Het leggen van een laminaatvloer is over het algemeen geen lastige klus. Wanneer je beschikt over kliklaminaat zijn de planken eenvoudig in elkaar te schuiven. Toch is het leg- en zaagwerk een lastige klus als je twee linker handen hebt.
Laminaat is erg aantrekkelijk voor de meeste huishoudens, dit komt doordat het erg gemakkelijk schoon te houden, slijtvast en relatief goedkoop is. Daarnaast zijn er erg veel verschillende soorten, maten en kleuren. Het leggen kan wel een hele klus zijn, maar met goede instructies kan bijna iedereen laminaat leggen.
Hoe lang duurt laminaat leggen? Een professional legt 20-40m2 laminaat per uur. Grote stukken zullen sneller gaan, denk aan een rechte woonkamer. Er gaat echter veel tijd zitten in het doorleggen (aaneensluitend) bij deuren en bij het zagen van schuine stukken.
Legmethode - zelf laminaat leggen
Voor een strakke verdeling kan je de eerste baan beginnen met een hele plank, de tweede baan met 1/3, de derde baan weer met een hele plank en de vierde met 1/3. Je krijgt een strakker patroon, maar hebt wel meer zaagverlies bij deze legmethode.
We raden aan om van start te gaan in de linker hoek van de langste muur in de ruimte en de planken in dezelfde richting als de voornaamste lichtbron (bv.: het voornaamste raam) te plaatsen. De planken worden altijd van links naar rechts geplaatst. Een Quick-Step laminaatvloer plaatsen is vrij eenvoudig.
Wil je de werking van je laminaat beperken? Laat je vloerdelen dan altijd 48 uur acclimatiseren na aanschaf. Ook dien je altijd 1,3 tot 1,5 millimeter tussen je vloer en muur aan te houden zodat de vloerdelen ruimte hebben om te kunnen werken.
Laminaat zet uit wanneer de temperatuur toeneemt. En het krimpt ook weer wanneer de temperatuur afneemt. Deze veranderingen noemt men 'het werken' van een vloer. Bij laminaat is dit zeer gering.
Een ondervloer onder jouw laminaat zorgt ervoor dat het goed ligt en ook blijft liggen. Daarnaast zorgt een ondervloer ervoor dat je laminaat aangenaam aanvoelt. Naast een stabiliserende werking heeft een ondervloer ook een vochtwerende werking en isolerende werking.
King Laminaat voorziet u niet alleen van een betaalbare vloer met een goede prijs/ kwaliteitsverhouding. Ook komen wij de vloer gratis bezorgen en leggen. Zo ontnemen wij voor u alle moeite en heeft u binnen de kortste keren een nieuw laminaat in huis! De vloer is allesbepalend voor de sfeer in jouw woning.
Meestal gaat dat wel. Het kost wat moeite, maar het kan. Je moet je wel afvragen of je alles aan een stuk wilt doorleggen. Laminaat heeft vaak maximale afmetingen.
Wij adviseren minimaal 10 en maximaal 15 mm ruimte tussen het laminaat en de muur aan te houden.
Rol de ondervloer uit met de aluminiumkant (Aluline) of gouden zijde (Goldline) naar boven. Laat de ondervloer rondom iets tegen de muren oplopen en snijd het rondom op 1 cm hoogte af. Plak de naden af met aluminiumtape, zodat de ondervloer goed blijft liggen. Aluminiumtape is los te koop bij de bouwmarkt.
Kan een laminaat ook verlijmd worden? Nee, dat is niet nodig. Het laminaat dat tegenwoordig verkocht wordt heeft allemaal een kliksysteem. Zo is de vloer zonder lijm zwevend te leggen.
In tegenstelling tot echt houten vloeren, is laminaat gemaakt van dun en flexibel materiaal. Je hebt dan ook een ondervloer nodig om de vloer te verstevigen. Bovendien heeft een ondervloer nog extra voordelen, zoals (geluid)demping en betere isolatie.
Om een mooie laminaatvloer te kunnen leggen, is het noodzakelijk dat de ondervloer mooi glad en even is. In sommige gevallen is het nodig om de ondervloer te egaliseren. Na het egaliseren is de vloer geschikt voor het laten leggen van het nieuwe (klik)laminaat.
Bij het leggen van een zwevende laminaat- of parketvloer is het belangrijk om een ondervloer te plaatsen alvorens u de vloerbedekking plaatst. Bij het plaatsen en uitkiezen van een ondervloer moet u doorgaans op vier punten letten: het egaliserend vermogen, warmte-isolatie, een vochtscherm en de geluidsdemping.
Ook laminaat kan uitzetten door wisseling van het klimaat, laminaat zet gemiddeld 0,4mm uit. Hou dan ook altijd rekening met de afstand tussen de muur en de vloer.
De remedie voor een bobbel in laminaat ligt voor de hand: geef vocht geen vrije baan. Stoot u per ongeluk een glas cola om of valt er een pan water op de grond? Maak het zo snel mogelijk droog. Dit doet u het best met een goed absorberende, droge dweil of doek.
In vochtige perioden kan het voorvallen dat je vloer omhoogkomt. Dat komt doordat vocht je laminaatplanken kan doen uitzetten of krimpen. In combinatie met planken die te dicht bij de muur liggen kan je laminaatvloer daardoor omhoogkomen.
HPL, high pressured laminate, is de hoogste kwaliteit laminaat. De toplaag, de laag die slijtage moet tegenhouden, is bij HPL dan ook samengesteld uit een aantal verschillende lagen kunststof.