Een iPhone wordt warm als het toestel veel gebruikt wordt. Van zichzelf is dit geen probleem, want een telefoon wordt nu eenmaal warm bij veelvuldig gebruik.
Het apparaat kan warm worden
Wanneer je het apparaat voor de eerste keer configureert. Wanneer je een reservekopie terugzet. Wanneer je het apparaat draadloos oplaadt. Als je grafisch veeleisende apps of processorintensieve apps, games of augmented-reality-apps of -voorzieningen gebruikt.
Als het toestel te heet is geworden, treedt een automatische beveiliging in werking. De chip werkt langzamer, het scherm wordt tijdelijk minder fel, het opladen gaat trager en de camera en de flitser zijn niet te gebruiken. Blijft de temperatuur stijgen, dan zet de telefoon zichzelf helemaal uit.
De temperatuur kan dan snel oplopen tot boven de 35 graden, wat erg schadelijk kan zijn voor je iPhone. Een iPhone wordt heet in een zeer korte tijd wanneer deze in de felle zon ligt. Zorg er altijd voor dat het toestel niet in de felle zon komt te liggen en zoek de schaduw op om oververhitting te voorkomen.
Als je het apparaat zo snel mogelijk weer wilt gebruiken, schakel je het uit, breng je het naar een koelere omgeving (uit de buurt van direct zonlicht) en laat je het afkoelen.
De iPhone en iPad presteren op hun best tussen 0 en 35 graden Celsius. Bij hogere temperaturen kan een melding op het scherm verschijnen: de iPhone moet afkoelen.
Uw telefoon laten afkoelen. Als u een oververhitte telefoon wilt laten afkoelen, verwijdert u eerst het hoesje van de telefoon. Dat kan warmte vasthouden. Schakel vervolgens een aantal minuten de Vliegtuigmodus in om eventuele functies op de achtergrond die de batterij zwaar belasten, zoals Bluetooth, uit te schakelen.
Warme telefoon, lege accu
Je kan de gratis app AIDA 64 gebruiken om de temperatuur van je smartphone te meten. Als je telefoon actief is dan is een temperatuur tussen 37 en 45 graden bij normaal gebruik acceptabel.
Apps die je vaak gebruikt, slurpen je batterij snel leeg. Vooral social media-apps doen dat. Om batterij te besparen en óók meteen opslagruimte vrij te maken kun je deze apps het beste verwijderen. Facebook en YouTube zijn ook prima via de internetbrowser te gebruiken.
Het frequent opruimen van je apps is een goed idee. Zakelijke apps als Microsoft Teams, maar ook spelletjes die je hebt gedownload ter ontspanning, vragen veel rekenkracht van je apparaat waardoor je batterij bij gebruik sneller leeg raakt en je telefoon tijdens het gebruik veel warmte opwekt.
Bij een oververhitte telefoon krijg je vaak een melding in beeld met de vraag of je je toestel wilt laten afkoelen. Maar wat gebeurt er nu precies met je telefoon als hij oververhit is? Ten eerste krijg je een zwart scherm en kun je je telefoon tijdelijk niet opladen.Daarnaast kun je niets meer doen met je telefoon.
Volgens de handleiding is het toegestane opslagbereik van de accu -20 tot 60 graden Celsius, en het toegestane laadtemperatuurbereik 0 tot 50 graden Celsius. Dus de temperatuur van de accu mag tijdens gebruik max 50 graden worden om beschadiging van de cellen te voorkomen volgens Stromer.
iPhone door iOS 16.4 sneller leeg
Terwijl de iOS 16-update van vorig jaar de batterijduur van de iPhone aanzienlijk verlengde, lijkt de recente iOS 16.4-update het tegenovergestelde effect te hebben. Sinds de update klagen gebruikers over een kortere accuduur.
Een normale batterij is ontworpen om tot 80% van de oorspronkelijke capaciteit vast te houden bij 500 volledige oplaadcycli bij normaal gebruik.
Om te zien welke apps op jouw smartphone de grootste energievreters zijn, moet je in iOS naar Instellingen / Batterij gaan, en op Android naar Instellingen / Batterij & energiebesparing / Batterijgebruik. Hier staat een lijst met alle apps die je gebruikt en hoeveel van je batterij ze verbruiken.
Elke adapter wordt warm bij gebruik. Dit is een gevolg van de stroom die door het apparaat loopt en wordt omgezet van wisselstroom naar gelijkstroom. Elke adapter doet dit om een laptop van stroom te kunnen voorzien. Sommige adapters worden echter zeer heet.
Nu je het serienummer van je iPhone hebt, kun je de leeftijd van je toestel achterhalen. Hiervoor kun je verschillende online tools gebruiken, zoals de 'Check Coverage' pagina op de Apple website. Voer hier je serienummer in en je krijgt informatie te zien over de garantie en de ondersteuning van je iPhone.
Ook de iPhone 14 Plus doet het op dit vlak goed, deze telefoon gebruik je namelijk 26 uur op een volle lading. De iPhone 14 heeft de slechtste batterijduur met 20 uur. Over het algemeen zijn alle varianten van de iPhone 14 qua batterij beter dan hun voorgangers.
“Snelladers zijn slecht voor je telefoon, accu of batterij”
Als je batterij heet wordt tijdens het laden (dus niet een heel klein beetje warmer, maar echt heet), is het slecht. Als hij een normale temperatuur houdt, is er niks aan de hand. Snel laden is dus niet per definitie slecht voor je batterij.
Een vervangende batterij voor elke iPhone 13 of ouder is vanaf 1 maart 24 euro duurder dan nu. Dat meldt Apple op zijn website, ontdekte 9to5Mac. Zo het vervangen van de batterij van de iPhone 11, 12 of 13 straks 99 euro, waar dat nu nog 75 euro kost.Voor de iPhone SE stijgt de prijs van 55 naar 79 euro.
Haal het hoesje eraf
De warmte van het toestel kan nergens heen. Daarom loopt de temperatuur van de batterij op. Zodra de telefoon weer is afgekoeld, doe je het hoesje er weer omheen. Vooral op warme dagen is het slim om het hoesje te verwijderen.
Schakel de spaarstand in
Door deze te activeren verbruikt onder andere de processor minder energie, zodat je smartphone langer mee gaat op één lading. Je smartphone is dan iets langzamer, maar het is een handige maatregel als je batterij minder dan 10% energie heeft.
Wanneer een batterij opwarmt, bestaat namelijk de kans dat hij oververhit raakt en openbarst. En omdat er veel gevaarlijke stoffen in niet-oplaadbare batterijen zitten, kun je dit beter niet proberen. Uiteindelijk kunnen we dus zeggen dat je ze niet te koel, maar ook absoluut niet te warm moet bewaren.
Tijdens een kortsluiting loopt de batterij heel snel leeg. Soms kan er door het vrijkomen van de energie - een grote hoeveelheid op hetzelfde moment - een enorme hitte ontstaan. Het kan in sommige gevallen, door de grote druk binnenin de batterij, zelfs leiden tot lekkage en in uitzonderlijke gevallen tot ontploffing.
Ook als de batterijen niet op een juiste en veilige manier worden opgeladen kan brand ontstaan.