Niet eten – Gooi deze kazen weg als er schimmel op zit Schimmel dringt bij dit soort kaas makkelijk door in de hele kaas. Harde kaas die vochtig is geworden en naar ammoniak ruikt, kun je ook niet meer eten.
Als een milde kaas, zoals Monterey Jack of American, sterk ruikt, zoals blauwe kaas of Limburger, dan is het tijd om hem weg te gooien. Kazen die van nature scherp zijn, zoals blauwe kaas of Camembert, zullen een sterke ammoniakgeur hebben als ze eenmaal bedorven zijn , vergelijkbaar met kattenurine.
Als een kaas de geur van ammoniak afgeeft, dan is het duidelijk: deze kaas is niet meer goed voor consumptie. Ammoniak is een teken dat de kaas zijn beste tijd heeft gehad en dat bacteriële activiteit de overhand heeft gekregen. Het tweede cruciale aspect is hoe de kaas eruitziet, met name de kleur van de schimmel.
Camembert. De geur van een oud metrostation waar een tiental koeien overnacht heeft: een goed rijpe camembert (bien fait) kondigt zijn aanwezigheid al van verre aan. Een uitstekend teken, zolang de geur van ammoniak maar niet overheerst, want dan heeft de kaas zijn beste tijd gehad.
Probeer die kaas wat lucht te geven. Laat de kaas uitgepakt op kamertemperatuur en de ammoniak zal waarschijnlijk verdwijnen . Als dat niet gebeurt, is de kaas overrijp en heb je een slachtoffer op je handen.
Uw Brie mag niet naar ammoniak smaken, maar het is normaal als u de Brie uit de verpakking haalt als u hem heel licht ruikt. Als die geur echter nog steeds blijft hangen nadat u hem op kamertemperatuur hebt laten komen, is de kans groot dat de Brie niet meer goed is. Eet hem dan niet meer!
Geur Kaas zou normaal gesproken een karakteristieke geur moeten hebben die gerelateerd is aan het type, maar als het zuur, ranzig of naar ammoniak ruikt , is het een teken van bederf. Schimmel Zichtbare schimmel op kaas is een teken dat het bedorven is.
Wanneer kaas een ammoniakgeur begint te krijgen, betekent dit dat de kaas overrijp is of verkeerd is behandeld door de winkel/het distributiecentrum .
Een vervolgtest die dezelfde instelling in maart 2007 uitvoerde met behulp van 'elektronische neus'-sensoren, bevestigde de status van Vieux-Boulogne als 's werelds 'stinkendste' kaas.
Hervekaas of Herfse kaas (Frans: Fromage de Herve) is een (oorspronkelijk) Limburgse oude kaas die sinds de 15e eeuw wordt gemaakt in het Land van Herve. Het vierkante kaasje heeft een indringende geur en wordt daarom (Herfse of Limburgse) stinkkaas genoemd.
De penetrante geur veroorzaakt bij een aantal mensen hoofdpijn. Het optreden van toxische effecten bij inademing is afhankelijk van de concentratie in de lucht en de duur van de blootstelling. Inhalatie van ammoniak tast de slijmvliezen van de ademhalingswegen aan.
Nummer 2: Camembert
Brie en camembert worden nog vaak door elkaar gehaald. Logisch, want ze lijken ook best op elkaar: het zijn beiden kazen van koemelk en komen uit dezelfde streek. Het verschil zit hem in de room. Deze wordt namelijk wél bij de brie toegevoegd, maar niet bij de camembert.
Smaakverandering: Verse Brie heeft een rijke, boterachtige smaak. Als deze smaak licht verandert of te pittig wordt , kan dit een teken zijn van bederf. Textuurveranderingen: Brie-kaas moet een zachte, romige textuur hebben. Als de aanwezige kaas hard, droog of slijmerig wordt, is de Brie waarschijnlijk niet meer eetbaar.
Eet geen zachte kazen zoals feta, brie, camembert of blauwe kaas, of Mexicaanse kazen zoals queso blanco en queso fresco, tenzij op de verpakking duidelijk staat dat het product is gemaakt met gepasteuriseerde melk. Hotdogs en vleeswaren. Vermijd deze tenzij ze worden opgewarmd tot ze stomend heet zijn.
In kleine hoeveelheden is ammoniak normaal en onderdeel van het aromaprofiel van de kaas . Wanneer de ammoniakgeur echter overheersend wordt, duidt dit op een probleem. De kaas is mogelijk te ver gerijpt of verkeerd bewaard. Het eten ervan kan onaangenaam zijn vanwege de scherpe smaak en geur.
Zodra je een nieuwe kaas hebt ontdekt, bewaar je deze in een afgesloten Tupperware-doos . Dit voorkomt dat de geur de rest van je koelkast vult en zorgt er ook voor dat de kaas vrij blijft van andere sterk ruikende items.
Camembert
Een kaascolumnist beschreef een authentieke Camembert als een kaas met een sterke geur van paddenstoelen, en noemde hem ' een vleugje knoflook, boerenerf en rijp wasgoed'.
In een Brits onderzoek werd de Vieux Boulogne verkozen tot meest stinkende kaas ter wereld. Deze kaas wordt nu exclusief gemaakt voor Philippe Olivier, de affineur waarmee wij werken.
De camembert uit Normandië is een Franse kaas en draagt sinds 1983 het label AOC. De Normandische Camembert behoort tot de familie van zachte kazen met een witte korst.
Waarschuwing. Rauwemelkkazen, zoals traditionele ongepasteuriseerde camembert, brengen een hoog risico op voedselgerelateerde ziekten met zich mee . Zelfs gepasteuriseerde, schimmelgerijpte kazen zijn niet zonder risico; ze kunnen besmet raken met Listeria als de kaas niet op de juiste manier wordt behandeld.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Dus als u geen liefhebber bent van sterke kazen, kies dan voor brie. En als u van het type 'hoe lekkerder hoe beter' houdt, kies dan voor camembert .
Volgens het Voedingscentrum kan schimmel op voedsel namelijk giftig zijn. Maar geen zorgen, de zogenaamde schimmelkazen zoals roquefort, gorgonzola en camembert kan je gerust blijven eten.
Als de kaas overrijp is, zal de ammoniakgeur sterk zijn en zal de korst beginnen af te breken . Het zal bruin worden, beginnend bij de randen, en zal een bittere smaak aan de korst hebben. Deze bitterheid zal uiteindelijk ook de pasta beïnvloeden, waardoor de hele kaas onaangenaam wordt om te eten.
Maar waarom zou je niet eens een kleine hoeveelheid smelten in een soufflé van bladerdeeg of in een hartige taart, of misschien over croutons in soep ? Of waarom zou je het niet in filodeegpakketjes wikkelen, samen met wat gehakte walnoten, citroenschil, een snufje kaneel en een klein beetje suiker.