Het slijm zelf heeft al een plakkende functie, maar het schokdempende effect van de substantie zorgt ervoor dat het middel zo goed lijmt. Uit het experiment beschreven in Science blijkt dat de lijm niet giftig is voor "levend weefsel" en bovendien drie keer zo sterk is als andersoortige medische lijm.
Uit het experiment blijkt dat het goedje niet giftig is en drie keer zo sterk is als andere medisch plakmiddel. "Het materiaal is erg sterk, flexibel en compatibel, wat erg nuttig is wanneer je te maken hebt met hart- of longweefsel", vertelt een van de betrokken onderzoekers.
Denk eraan om handschoenen te dragen bij het oppakken van de val, want slakkenslijm bevat e-coli-bacteriën en daar kun je behoorlijk ziek van worden.
Schadelijk voor mensen? De naaktslak is niet schadelijk voor mensen, zolang je hem niet opeet.
Volgens King is slakkenslijm de uitscheiding van een slak. Yum. Het wordt vaak geëtiketteerd als slakkensecretiefiltraat op ingrediëntenlijsten. 'Het bestaat uit eigenschappen zoals glycoproteïnen, hyaluronzuur en glycolzuur, die allemaal al lang bekend staan om de voordelen voor de huid', zegt ze.
Dit stimuleert de vorming van collageen, elastine en het minimaliseert schade door vrije radicalen die zorgen voor huidveroudering en dus helpt bij het verminderen van zichtbare rimpels en fijne lijntjes. Daarnaast heeft slakkenslijm een hydraterende, anti-oxiderende en herstellende werking.
De voet wordt tegelijkertijd gesmeerd met slijm uit klieren aan de onderkant van de slak. Het spul blijft op hun weg als een glibberig spoor achter. Slakken maken dus slijm aan om het kruipen over de grond makkelijker te maken.
Slakken kunnen plantenziekten zoals echte meeldauw, valse meeldauw, verwelkingsziekte en verschillende schimmel- en bacteriële infecties overbrengen. Ze kunnen deze ziekten verspreiden door zich te voeden met de geïnfecteerde planten of ze te besmetten met hun slijmspoor terwijl ze zich verplaatsen.
Infectie door eten groente en fruit
In de uitwerpselen van ratten zitten larven van de longworm, die vervolgens worden opgegeten door (naakt)slakken. Het aanraken van slakken wordt daarom ten strengste afgeraden door de artsen.
Dit gat zie je bij de meeste landslakken en is een ademopening. Als je het gat aanraakt, trekt de slak hem snel in en blijft er niets meer van over. Dit doet hij ter bescherming.
Wat moet je doen als je hond een slak heeft opgegeten? Raadpleeg je dierenarts en ontworm je hond direct. Kies voor een wormenmiddel dat zowel de larven als de volwassen vorm van longwormen doodt. Je dierenarts kan je een wormmiddel adviseren.
Landslakken bijten of steken niet en het slijm is gemakkelijk af te wassen (het zou volgens sommige bronnen zelfs geneeskrachtig zijn en tegen rimpels werken). Kleinere exemplaren en naaktslakken kunnen gevangen worden via lokdozen of bierslakkenvallen; die zijn milieuvriendelijk en goedkoop.
Maak barrières van kippengaas of plastic flessen, of leg knoflook, koffiedik (met cafeïne), schelpengruis, cacaodoppen of eierschalen om kwetsbare planten heen. Let op: cacaodoppen zijn giftig voor honden. Als het kan, woel de grond in het voorjaar om. Zo breng je slakkeneitjes naar boven, waardoor ze uitdrogen.
Slakken zijn gevaarlijk voor honden en katten
De slak kan dus drager kunnen zijn van parasieten zoals longworm die de naam Angiostrongylus vasorum heeft. Deze worm wordt verwarrend genoeg ook wel de Franse hartworm genoemd. De Franse hartworm leeft in de longslagader. De wormen maken een huisdier ernstig ziek.
De naaktslakken (maar ook de huisjesslakken) zijn namelijk vaak besmet met de larven van de dodelijke longworm parasiet. Infectie met longworm kan leiden tot hoestbuien, ademhalingsproblemen, stollingsproblemen, hartklachten en zelfs tot overlijden.
Slakken hebben een hekel aan koper omdat het slijm dat ze afscheiden bij koper voor electrische schokjes zorgt. Koperen ringen kunnen dus helpen. Zaagsel is ook iets waar slakken niet dol op zijn omdat dit hen uitdroogt. Hetzelfde geldt voor koffiegruis, roet, etc.
Zout op slakken: Niet een diervriendelijke manier
Een bekende manier is slakken te bestrijden is met zout. Slakken bestaan voor 80% uit water. Zout droogt de slak uit waardoor hij langzaam crepeert.
Naaktslakken leven 9 tot 12 maanden. Eén slakje kan tot 500 eitjes leggen. Bij vochtig zomerweer en in afwezigheid van natuurlijke vijanden kan dat tot spectaculaire aangroei leiden.
Slakken, mosselen en garnalen kunnen ook geen pijn ervaren. En zelfs een kreeft die schreeuwt als hij in kokend water wordt gegooid, voelt geen zier. Het zenuwstelsel van deze ongewervelde dieren is gewoonweg te simpel. Zo simpel dat ze geen benul hebben van wat er gebeurt.
Muggen zijn berucht als dragers van malaria, honden met rabiës en zoetwater slakken met parasieten. Malaria is verantwoordelijk voor 750.000 sterftegevallen per jaar, Rabiës 35.000 en zoet water slakken voor 10.000 (bronnen verschillen erg in cijfers).
Je zou het niet zeggen, maar ook slakken kunnen gevaarlijk zijn. Een druppeltje van het gif van de gemarmerde kegelslak kan 20 mensen doden.
Slakken zijn echte opruimers. Naast onze planten eten ze ook dode bladeren en dode dieren. Zo smullen ze van een dode regenworm of een andere slak die zijn laatste adem heeft uitgeblazen. En zoals eerder gezegd vormen naaktslakken een lekker hapje voor veel andere dieren.
Niet bij het huisje oppakken
Maar pas op: pak een slak nooit bij zijn huisje op, want dan loop je het risico dat je hem eruit trekt. Gewoon bij het lijfje optillen dus, of eerst op een blaadje laten kruipen en dan oppakken.
Egels, spitsmuizen, maar ook reptielen zoals kikkers, padden, hagedissen, ringslangen en hazelwormen eten namelijk slakken. Zo was de hazelworm 30 jaren een trouwe gast in de Biogroei-tuin. Vogels zoals zanglijsters, spreeuwen, eksters en merels en zelfs kippen en loopeenden kunnen talloze slakken verorberen.
De meeste naaktslakken zijn tweeslachtig, waardoor één naaktslak een paar honderd eitjes per jaar kan leggen! Ze leggen hun eitjes in groepjes van 20 tot 40 op de bodem of onder plantafval. Slechts een paar weken later komt al een nieuwe slak uit het eitje.