Accu's en batterijen: steeds vaker oorzaak van brand Volgens verzekeraars veroorzaakt verkeerd gebruik van elektrische apparaten de helft van het aantal woningbranden. Het grootste risico is het opladen van de batterij of accu. Vooral het 's nachts opladen is gevaarlijk omdat je er dan geen toezicht op houdt.
Laat je telefoon nooit de hele nacht opladen
Veel mensen stoppen voor het slapen hun telefoon in de lader, en halen hem er na het opstaan er weer uit. Hierdoor slijt de batterij snel, omdat je telefoon constant van 99% weer naar 100% gaat. Dit laatste procentje veroorzaakt de meeste slijtage.
Als een apparaat een volle accu heeft en dan toch blijft laden, is er een kleine kans op oververhitting en dus op brand. Daarom is het 's nachts opladen van bijvoorbeeld je smartphone niet verstandig. Je kunt het apparaat beter opladen terwijl je een oogje in het zeil houdt.
Snelladen is ontworpen voor snel opladen, zodat je met een gerust gevoel de deur uit kunt. Het is niet bedoeld voor een volledige oplaadcyclus. Daarom is het niet aan te raden om een snellader op je nachtkastje te gebruiken, om je toestel de hele nacht aan de stroomkabel te laten liggen.
Laad alleen apparatuur op als je wakker bent én thuis bent. "Een telefoon opladen, onder je kussen leggen en lekker gaan slapen is niet verstandig. Dat geldt ook voor andere apparaten zoals powerbanks (accu voor je telefoon) en hooverboards."
Veel mensen hebben hun telefoon op hun nachtkastje liggen, omdat ze hem als wekker gebruiken. Dit is niet slim, want de WHO (World Health Organization) geeft aan dat de straling van elektronische apparaten slecht is voor ons lichaam en de kans vergroten dat je kanker krijgt.
Er zijn geen overtuigende bewijzen dat slapen met je mobiele telefoon naast je bed kanker veroorzaakt. Staat je gsm uit of staat hij in vliegtuigmodus, dan is er absoluut geen risico. Staat je gsm wel aan, dan maakt hij geregeld contact met een zendmast. Maar die straling is verwaarloosbaar.
Met een lading van tussen de 20% en 80% presteren accu's optimaal en kun je de levensduur van je batterij verlengen. De meeste opladers die je krijgt bij aanschaf van je smartphone sluiten zelf de stroomafvoer af wanneer de batterij voor 100% is opgeladen.
Met iPhone 15-modellen heb je mogelijk een limiet van 80% ingeschakeld, waardoor je iPhone niet verder dan 80 procent kan opladen. Als je wilt dat je iPhone verder dan 80 procent oplaadt, kun je geoptimaliseerd opladen inschakelen of laadoptimalisaties uitschakelen.
Uw telefoon laadt wel op maar niet tot 100%
Als je iPhone stopt met opladen bij 80% dan is dat door een nieuwe instelling 'Geoptimaliseerd opladen' die vanaf ISO 13 beschikbaar is. Daardoor laadt de telefoon niet automatische op tot 100% om de levensduur van de batterij te verlengen.
Het aantal laadcycli is beperkt. Gemiddeld kun je een telefoon 800 tot 1000 keer opladen. Maar als je dat slim doet, kun je zorgen dat je batterij langer meegaat. Bijvoorbeeld door je telefoon nooit helemaal op te laden en hem uit de oplader te halen als hij voor 90 procent vol is.
Een oplaadbare batterij kan een bepaald aantal keer opgeladen worden, dit wordt ook wel de laadcycli genoemd. Het aantal laadcycli is per batterij en merk verschillend. Gemiddeld kan een AA of AAA NiMH batterij ongeveer 500 keer herladen worden.
De Mobiele telefoons gaan gemiddeld vijf jaar mee. Om preciezer te zijn: een Android vier jaar en een iPhone 6 jaar. De fabrikanten hebben een korte periode om de smartphone te produceren. Er zit veel stress achter de productie omdat je zo snel mogelijk met de nieuwste technologieën op de markt moet komen.
Laad jouw toestel, tablet of iPod op tijd op.
Er gaan veel geruchten rond dat het beter is om de accu pas op te laden wanneer deze bijna helemaal leeg is. Dit is niet juist! Je kan de accu het beste opladen als de accu rond de 30% á 40% is.
Je telefoon is slim genoeg om geen stroom meer door te laten als de accu vol zit, dus er is geen kans op gevaar door 'overladen', maar een volledig volle batterij staat wel meer onder druk. Toch zijn de batterijen zodanig verbeterd dat het hier ook stiekem niet heel veel uitmaakt. Geen zorgen dus.
De beste manier om de accu op te laden is door het toestel helemaal uit te zetten als deze aan de lader gaat. Op die manier is de accu niet alleen weer sneller opgeladen, maar verklein je ook de kans op oververhitting van de batterij. Dat levert op de lange termijn schade op.
Zorg ervoor dat de batterij niet volledig opgeladen, maar ook niet helemaal leeg is.Een laadpercentage van ongeveer 50% is ideaal. Als je een device voor langere tijd opbergt met een volledig ontladen batterij, kan er een chemisch proces optreden waardoor je de batterij daarna niet meer kunt opladen.
Je kunt twee eenvoudige dingen doen om de batterij te sparen, ongeacht wat je verder met je device doet: de schermhelderheid aanpassen en wifi gebruiken. Je kunt de batterij langer gebruiken wanneer je de schermhelderheid verlaagt of instelt dat de helderheid van het scherm automatisch moet worden aangepast.
Sterker nog: een accu presteert het beste als ze tussen de 20 en 80% van hun laadcapaciteit zitten. Wanneer de accu onder de 20% of boven de 80% zit, neemt de snelheid wanneer de accu laadt af. Waardoor de accu harder moet werken om tot de 100% te komen.
Als je batterijpercentage op 80% zit, functioneert alles dus nog steeds zonder prestatieverlies. Denk er wel aan dat vooral bij oudere modellen een perfect functionerende batterij natuurlijk niet dezelfde prestaties levert als die van een nieuwer model.
Don't 2: Nooit volledig leeg laten lopen
Net zoals helemaal opladen, is helemaal leeg laten lopen ook niet goed. In elke Lithium-ion batterij zit een veiligheidscircuit, die beschermt tegen oververhitting. In geval van nood kan de batterij zichzelf uitschakelen.
Het beste is zelfs om alle elektronica uit je slaapkamer te halen, zodat er geen kans is dat je wakker ligt door de straling! Leg je mobiele telefoon nooit onder je kussen. Ook je mobiele telefoon geeft straling af die je slaap niet ten goede komt.
Ja, een smartphone op je kamer is zeker slecht voor je. Naast dat de telefoon continu straling afgeeft, kan de telefoon je ook afleiden en kan je slechter in slaap komen. Moet je telefoon uit 's nachts om beter te slapen? Idealiter zou je de telefoon 's nachts geheel uitzetten en wegleggen.
Daarnaast zendt een smartphone straling uit. Doordat deze straling aanwezig is in de slaapkamer, kan het gevolgen hebben op uw slaapkwaliteit. Met name de stralingen van het draadloos netwerk zijn erg schadelijk. Om deze reden is het dus geen goed idee om 's avonds uw smartphone in bed mee te nemen.