Uiteraard blijft het altijd aanbevelenswaardig om, zeker 's avonds, je ogen te beschermen tegen dit licht van beeldschermen door je apparatuur op de nachtstand te zetten. Er zit Vitamine E in spruitjes, wat o.a. goed is voor je huid. In spruitjes zit ook een aanzienlijke hoeveelheid Kalium.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De spruitjes zijn verkleurd of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Spruitjes bevatten vooral oplosbare vezels deze absorberen water en verzachten de ontlasting. Dit proces voorkomt verstopping. Vezels zorgen er ook voor dat je darmen gereinigd en volledig geleegd worden. Dit vermindert de kans op verschillende bacteriële en schimmelinfecties in het maag darmkanaal.
Net als andere groenten zijn ze belangrijk voor je weerstand in de winter. Daarnaast zijn ze rijk aan B-vitaminen, foliumzuur, magnesium, kalium en vezels. Ook vitamine A zorgt voor een goede weerstand. De vitamine zorgt voor gezonde slijmvliezen in onze neus, mond, keel en longen.
Ze kunnen helpen bij het ondersteunen van gezond gewichtsverlies. Spruitjes zitten boordevol voedingsstoffen — maar niet in calorieën . Als een van uw gezondheidsdoelen is om af te vallen, kan het toevoegen van spruitjes aan uw maaltijden helpen omdat ze caloriearm maar toch vullend zijn.
Spruitjes zijn een uitstekende bron van eiwitten. Slechts 88 gram (g), of 1 kopje , rauwe spruitjes voldoet aan de door de National Institutes of Health (NIH) aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C en vitamine K. Spruitjes behoren tot de familie van kruisbloemige groenten.
Tip. Neem ca. 310 gram spruitjes per persoon voor jouw dagelijkse portie van 250 gram groenten.
Volwassenen eten over het algemeen ongeveer 1/2 tot 1 kopje spruiten per dag , wat zorgt voor een goede balans van voedingsstoffen. Voor kinderen is 1/4 tot 1/2 kopje geschikt, afhankelijk van hun leeftijd en voedingsbehoeften. Voeg spruiten toe als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet met andere groenten, eiwitten en volle granen.
Vanwege hun vezelgehalte en lage caloriegehalte kunnen spruitjes een nuttige aanvulling zijn op een dieet.
De vezels in spruiten kunnen ook zorgen voor wat extra winderigheid. En ja, daar kan een onaangenaam maar weliswaar ook 'gezond' geurtje aanhangen. Vezels hebben een gunstig effect op onze darmwerking en gezondheid. Heb je gevoelige darmen, hou hiermee dan rekening.
Sommige spruiten zoals mungboon en alfalfa bevatten veel vitamine K, wat een belangrijke rol speelt bij een gezonde bloedstolling. Als u echter bloedverdunnende medicijnen gebruikt, vermijd dan om er te veel van te eten, omdat vitamine K de werkzaamheid ervan kan verstoren .
Grote spruiten worden meestal in de kern ingesneden, zodat ze gelijkmatiger gaar worden. Je kunt ze ook halveren, dan zijn ze eerder gaar. En hoe korter de kook- of stoomtijd, hoe beter de smaak en meer vitamine C behouden blijft.
Dingen die u moet weten
Gooi verse spruitjes weg die een vieze geur, gele of verwelkte bladeren, een papperige of slijmerige textuur of donkere vlekken hebben . Gebruik verse spruitjes binnen 1-2 weken nadat u ze hebt gekregen.
Ook spruitjes kunnen zorgen voor een opgeblazen gevoel en winderigheid, omdat de dunne darm de raffinose (een suiker) die in spruitjes zit, niet goed kan verwerken.
De bittere smaak van spruitjes helpt ook niet
Wat ook niet echt helpt, is de sterke, bittere smaak. Dat we bittere smaken vies vinden, komt doordat we die van nature associëren met dingen die giftig zijn. Zoete smaken, zoals in fruit, staan voor veilig en eetbaar, daarom vinden we ze ook zo lekker.
A: Spruiten bevatten veel voedingsstoffen en helpen bij de stofwisseling. Het is een plantaardige eiwitbron die ook veel vezels bevat. Een dieet met veel eiwitten en vezels versnelt gewichtsverlies door u langer vol te houden en onnodige trek in eten te verminderen. Daarom zijn spruiten gunstig voor gewichtsverlies .
Naast vitamine C zijn er nog meer antioxidanten te vinden die hieraan bijdragen zoals vitamine E, mangaan, zink en carotenen. Ook voor spruitjes geldt dat wanneer de groente zo kort mogelijk wordt verwarmd (liefst stomen) de spruitjes het best hun werk doen in ons lichaam.
De meeste spruiten bevatten vitamine A, vitamine C, vitamine E, vitamine K, foliumzuur en mineralen zoals ijzer, kalium en magnesium. Er zitten ook meer vezels in spruiten dan in hun volwassen plantaardige tegenhangers .
Het is het beste om spruiten te eten van ontbijt tot middag, omdat deze complexe voedingsmiddelen je een hoop energie kunnen geven die je de hele dag van brandstof kan voorzien. Ondertussen, als je ze 's avonds eet, kunnen spruiten je rusteloos maken, omdat je de spruiten nog steeds aan het verteren bent terwijl je slaapt.
Spruiten bevatten weinig calorieën en veel vezels, waardoor ze een geweldige aanvulling zijn op een dieet om af te vallen. Ze helpen je langer vol te blijven en bevorderen het vetmetabolisme .
Het is ook gevaarlijk om deze op een lege maag in de ochtend te nemen. Groene zaailingen bevatten schadelijke bacteriën die voedselvergiftiging veroorzaken. Problemen zoals diarree, buikkrampen en braken ontwikkelen zich na 12-72 uur na het eten van spruiten.
Als u overweegt om spruitjes in uw diner op te nemen, is het antwoord ja, dat kan zeker. Het is echter raadzaam om ze niet te laat op de avond te eten.
Waarom zijn spruiten gevaarlijk? Spruiten groeien het beste in warme, vochtige omstandigheden, wat ook kan leiden tot de groei van bacteriën; wanneer ze rauw worden gegeten (wat vaak gebeurt, vooral in spruitbroodjes), kan dit leiden tot voedselvergiftiging door Salmonella, E.coli of Listeria .
Het wordt over het algemeen aanbevolen om dagelijks een portie te consumeren om spruiten in uw dieet op te nemen. Deze portie varieert meestal van 1/2 tot 1 kopje . U kunt uw diëtist raadplegen voor betere en nauwkeurigere instructies.