van een drijvende aanzuigfilter en een gewone filter voor heel wat aanwendingen gebruikt worden. Voorbeelden hiervan zijn de auto wassen, het huis proper maken, …) Door terugslagkleppen wordt voorkomen dat er regenwater in de drinkwaterleidingen terecht komen.
Regenwater kan je gebruiken in de tuin, om de toilet door te spoelen, voor de wasmachine en om te poetsen. Dat is een slimme keuze, want het is goedkoper dan kraanwater en beter voor het milieu. Maar regenwater is geen drinkwater. Het is niet geschikt om koffie te zetten, te koken of om je ermee te wassen.
Als je regenwater gebruikt voor de wasmachine, heb je minder wasproduct nodig. Voor andere toepassingen zoals drinken, persoonlijke hygiëne en de vaat moet het water van drinkwaterkwaliteit zijn. Daarvoor gebruik je regenwater dus niet.
Voor toepassingen zoals de auto wassen of het gras besproeien hoeft het putwater niet aan de kwaliteitseisen voor drinkwater te voldoen. Zelfs als het water lekker smaakt, en helder, kleur- en geurloos is, kan het zijn dat het niet drinkbaar is.
Regenwater is goed voor je haar
Dat komt omdat er minder kalk in zit. En na een regenbui kan je haar ook ineens gaan golven. Het vocht in de druppels die op je hoofd vallen zorgt voor een natuurlijke krul. Kom je zelfs in quarantaine goed voor de dag!
Over het algemeen vinden planten kraanwater prima, maar worden ze extra gelukkig van regenwater. Dat komt omdat er in ons kraanwater allemaal extra mineralen zitten die niet in regenwater voorkomen en die je plant niet zo veel nodig heeft.
Met regenwater kan er prima kleding worden gewassen. Sterker nog, het is beter dan drinkwater. Regenwater is zacht, bevat geen kalk en is het uitstekend geschikt voor het wassen van kleding.Bijkomend voordeel is dat er ook minder wasmiddel noodzakelijk is.
Spa Blauw heeft een zuurgraad of pH-waarde van 6. Dit is te zuur voor het lichaam. Beter zou zijn een pH-waarde van bronwater tussen de 7,3 en 7,6.Dan komen de pH-waarde Bar Le-Duc en de Ph-waarde Sourcy beter in de buurt.
Mineraalwater en kraanwater zijn even gezond
“Water bevat geen calorieën en tast je tanden niet aan. Maar het beeld dat mineraal- of bronwater gezonder is dan kraanwater is niet juist. Dat idee bestaat wellicht vanwege de mineralen, die soms in grotere hoeveelheden aanwezig zijn dan in kraanwater.
De Keuringsdienst van Waarde ontdekte dat het bronwater van Bar-Le-Duc, samen met Spa èèn van de best verkochte verpakte waters in Nederland, uit dezelfde grondlaag komt als het water wat in Utrecht gewoon uit de kraan komt, technisch gezien is het dus gewoon hetzelfde water.