Is het een probleem dat de frituurpannen de hele dag aanstaan wanneer je open bent? Je zult wel goed zitten. Het is een best practice, maar het is absoluut geen groot probleem om de frituurpan 's nachts aan te laten staan.
Laat de pan staan
Je kunt struikelen, of de brandende vloeistof kan over de rand van de pan klotsen en stevige brandwonden veroorzaken.
Laat de friteuse nooit onbeheerd achter . De meeste apparaten hebben geen thermostaatregeling. Als u de friteuse niet goed in de gaten houdt, zal de olie blijven verhitten totdat deze vlam vat.
Oorzaken. Frituurbrand: Een van de meest voorkomende brand in de horeca. De brand ontstaat doordat het vet of de olie in de frituurpan zo heet wordt dat het vanzelf vlam vat. Denk bijvoorbeeld aan een frituurpan met een kapotte thermostaat.
Wanneer de braadpan of koekenpan langdurig op het fornuis blijft staan of de frituurpan een te hoge temperatuur bereikt is het mogelijk dat de olie deze temperatuur bereikt en in brand vliegt. Ook kan de inhoud van de pan droog koken en in brand vliegen.
Bewaar je frituurpan (zeker bij vorst) liever niet in een onverwarmde schuur. Niet alleen is het de vraag of je frituur de vorst wel goed kan weerstaan, ook kan het vloeibare vet bevriezen. Je kunt een frituurpan zodoende beter op een iets warmere plek bewaren.
Een vet- of frituurbrand is de meest voorkomende oorzaak van een keukenbrand, zowel thuis als in een bedrijf. Een frituurband ontstaat doordat het vet of olie in de frituurpan oververhit is geraakt. Deze oververhitting ontstaat van zodra het vet boven de zelfontbrandingstemperatuur komt van ongeveer 315°C.
Stap 1: Haal de stekker uit het stopcontactð Stap 2: Dek de friteuse af met een vochtige doek of branddeken of met een metalen plaat, zoals een bakplaat 𧺠Stap 3: Gebruik nooit water! Door het contact met de hete olie vormt het water stoom met een explosie of vlammen als gevolgð§
Frituur altijd zonder deksel zodat de vrijgekomen stoom kan ontsnappen. Als techniek lijkt frituren het meeste op koken, aangezien ze beide met hete vloeistoffen werken. Het verschil is de temperatuur, deze is namelijk tweemaal zo hoog als het kookpunt van water.
De normale kooktemperatuur voor plantaardige olie voor frituurpannen is ongeveer 191ºC (375ºF). Een defecte thermostaat is een primaire oorzaak van frituurbranden in restaurants. Als een thermostaat defect is, kunnen de kooktemperaturen stijgen. Bij 218ºC (424ºF) begint olie te roken.
Hoeveel kWh verbruikt een frituurpan? Een frituurpan heeft over het algemeen een vermogen van 1500 tot 2500 watt. Bij continu gebruik gedurende één uur zou een frituurpan dus tussen de 1,5 en 2,5 kWh aan elektriciteit verbruiken. Als je regelmatig frituurt, kan het energieverbruik van je frituurpan behoorlijk oplopen.
Airfryers worden erg heet: de binnentemperatuur, waar het eten wordt gekookt, kan bijna 500° F bereiken. Die hoge hitte wordt overgebracht op sommige van de buitenste delen van het apparaat, waardoor gebruikers zichzelf kunnen verbranden als ze niet voorzichtig zijn. Bovendien kan deze hoge hitte ook brand veroorzaken .
Bewaar je frituurpan bij vorst in ieder geval niet in een onverwarmde schuur. Door de vorst is de kans groter dat het vloeibare vet bevriest. Hierdoor is het lastiger om het bevroren vet uit de frituurpan te halen wanneer het vastzit.
Bij brandende olie of vet (vlam in de pan) doof je de vlammen door de deksel op de pan te schuiven. Bij brand veroorzaakt door een elektrisch apparaat, is het beter om een brandblusser te gebruiken.
Frituurbrand blussen
Blus brandend olie of vet nooit met water. Ook een branddeken of blusdeken is niet geschikt voor het blussen van vet- of frituurbranden. Een schuim-vetbrandblusser is geschikt voor het blussen van branden op basis van vetstoffen en zijn daarom onmisbaar in de keuken!
De houdbaarheid van de meeste oliën is zes tot twaalf maanden. Geopende flessen zijn iets minder lang houdbaar dan dichte. Laat, om kwaliteitsverlies te voorkomen, een oliefles niet te lang in het licht laten staan.
Vermijd oliën zoals avocado en olijfolie , omdat deze een laag rookpunt hebben (en ook aan de prijzige kant zijn). Pinda- en koolzaadolie hebben een hoog rookpunt en neutrale smaken, dus ze zullen niet per ongeluk smaak geven aan wat je ook maar frituurt.
Het wattage van een frituurpan heeft invloed op hoe snel je gerechten garen en hoeveel vet ze absorberen. Over het algemeen geldt: hoe hoger het wattage, hoe sneller je gerechten dichtschroeien en hoe minder vet ze opzuigen. Dit resulteert niet alleen in smakelijkere, maar ook gezondere gerechten.
Houd het deksel van uw frituurpan gesloten
Ten eerste fungeert het als een schild dat voorkomt dat er per ongeluk hete olie op spat, wat brandwonden kan veroorzaken.
Water en heet vet mengen niet. Als je een heet vetvuur probeert te blussen met water, creëer je een explosieve vuurbal . Daarom mag je nooit water gebruiken om een diep vetvuur te blussen.
Mijn advies daarvoor is om een vetbrandblusser (klasse F) in de keuken te hangen. Hiermee dicht u de brandende vloeistof af met schuim en kan er geen zuurstof bijkomen. Verdere actie hierna is niet nodig. Een CO2-blusser kan ook, maar dan is er na het blussen nog snelle afdekking met een deksel of blusdeken nodig.
1. Tefal Oleoclean Pro Frituurpan. Volgens ons is de Tefal Oleoclean Frituurpan de beste frituurpan van 2025.
Boven de 175 graden kan het eten aan de buitenkant verbranden voordat de binnenkant gaar is. Daarnaast kan er acrylamide ontstaan als je op een te hoge temperatuur frituurt. Acrylamide is een stof die schadelijk kan zijn voor je gezondheid. Een temperatuur van 175 graden is daarom eigenlijk ideaal.
Frituurbranden kunnen ontstaan bij het bakken van oliebollen, friet, kroketten, loempia's, etc. In sommige gevallen kan een blusdeken bij het blussen van een frituurbrand zelf vlam vatten.In andere gevallen kan de frituur na het blussen weer tot ontbranding komen. Gebruik daarom geen blusdeken voor frituurbranden.
Verhit het vet niet boven de maximaal aanbevolen temperatuur . Als u rook of oliegeur opmerkt, betekent dit simpelweg dat de olie te heet is en dat u daarom de brander lager moet zetten. Houd kinderen uit de buurt van het fornuis als het brandt.