Een nest krijgen is voor een teef zeker niet zonder gevaren. De hond kan komen te overlijden tijdens of na de bevalling (door complicaties bij de geboorte, of bijvoorbeeld aan eclampsie als de pups er eenmaal zijn).
Extra regels voor honden en katten
Een hond krijgt in een aaneengesloten periode van 12 maanden maximaal 1 nest. Een kat krijgt in een aangesloten periode van 12 maanden maximaal 2 nesten. Of maximaal 3 nesten in 24 maanden.
Een teef wordt 1 à 2 keer per jaar loops, de eerste keer zal plaatsvinden tussen de 8-12 maanden (kan afhankelijk van het ras verder uiteenlopen). Vanaf de derde keer is het verantwoord om te gaan voor een nestje, de hond dient op zijn minst volwassen te zijn, ofwel 1,5 jaar (het liefst >2 jaar).
Vanaf de zomer 2021 is iedereen die een nestje honden fokt, of het er nu een van meerdere per jaar is of een toevallig oepsnestje met de reu van de buren, verplicht om een registratienummer aan te vragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Een hond is vruchtbaar aan het einde van de loopsheid. Voor de grootste kans op een geslaagde dekking kun je haar het beste twee keer laten dekken: tussen de 9e en de 11e dag en tussen de 11e en de 13e dag van de loopsheid.
teef kan zeker gedekt worden zonder vast zitten. Heb al van vele fokkers gehoord dat ze zonder vast zitte (koppeling) toch 10 pups hadden bijv. Echter heeft ze al 3 weken gebloed en toen 5 dagen niet of was ze precies op de dekrijpe dagen (dan vloeien ze ook minder volgens mij).
Minimale kosten
Houd rekening met kunstmelk, ontworming, brokken, vaccinaties en chippen. Bij een nest pups hebben je nog een werpkist nodig. Je moet rekenen op zo'n 75 tot 125 euro per pup. Bereken altijd je kosten door in de verkoopprijs.
Hobby of bedrijf
Je hond of kat laten dekken en de verzorging van de pups of kittens kost tijd, moeite en geld. Vaak verdien je met de verkoop van zo'n nestje net genoeg om uit de kosten te komen. Heeft je hond of kat 1 of enkele keren zo'n hobbynestje, dan is er geen sprake van een bedrijf.
De dracht of zwangerschap van de hond
Na een succesvolle dekking wordt de teef zwanger van 1 tot soms wel 15 pups. Vaak hebben grotere honden grotere nesten dan kleine hondenrassen. Een teef is gemiddeld 64 dagen drachtig, maar er bestaat een grote spreiding. De dracht duurt normaliter tussen de 57-69 dagen.
Heeft men tussen de vijf en tien honden, dan valt men onder de klasse 3-meldingsplicht. Men moet dus melding doen van de activiteit aan de gemeente. Wie meer dan tien honden heeft, moet een klasse 2-vergunning aanvragen bij de gemeente.
Een dubbeldekking of dubbele dekking vindt plaats wanneer een teef tijdens haar loopsheid door twee verschillende reuen wordt gedekt. Het kan ook voorkomen dat zij met sperma van twee verschillende reuen wordt geïnsemineerd.
Twee reuen kunnen het ook vaak prima met elkaar vinden en als ze al ernstige ruzie krijgen, komt dat vaak door een teef. Soms maken ze ook wel ruzie om voer, speeltjes of aandacht, maar in de meeste gevallen is een dame de oorzaak van ruzies tussen twee mannetjes. Twee teven is vaak een wat lastigere combinatie.
Weeg elke pup minstens één keer per dag, zo kunt u goed volgen of ze allemaal genoeg melk krijgen en voldoende groeien. De melktanden beginnen vervolgens vanaf drie weken door te komen. Vanaf twee weken is het belangrijk dat de moeder en haar pups ontwormd worden.
"Er zijn geen maatstaven over hoeveel huisdieren je mag hebben", vertelt Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming.
Fokverbod kortsnuitige honden
Sinds maart 2019 zijn er duidelijke regels over het fokken van honden met een korte snuit: honden met een snuit korter dan de helft van hun schedel mogen niet meer worden gefokt. Voor honden met een snuitlengte van een derde van hun schedel is tijdelijk een uitzondering.
De meeste teven ovuleren tussen de 9e en de 14e dag van de loopsheid. Bij 44% van de teven verschilt het tijdstip van ovuleren aanzienlijk per loopsheid! De dag van de loopsheid zegt ons dus niets. De periode van maximale vruchtbaarheid na de ovulatie is 4 – 5 dagen.
Tijdens de zwangerschap mag je teef niet alles eten. Sommige voedselbestanddelen bevatten schadelijke stoffen voor de ongeboren pups en zijn nadelig voor hun groei. Zo mag je teef geen rauw voedsel of slachtafval eten. Rauw voedsel dat ingevroren is geweest, mag wel.
In de werpkist
Op de bodem van de werpkist leg je best iets dat niet te hard schuift. Ideaal is golfkarton. Hier hebben de pups grip op en het is niet giftig. Neem je kranten, dan kan je er best een goed wasbaar deken overleggen.
Op 10 dagen tijd moet hun geboortegewicht verdubbeld zijn. Bij teven rond 5 kg zullen de pups rond de 150 gram wegen bij de geboorte en moeten ze zo'n 20 gram per dag bijkomen. Teven rond de 10 kilo zullen pups van ongeveer 200 gram op de wereld zetten. Ze moeten zo'n 30 gram per dag bijkomen.
Er zijn veel kosten die een Fokker moet maken gedurende het traject van bevruchting tot verkoop. Veel fokkers vallen onder de kleine ondernemersregeling en verdienen dus minder dan het minimumloon, wanneer je alle kosten aftrekt. Het uiteindelijke salaris varieert dus tussen de € 600,- en de € 2800,- per maand.
De Raad van Beheer biedt cursussen aan (o.a. via kynologische verenigingen) voor iedereen die zich met honden bezig houdt. Wil je een hondenkennel starten dan is het raadzaam een dergelijke cursus te volgen: Kynologische Kennis 1 (KK1) Kynologische Kennis 2 (KK2)
Waar moet een fokker aan voldoen
De criteria waaraan je als kennelnaamhouder van de Raad van Beheer moet voldoen, hebben betrekking op het welzijn en de gezondheid van je honden, behoorlijke huisvesting, verantwoorde leefomstandigheden voor moederhond en pups, en een correcte administratie van de fokkerij.
Als je besloten hebt dat je een pup wilt ga je dus op zoek naar mensen met nesten van het type hond dat je wilt. Ga je voor een rashond? Dan kun je via de rasverenigingen meestal een lijst met geplande en net geboren nesten vinden. Bij de meeste rassen zijn er bepaalde ziektes voor die veel binnen dat ras voorkomen.
Bij de eerste pup mag de teef, na het breken van de vliezen, tot 45 minuten (flink) persen of 1 tot 2 uur lang af en toe persen. Als het langer duurt, neem contact op met de dierenarts.